24/05/2022 24/05/2022 Η Τρίπολη εόρτασε τη μνήμη των πολιούχων Αγίων της, Νεομαρτύρων Δημητρίου και Παύλου. Οι λατρευτικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο 21 Μαϊου 2022 με την υποδοχή των ιερών Λειψάνων των Αγίων από την παλαίφατο και γεραρά Μονή των Βαρσών και της τιμίας Κάρας του αγίου Νεομάρτυρος Δημητρίου από τον Μητροπολιτικό Ναό της Τριπόλεως. Ακολούθως, τελέσθηκε ο...
24 Μαΐου, 2022 - 8:27
Τελευταία ενημέρωση: 24/05/2022 - 8:30

Η Τρίπολη εόρτασε τους Πολιούχους της

Διαδώστε:
Η Τρίπολη εόρτασε τους Πολιούχους της

Η Τρίπολη εόρτασε τη μνήμη των πολιούχων Αγίων της, Νεομαρτύρων Δημητρίου και Παύλου.

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο 21 Μαϊου 2022 με την υποδοχή των ιερών Λειψάνων των Αγίων από την παλαίφατο και γεραρά Μονή των Βαρσών και της τιμίας Κάρας του αγίου Νεομάρτυρος Δημητρίου από τον Μητροπολιτικό Ναό της Τριπόλεως.

Ακολούθως, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Άρτης κ. Καλλινίκου, ο οποίος κήρυξε και τον λόγο, αναφερόμενος στο μαρτύριο και τη μαρτυρία των Αγίων.

Συγχοροστάτησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Πατρών κ. Χρυσόστομος, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, ο φιλοξενών και παραχωρών την καθέδρα του Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος και ο Βοηθός αυτού Επισκόπος Τεγέας κ. Θεόκλητος.

Την Κυριακή το πρωί τελέσθηκε ο Όρθρος, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος. Στο Συλλείτουργο προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος, με τη συμμετοχή των προαναφερθέντων αγίων Αρχιερέων.

Την διακονία του κηρύγματος ανέλαβε ο Μητροπολίτης Πατρών, αναφερόμενος στο μήνυμα της Αναστάσεως και στη «χαρά του μαρτυρίου» των Νεομαρτύρων, οι οποίοι, στα χρόνια της μαύρης σκλαβιάς, οδηγήθηκαν στον θάνατο φωνάζοντας το «Χριστός ανέστη».

Μετά την Απόλυση τελέσθηκε Επιμνημόσυνος Δέησις από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιερισσού κ. Θεόκλητο, στο Μνημείο των Αρχιερέων και Προκρίτων για τα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας τελέσθηκε ο μεθέορτος Εσπερινός των Αγίων και ακολούθησε στους δρόμους της πόλεως (σε αυτούς που περπάτησαν και οι Άγιοι) η Λιτάνευσις της ιεράς Εικόνος, της Κάρας του αγίου Δημητρίου και των τιμίων Λειψάνων τους.

Η συμμετοχή απάντων των Κληρικών της Μητροπόλεως, των Αρχόντων, των εκπροσώπων του Στρατού, των Σωμάτων Ασφαλείας, των Αγημάτων, της Μπάντας του Στρατού, της Φιλαρμονικής του Δήμου Τριπόλεως, των Προσκόπων, των Μαθητών, καθώς και η αθρόα προσέλευσις του ευσεβούς και φιλαγίου Λαού ήταν οι πρέπουσες στη μνήμη των Αγίων μας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος, κλείνωντας τη λαμπρά Λιτανεία, ευχαρίστησε άπαντας τους συμμετέχοντας και ευχήθηκε προς όλους την ευλογία των Αγίων και την μίμησή τους στη μεγάλη πίστη, τη δύναμη και την αποφασιστικότητά τους.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων