01/05/2022 01/05/2022 Σήμερα, Κυριακή του Αντίπασχα ή Κυριακή του Θωμά, 1-5-2022, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’ μετέβη στην Παλαιόβρυση Σμήνους και τέλεσε την Θ. Λειτουργία στον εκεί Ι.Ναό Αγ. Νικολάου πλαισιούμενος από τον εορτάζοντα εφημέριο π. Θωμά Κλειτήρη. Στο κήρυγμά του ο Σεβ. ερμηνεύοντας την ευαγγελική περικοπή μεταξύ των άλλων τόνισε: «Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι...
01 Μαΐου, 2022 - 21:40
Τελευταία ενημέρωση: 01/05/2022 - 19:39

Μητροπολίτης Μάνης: «Η θρησκεία δεν συγκρούεται με την επιστήμη»

Διαδώστε:
Μητροπολίτης Μάνης: «Η θρησκεία δεν συγκρούεται με την επιστήμη»

Σήμερα, Κυριακή του Αντίπασχα ή Κυριακή του Θωμά, 1-5-2022, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’ μετέβη στην Παλαιόβρυση Σμήνους και τέλεσε την Θ. Λειτουργία στον εκεί Ι.Ναό Αγ. Νικολάου πλαισιούμενος από τον εορτάζοντα εφημέριο π. Θωμά Κλειτήρη.

Στο κήρυγμά του ο Σεβ. ερμηνεύοντας την ευαγγελική περικοπή μεταξύ των άλλων τόνισε: «Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι ο Αναστάς Κύριος είπε στον Θωμά που είχε αμφιβολίες «φέρε τόν δάκτυλόν σου ὧδε καὶ ἴδε τὰς χεῖράς μου, καὶ φέρε τὴν χεῖρά σου καὶ βάλε εἰς τὴν πλευράν μου…», δηλ. έλα, κάμε έρευνα. «Καὶ μὴ γίνου ἄπιστος, ἀλλὰ πιστός». Αυτό σημαίνει την αποδοχή της έρευνας, της παρατηρήσεως, της επιστημονικής έρευνας. Μάλιστα, η αρχή της επιστήμης ευρίσκεται εκεί στην θεία εντολή, «καί ἔθετο αὐτόν (τον πρωτόπλαστον) ἐν τῷ παραδείσῳ τῆς τρυφῆς ἐργάζεσθαι αὐτόν καί φυλάσσειν», και ακόμη ο Θεός «ἒδωκεν ἀνθρώποις ἐπιστήμην ἐνδοξάζεσθαι ἐν τοῖς θαυμασίοις αὐτοῦ».

Θρησκεία και επιστήμη δεν συγκρούονται. Συνεργάζονται. Και βέβαια ισχύουν και τα όριά τους. Είναι παράλληλοι οι δρόμοι και άλλος ο σκοπός της θρησκείας και άλλος της επιστήμης. Σαφής τυγχάνει η διάκριση μεταξύ του πνευματικού και υλικού κόσμου. Είναι λάθος αυτό που λέγεται «πίστευε καί μη ἐρεύνα». Ο λόγος της Εκκλησίας δεν αντιτάσσεται την επιστήμη, τα τεχνολογικά επιτεύγματα, την πρόοδο. Είναι εσφαλμένη η άποψη ότι η Εκκλησία είναι σκοταδιστική και οπισθοδρομική. Αντίθετα, η Εκκλησία καταφάσκει και ευλογεί την επιστημονική πρόοδο και τον αληθή πολιτισμό. Η θρησκεία και η επιστήμη, και οι δύο απαραίτητοι σε κάθε φρονίμως σκεπτόμενο άνθρωπο. Θητεύουν στην είσοδο της αγιότητος και στην γνώση του κτιστού, αντίστοιχα.»

Χθές, εξάλλου, Σάββατο 30.4.2022 ο Σεβ. τέλεσε την Θ.Λειτουργία στον Ι.Ναό Αναλήψεως Σελινίτσας Λεύκτρου πλαισιούμενος από τους ιερείς: π. Ειρηναίο Παπαμάρκου, π. Σωτήριο Τζαΐλέα, π. Παν. Λούτο και π. Σταύρο Λουκαρέα. Επίσης, ο Σεβ. επεσκέφθη και το πολύ γραφικό εκκλησάκι του Αποστόλου Θωμά σε όρμο του Αγ. Νικολάου Λεύκτρου.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων