13/08/2022 14/08/2022 “Στον σύγχρονο κόσμο, στον οποίο η θαυματολαγνεία ορισμένων θρησκολήπτων απειλεί ως γάγγραινα το Σώμα της Εκκλησίας, αλλά και ο ορθολογιστικός αγνωστικισμός της πλειοψηφίας των αδιάφορων επιδράμει προσπαθώντας να αμφισβητήσει και να ανατρέψει Εκκλησιαστικό Ήθος, Ιερά Παράδοση, Ορθόδοξη Πίστη, έρχεται η Εκκλησία και προβάλλει την Παναγία ως το μόνον απόλυτο θαύμα, την χρυσή μεσότητα, την προοπτική...
13 Αυγούστου, 2022 - 18:55
Τελευταία ενημέρωση: 14/08/2022 - 12:52

Μήνυμα του Μητροπολίτη Λαρίσης για την εορτή Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Διαδώστε:
Μήνυμα του Μητροπολίτη Λαρίσης για την εορτή Κοιμήσεως της Θεοτόκου

“Στον σύγχρονο κόσμο, στον οποίο η θαυματολαγνεία ορισμένων θρησκολήπτων απειλεί ως γάγγραινα το Σώμα της Εκκλησίας, αλλά και ο ορθολογιστικός αγνωστικισμός της πλειοψηφίας των αδιάφορων επιδράμει προσπαθώντας να αμφισβητήσει και να ανατρέψει Εκκλησιαστικό Ήθος, Ιερά Παράδοση, Ορθόδοξη Πίστη, έρχεται η Εκκλησία και προβάλλει την Παναγία ως το μόνον απόλυτο θαύμα, την χρυσή μεσότητα, την προοπτική της ζωής μας”. Αυτά ανέφερε στο μήνυμά του ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος για την εορτή Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Παρακάτω το μήνυμα:

Προς
Τον Ιερό Κλήρο και τον
Ευσεβή Λαό της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως.

Αγαπητοί μου,

Έφθασε και πάλι η μεγάλη μέρα μέσα στο ολοφώτεινο ελληνικό καλοκαίρι, που ξεχνώντας ο,τιδήποτε άλλο καλούμαστε να στρέψουμε την σκέψη, την ψυχή και την ματιά μας προς το πάναγνο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Και το κάνουμε αυτό, όχι για να σταθούμε ως επαίτες ζητιανεύοντας κάποια χάρη από την Χάρη της, ούτε για να σκεφθούμε και να φιλοσοφήσουμε με το πρόσωπο για το οποίο και οι Πατέρες και οι Υμνογράφοι της Εκκλησίας μας συνιστούν «ράον σιωπήν», δηλαδή καλύτερα να σιωπούμε αφού τα λόγια είναι φτωχά κι ο νούς του ανθρώπου αδύναμος να συλλάβει το μεγαλείο της Παρθένου. Στρέφουμε την σκέψη, την ψυχή και την ματιά μας προς την Θεομήτορα, καθώς ολοκληρώνεται η επί γης Αγία βιοτή της για να θαυμάσουμε, να μεγαλύνουμε, να προσευχηθούμε.

Στον σύγχρονο κόσμο, στον οποίον η θαυματολαγνεία ορισμένων θρησκολήπτων απειλεί ως γάγγραινα το Σώμα της Εκκλησίας, αλλά και ο ορθολογιστικός αγνωστικισμός της πλειοψηφίας των αδιάφορων επιδράμει προσπαθώντας να αμφισβητήσει και να ανατρέψει Εκκλησιαστικό Ήθος, Ιερά Παράδοση, Ορθόδοξη Πίστη, έρχεται η Εκκλησία και προβάλλει την Παναγία ως το μόνον απόλυτο θαύμα, την χρυσή μεσότητα, την προοπτική της ζωής μας.

Γιατί είναι απόλυτο θαύμα η Υπεραγία Θεοτόκος; Για πολλούς λόγους. Κατόρθωσε, όχι στην εποχή της Χάριτος που ζούμε εμείς, αλλά στην εποχή προ Χριστού να ζήσει κατά Χριστόν! Με εξαίρεση το προπατορικό αμάρτημα, δεν την κατέλαβε καμία αμαρτία, κανείς πονηρός λογισμός, καμία πνευματική αστοχία.

Έζησε στην απόλυτη υπακοή του Θείου Θελήματος, χωρίς να σκέφτεται τον εαυτό Της. Πρόσφερε τον εαυτό της ολοπρόθυμα ως συνεργάτη του Αγίου Θεού στο σχέδιο Του για την σωτηρία του ανθρώπου και του κόσμου.

Υπηρέτησε τα γεγονότα της Θείας Οικονομίας σαρκώνοντας τον Χριστό στα σπλάγχνα Της και πονώντας, μόνη από όλην την ανθρωπότητα, στην ρίζα του Σταυρού, θρηνώντας για το μεγαλύτερο έγκλημα που γνώρισε ποτέ ο κόσμος. Βίωσε σε απόλυτο βαθμό την χαρά της Αναστάσεως όταν πρώτη συνάντησε τον Αναστημένο Ιησού και βεβαιώθηκε για το δώρο της αιώνιας ζωής που Αυτός προσέφερε στον άνθρωπο.

Από όλα αυτά, σήμερα στην εορτή της Κοιμήσεώς της, η Εκκλησία στέκεται κυρίως στο ότι προσέφερε τον Χριστό στον κόσμο. Μετέστης προς την ζωήν μήτηρ υπάρχουσα της ζωής, της ψάλλουμε. Και το κάνει αυτό η Εκκλησία γιατί κι αυτή το ίδιο κάνει. Προσφέρει τον Χριστό στον κόσμο. Η αποστολή της είναι να κηρυχθεί το Ευαγγέλιο παντού στην Οικουμένη, ώστε να πιστεύσουν οι άνθρωποι στην Αλήθειά Του, να ζήσουν με πνευματική αξιοπρέπεια την ζωή αυτή και να χαίρονται στην Θεία Αιωνιότητα.

Κι αυτό το κάνει με το Κήρυγμα και τα Μυστήριά Της, κυρίως αυτό της Θείας Ευχαριστίας. Η Θεία Ευχαριστία είναι το Σώμα και το Αίμα του Χριστού που καλούμαστε προετοιμασμένοι να μεταλάβουμε εις άφεσιν αμαρτιών και εις ζωήν την αιώνιον. Ο καθαγιασμός του άρτου και του οίνου σε Σώμα και Αίμα Χριστού είναι το μόνο θαύμα που χρειαζόμαστε για την σωτηρία μας. Όλα τα άλλα, αν τα επιτρέπει η φιλανθρωπία του Αγίου Θεού, ευπρόσδεκτα, αλλά δεν εγγυώνται την σωτηρία μας. Ο κόσμος για να σωθεί χρειαζόταν τον Χριστό.

Τον προσέφερε η Υπεραγία Θεοτόκος σαρκώνοντάς τον εκ Πνεύματος Αγίου. Κι εμείς για να σωθούμε χρειαζόμαστε τον Χριστό. Τον προσφέρει η Εκκλησία μας κάθε φορά που λειτουργούμε με την Χάρη του Αγίου Πνεύματος. Γι᾽ αυτό και στην συνείδηση των Πατέρων μας, Εκκλησία και Παναγία ταυτίζονται. Γιατί προσφέρουν τον Χριστό. Κι αυτό είναι το μόνο αναγκαίο θαύμα, το μόνο σωτήριο, το μόνο ασφαλές.

Μακάρι η Παναγία μας ως Οδηγήτρια, πάντα να μας καθοδηγεί προς τον Υιό Της, την αιτία και την πηγή της ζωής. Αυτής Αγί αις Πρεσβείαις Χριστέ ο Θεός, σώσον τας ψυχάς ημών. Αμήν.

Με πατρικές ευχές.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

†Ὁ Λαρίσης καί Τυρνάβου Ἱερώνυμος

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων