06/09/2022 06/09/2022 Αποστολή του ope.gr στην Κομοτηνή – Φωτογραφίες: Ραφαήλ Γεωργιάδης  Όλα έτοιμα στην πόλη της Κομοτηνής για την υποδοχή της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας “Άξιον Εστί” από το Άγιον Όρος. Η πόλη έχει φορέσει τα γιορτινά της με τις σημαίες να κυματίζουν παντού και τις ειδικές εξέδρες στα σημεία όπου θα περάσει η εικόνα να έχουν...
06 Σεπτεμβρίου, 2022 - 12:17
Τελευταία ενημέρωση: 06/09/2022 - 12:37

Αποστολή Κομοτηνή: Όλα έτοιμα για την υποδοχή της Παναγίας “Άξιον Εστί” (ΦΩΤΟ) – Ζωντανά σήμερα το απόγευμα στην Pemptousia TV

Διαδώστε:
Αποστολή Κομοτηνή: Όλα έτοιμα για την υποδοχή της Παναγίας “Άξιον Εστί” (ΦΩΤΟ) – Ζωντανά σήμερα το απόγευμα στην Pemptousia TV

Αποστολή του ope.gr στην Κομοτηνή – Φωτογραφίες: Ραφαήλ Γεωργιάδης 

Όλα έτοιμα στην πόλη της Κομοτηνής για την υποδοχή της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας “Άξιον Εστί” από το Άγιον Όρος. Η πόλη έχει φορέσει τα γιορτινά της με τις σημαίες να κυματίζουν παντού και τις ειδικές εξέδρες στα σημεία όπου θα περάσει η εικόνα να έχουν ήδη τοποθετηθεί.

Στις 6:30 το απόγευμα, σε απευθείας σύνδεση με την Κομοτηνή θα μεταδοθεί η Υποδοχή της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας του «Άξιον Εστίν», η Λιτανεία ως τον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και η επίσημη Δοξολογία.

Σε μια κρίσιμη περίοδο για τα Εθνικά Θέματα, η Ιερά Εικόνα «Άξιον Εστίν» μεταφέρεται σήμερα από το σπίτι της, το Πρωτάτο του Αγίου Όρους, στη Θράκη για να εμψυχώσει τους ακρίτες της Κομοτηνής και όλους τους Έλληνες.

Το Διεθνές Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων «Ορθοδοξία» (ope.gr) και η διαδικτυακή Τηλεόραση Pemptousia TV θα καλύψουν ζωντανά με συνεργεία και ανταποκριτές την έλευση της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας του «Άξιον Εστίν» στη Θράκη και τις Ιερές Ακολουθίες.

Η έλευση της Ιεράς Εικόνας θα καλυφθεί δημοσιογραφικά από τη Νάνσυ Νάσκου, ενώ εικόνα και ήχο θα μεταδώσουν οι τεχνικοί Μανώλης ΔημελάςΑνδρέας Χαλκιόπουλος και Ραφαήλ Γεωργιάδης.

Δείτε τις πρώτες εικόνες από την Κομοτηνή: 

Την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022 στις 7:00 το πρωί, θα μεταδοθεί ζωντανά ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία από τον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής. Στις 6:00 το απόγευμα θα μεταδοθεί ζωντανά ο Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής του Γενεθλίου της Θεοτόκου και η επίσημη Δοξολογία επί τη υποδοχή του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής

Την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022 στις 7:00 το πρωί θα μεταδοθεί ζωντανά η Πατριαρχική Χοροστασία επί τη εορτή του Γενεθλίου της Θεοτόκου στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής, καθώς και η απόδοση ανωτάτης τιμητικής διακρίσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής στον Πρωτεπιστάτη της Ιεράς Κοινότητας Αγίου Όρους, Πανοσιολογιώτατο Χριστοφόρο Ιβηρίτη, και στον Πολιτικό Διοικητή του Αγίου Όρους Αθανάσιο Μαρτίνο.

Στο μήνυμα του για την έλευση της Ιεράς Εικόνας ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

“Ἡ ἔλευση τῆς θαυματουργοῦ Εἰκόνος τῆς Παναγίας τοῦ «Ἄξιον Ἐστίν», ἀποτελεῖ ἀναμφίβολα γεγονός μοναδικῆς σημασίας διὰ τὴν πόλη τῆς Κομοτηνῆς, τὴν Ροδόπη καὶ τὴν Θράκη γενικώτερα καὶ θὰ καταγραφεῖ μὲ ἀνεξίτηλα γράμματα εἰς τὰς δέλτους τῆς Ἱστορίας.

Ἀποτελεῖ πνευματικὸ ἐγερτήριο καὶ ἀφορμή ἀληθινῆς καὶ θερμῆς προσευχῆς πρὸς τὴν Κυρία τῶν Ἀγγέλων, τὴν «ἀληθῆ καὶ βεβαίαν ἀντίληψιν» ὅλων μας.  Πορευόμενοι εἰς τὴν δεύτερη ἑκατονταετηρίδα ἀπό τῆς ἀπελευθερώσεως τῆς Θράκης καὶ τῆς ἑνώσεώς της μὲ τὸν ἐθνικό κορμό τῆς Πατρίδος μας, κλίνουμε γόνυ καρδίας καὶ συμψάλλουμε μετά τοῦ Ἀρχαγγέλου Γαβριήλ τὸ «ἄξιον ἐστὶ ὡς ἀληθῶς». Ἐναποθέτουμε τὶς ἐλπίδες μας εἰς τὴν στοργική Μητέρα μας, ὁ καθένας ξεχωριστά καὶ ὅλοι μαζί, καὶ ἐκζητοῦμε ἀπό Αὐτήν νὰ μεσιτεύει πάντοτε πρὸς τὸν Ὑιὸ Αὐτῆς καὶ Θεὸ μας, Ἰησοῦ Χριστό, νὰ φυλάττει εἰς τὸ διηνεκὲς τὸ εὐσεβὲς Γένος τῶν Ἑλλήνων ἀπὸ πάσης προσβολῆς τοῦ Βελίαρ, ἀπό πάσης ἀνάγκης καὶ θλίψεως, καθ’ ὅσον συνεχῶς ὁμολογοῦμε ὅτι : «πολλὰ γὰρ ἰσχύει δέησις μητρὸς πρὸς εὐμένειαν Δεσπότου».”

Η ιστορία της εικόνας

Η εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου «Άξιον Εστίν» αγιογραφήθηκε πιθανότατα στην Κωνσταντινούπολη, κατά το πρότυπο της Παναγίας Ελεούσας του Κύκκου που βρίσκεται στην Κύπρο, η οποία είναι έργο του «προσωπογράφου της Παναγίας» Ευαγγελιστή Λουκά.

Η εικόνα που φιλοτεχνήθηκε την εποχή της εικονομαχίας είναι αυστηρά βυζαντινή, η δε όψη της επιβλητική, αυστηρή και συνάμα γλυκειά, θυμίζει τη Μάνα που μαλώνει και συνάμα είναι πάντα κοντά στα παιδιά της.

Το 1836 το μεγαλύτερο μέρος της εικόνας σκεπάσθηκε με λιθοστόλιστο αργυροχρυσωμένο κάλυμμα ) μοναδικής αγιορείτικης τέχνης, το οποίο φέρει στο εξωτερικό της περίβλημα τις σφραγίδες των είκοσι μονών του Αγίου Όρους. Το «Άξιον Εστίν» έχεις διαστάσεις 70,5×44 εκ., χωρίς την αργυρή θήκη που την περιβάλλει και φέρει την επιγραφή «Μήτηρ Θεού Καρυώτισσα».

Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι ότι η Παναγία κρατά τον Ιησού Χριστό (παιδί) στη δεξιά αγκαλιά της. Είναι ο τύπος της Θεοτόκου της Δεξιοκρατούσας. Το αριστερό χέρι του Ιησού εισχωρεί κάτω από το μαφόριο και το κουκούλιο της Θεοτόκου, προς τον κόρφο και την καρδιά της. Αυτό δείχνει και την εξάρτηση της ανθρώπινης φύσεως του Χριστού από την τροφό Μητέρα Του. Ο Ιησούς Χριστός κρατά ειλητάριο στο δεξί χέρι Του που γράφει την προφητεία του Προφήτη Ησαΐα: «Πνεύμα Κυρίου επ’ εμέ, ου είνεκεν έχρισέ με…» (Προφ. Ησαΐας 61: 1). Εικόνες όπως αυτή χρησιμοποιήθηκαν κατά των αιρετικών, για την εικονογραφική διακήρυξη και διατύπωση του ορθοδόξου δόγματος της Εκκλησίας μας περί της ενανθρωπήσεως του Θεού Λόγου.

Το 1963, με αφορμή τον επίσημο εορτασμό της χιλιετηρίδος του Αγίου Όρους, η εικόνα με απόφαση της Ιεράς Κοινότητος και με τη συνοδεία μητροπολιτών, πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, των αντιπροσώπων των μονών μεταφέρθηκε στην Αθήνα, όπου την υποδέχτηκαν με εξαιρετικές τιμές, βαθύτατη ευλάβεια και συγκίνηση. Πλήθος πιστών της πρωτεύουσας είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν την ιστορική εικόνα, που για πρώτη φορά έβγαινε από το Άγιο Όρος. Μεταγενέστερα, το Φθινόπωρο του 1999 η εικόνα μεταφέρθηκε στον Άγιο Παντελεήμωνα Αχαρνών. Δεκάδες χιλιάδες πιστοί έφτασαν από κάθε γωνιά της Ελλάδος για να προσκυνήσουν την Εφέστια εικόνα του Αγίου Όρους, Άξιον Εστίν. Τα αφιερώματα των πιστών διατέθηκαν για την αντιμετώπιση των αναγκών των σεισμοπαθών της Δυτικής Αττικής. Το 2017 μεταφέρθηκε στο Βύρωνα όπου τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Επίσης, έχει μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκης και την Κύπρο.

Το πρόγραμμα της άφιξης της εικόνας και του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Κομοτηνή

Πρόγραμμα Ελεύσεως Ιεράς Εικόνας Παναγίας του «Άξιον Εστίν»

Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου 2022:

Ὥρα 18:30.

 

 

 

 

Ὥρα 19:00.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ὥρα 19:30.

 

 

 

 

Ὑποδοχή Ἱερᾶς Εἰκόνος Παναγίας τοῦ «Ἄξιον Ἐστίν» εἰς τὴν δυτικήν εἴσοδον τῆς πόλεως (ἄγαλμα Ἐλ. Βενιζέλου) καὶ Λιτανεία ἕως τὸν Καθεδρικόν Ἱερόν Ναόν Εὐαγγελισμοῦ τῆς Θεοτόκου Κομοτηνῆς.

 

Ἐπίσημη Ὑποδοχή εἰς τὸ Ἡρῶον τῆς πόλεως. Προσφωνήσεις ὑπό τῶν :

–       Σεβ. Μητροπολίτου Μαρωνείας καὶ Κομοτηνῆς κ. Παντελεήμονος,

–       Περιφερειάρχου Ἀν. Μακεδονίας καὶ Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου,

–       Δημάρχου Κομοτηνῆς κ. Ἰωάννου Γκαράνη.

Ἀντιφώνησις Πανοσιολογιωτάτου Πρωτεπιστάτου Χριστοφόρου Ἰβηρίτου.

 

Ἐπίσημη Δοξολογία εἰς τὸν Ἱερόν Καθεδρικόν Ναόν Εὐαγγελισμοῦ τῆς Θεοτόκου Κομοτηνῆς.

Προσφωνήσεις Σεβ. Μητροπολίτου καὶ Πρωτεπιστάτου

ΤΕΤΑΡΤΗ, 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022:

Ὥρα 07:00.

 

Ὥρα 11:00.

 

 

Ὥρα 18:00.

 

Ὥρα 19:00.

 

 

 

 

 

Ὄρθρος καὶ Θεία Λειτουργία.

 

Ὑποδοχή τῆς Ἱερᾶς Κοινότητος ὑπό τοῦ Δημάρχου Κομοτηνῆς κ. Ἰωάννου Γκαράνη εἰς τὸ Δημαρχιακό Μέγαρο.

 

Πανηγυρικός Ἑσπερινός Ἑορτῆς Γενεθλίου τῆς Θεοτόκου.

 

Ἐπίσημη Δοξολογία ἐπί τῇ Ὑποδοχῇ τῆς Αὐτοῦ Θειοτάτης Παναγιότητος, τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου εἰς τὸν Ἱερόν Καθεδρικόν Ναόν Εὐαγγελισμοῦ τῆς Θεοτόκου Κομοτηνῆς.

 

 

ΠΕΜΠΤΗ, 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022:

Ὥρα 07:00.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ὥρα 10:45.

 

 

Ὥρα 13:00.

 

 

 

Ὥρα 18:00.

 

Ὥρα 20:30.

 

 

Πατριαρχική Χοροστασία ἐπί τῇ Ἑορτῇ τοῦ Γενεθλίου τῆς Θεοτόκου εἰς τὸν Καθεδρικόν Ἱερόν Ναόν Εὐαγγελισμοῦ τῆς Θεοτόκου Κομοτηνῆς.

Ἀπόδοσις ἀνωτάτης τιμητικῆς διακρίσεως τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Μαρωνείας καὶ Κομοτηνῆς εἰς τοὺς :

–       Πρωτεπιστάτην Ἱερᾶς Κοινότητος Ἁγίου Ὄρους Ἄθω Πανοσιολο­γιώτατον Χριστοφόρον Ἰβηρίτην, καὶ

–       Ἄρχοντα τῆς Μ.Χ.Ε. καὶ Πολιτικόν Διοικητήν τοῦ Ἁγίου Ὄρους κ. Ἀθανάσιον Μαρτίνον.

 

Ἐπίσκεψις εἰς τὴν Ἱεράν Μονήν Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος.

 

Ἐπίσημη Δοξολογία ἐπί τῇ Ὑποδοχῇ τῆς Αὐτοῦ Θειοτάτης Παναγιότητος, τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου εἰς τὸν Ἱερόν Ναόν Ἁγίων Κωνσταντίνου καὶ Ἑλένης Σαππῶν.

 

Ἑσπερινός καὶ Παρακλητικός Κανών εἰς τὴν Ὑπεραγίαν Θεοτόκον.

 

Ἀγρυπνία.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022:

Ὥρα 07:00.

 

Ὥρα 11:00.

 

Ὥρα 12:00.

 

 

Ὥρα 18:00.

 

Ὥρα 19:00.

 


Ὥρα 21:00.

Ὄρθρος καὶ Θεία Λειτουργία.

 

Ὑποδοχή τῆς Ἱερᾶς Κοινότητος ὑπό τοῦ Περιφερειάρχου Ἀν. Μακεδονίας καὶ Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου εἰς τὴν ἕδραν τῆς Περιφερείας.

 

Ὑποδοχή τῆς Ἱερᾶς Κοινότητος ὑπό τοῦ Ἀντιπεριφερειάρχου Ν. Ροδόπης κ. Νικολάου Τσαλικίδη εἰς τὴν ἕδραν τῆς Ἀντιπεριφερείας.

 

Ἑσπερινός καὶ Παρακλητικός Κανών εἰς τὴν Ὑπεραγίαν Θεοτόκον.

 

Ὑποδοχή τῆς Ἱερᾶς Κοινότητος ὑπό τοῦ Ἐλλογιμωτάτου Πρυτάνεως τοῦ Δ.Π.Θ. κ. Ἀλεξάνδρου Πολυχρονίδη κα τῶν Πρυτανικῶν Ἀρχῶν εἰς την Πρυτανείαν τοῦ Δ.Π.Θ.

Ἀγρυπνία.

 

ΣΑΒΒΑΤΟ, 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022:

Ὥρα 07:00.

 

Ὥρα 10:00.

 

 

Ὥρα 18:00.

 

Ὄρθρος καὶ Θεία Λειτουργία.

 

Ἐπίσκεψις εἰς Ἱεράν Μονήν Ὁσίου Μαξίμου τοῦ Καυσοκαλύβη Παπικίου Ὄρους. Ξενάγησις εἰς τὸ Παπίκιον Ὄρος.

 

Ἑσπερινός καὶ Παρακλητικός Κανών εἰς τὴν Ὑπεραγίαν Θεοτόκον.

 

 

ΚΥΡΙΑΚΗ, 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022:

Ὥρα 07:00.

 

Ὥρα 11:00.

 

 

 

 

Ὥρα 18:00.

 

Ὥρα 19:00.

 

 

 

 

Ὥρα 20:30.

Ὄρθρος καὶ Ἀρχιερατικό Συλλείτουργο.

 

Ὑποδοχή τῆς Ἱερᾶς Κοινότητος ὑπό τοῦ Γενικοῦ Περιφερειακοῦ Ἀστυνομικοῦ Διευθυντοῦ Α.Μ.Θ. Ὑποστρατήγου κ. Πασχάλη Συριτούδη καὶ ὑπό τοῦ Ἀστυνομικοῦ Διευθυντοῦ Ροδόπης Ταξιάρχου κ. Μιχαήλ Σεβδυνίδη.

 

Ἑσπερινός καὶ Παρακλητικός Κανών εἰς τὴν Ὑπεραγίαν Θεοτόκον.

 

Ἐπίσκεψις εἰς τὴν κωμόπολιν τοῦ Ἰάσμου. Ὑποδοχή τῆς Ἱερᾶς Κοινότητος εἰς τὸν Ἱερόν Ναόν Ἁγίου Νικολάου. Προσφωνήσεις Δημάρχου Ἰάσμου κ.  Ὀντέρ Μουμίν καὶ Ἀρχιερατικοῦ Ἐπιτρόπου Ἰάσμου, Αἰδεσιμ. Πρωτοπρεσβυτέρου Σταύρου Κολιούση.

 

Ἀγρυπνία.

 

 

ΔΕΥΤΕΡΑ, 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022:

Ὥρα 07:00.

 

Ὥρα 11:00.

 

 

 

 

Ὥρα 11:30.

 

Ὄρθρος καὶ Θεία Λειτουργία.

 

Ἐπίσημος Ἁγιασμός ἐπί τῇ ἐνάρξει τοῦ σχολικοῦ ἔτους 2022-2023 εἰς τὸν αὔλειον χῶρον τοῦ Ἱεροῦ Καθεδρικοῦ Ναοῦ Εὐαγγελισμοῦ τῆς Θεοτόκου Κομοτηνῆς, παρουσίᾳ ἀντιπροσωπείας τῶν σχολείων τῆς Α΄θμίου καὶ Β΄θμίου Ἐκπαιδεύσεως τῆς πόλεως.

 

Ἀναχώρησις Ἱερᾶς Εἰκόνος Παναγίας τοῦ «Ἄξιον Ἐστίν» καὶ τῆς Ἱερᾶς Κοινότητος εἰς τὰ ἴδια.

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων