17/09/2021 17/09/2021 Τη μνήμη του Εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Λαρίσης Πολύκαρπου Δαρδαίου, τίμησαν την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021, παραμονή της συμπλήρωσης 200 ετών από το βίαιο μαρτύριό του, η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου και η Κίνηση Πολιτών «Λάρισα η Πόλη μου». Ο αοίδιμος Μητροπολίτης Λαρίσης Πολύκαρπος αποκεφαλίστηκε στις 17 Σεπτεμβρίου του 1821, μετά από εντολή του Μαχμούτ Πασά...
17 Σεπτεμβρίου, 2021 - 9:06
Τελευταία ενημέρωση: 17/09/2021 - 23:36

Τελετή μνήμης στον Εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Λαρίσης Πολύκαρπο

Διαδώστε:
Τελετή μνήμης στον Εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Λαρίσης Πολύκαρπο

Τη μνήμη του Εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Λαρίσης Πολύκαρπου Δαρδαίου, τίμησαν την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021, παραμονή της συμπλήρωσης 200 ετών από το βίαιο μαρτύριό του, η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου και η Κίνηση Πολιτών «Λάρισα η Πόλη μου».

Ο αοίδιμος Μητροπολίτης Λαρίσης Πολύκαρπος αποκεφαλίστηκε στις 17 Σεπτεμβρίου του 1821, μετά από εντολή του Μαχμούτ Πασά ή Δράμαλη, ως αντίποινο για τη στάση των Θεσσαλών στο Πήλιο και το Βελεστίνο.

Πέθανε κάτω από τον Μητροπολιτικό Ναό όπου υπηρέτησε, κι ενώ νωρίτερα είχε αρνηθεί να τον φυγαδεύσουν, καθώς κατανοούσε πως το οθωμανικό στρατοκρατικό σύστημα, όπως ίσχυε τότε, θα ξεσπούσε στον λαό της Λάρισας και της Θεσσαλίας.

Κατά την τελετή που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση ενώπιον της προτομής του Μητροπολίτου Λαρίσης Πολυκάρπου, έξωθεν του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού του Αγίου Αχιλλίου.

Ακολούθως, όλοι μετέβησαν μπροστά από την κοίτη του Πηνειού ποταμού.  όπου και έγινε η αποκάλυψη της ειδικής αναμνηστικής επιτοίχιας επιγραφής προς τιμή του Εθνομάρτυρος.

 

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων