30/06/2022 30/06/2022 “Καλούμαστε με αίσθημα ευθύνης να επιδείξουμε στη νέα αντιπυρική περίοδο σύνεση και εγρήγορση, αποφεύγοντας ό,τι θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά”. Αυτά δήλωσε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων με εγκύκλιό του. “Η Ορθόδοξος Εκκλησία με πρώτο τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη μας κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος ανεκήρυξε την 1η Σεπτεμβρίου εκάστου έτους, την πρώτη δηλαδή...
30 Ιουνίου, 2022 - 15:24
Τελευταία ενημέρωση: 30/06/2022 - 15:21

Εγκύκλιος για την προστασία του περιβάλλοντος από τον Μητροπολίτη Μαρωνείας

Διαδώστε:
Εγκύκλιος για την προστασία του περιβάλλοντος από τον Μητροπολίτη Μαρωνείας

“Καλούμαστε με αίσθημα ευθύνης να επιδείξουμε στη νέα αντιπυρική περίοδο σύνεση και εγρήγορση, αποφεύγοντας ό,τι θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά”. Αυτά δήλωσε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων με εγκύκλιό του.

“Η Ορθόδοξος Εκκλησία με πρώτο τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη μας κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος ανεκήρυξε την 1η Σεπτεμβρίου εκάστου έτους, την πρώτη δηλαδή ημέρα του εκκλησιαστικού ενιαυτού, ως «Ημέρα Προστασίας του Φυσικού Περιβάλλοντος», μας καλεί να ζήσουμε αρμονικά με το Περιβάλλον, προβαίνοντας σε χρήση και όχι σε κατάχρηση του κόσμου: «και οι χρώμενοι τω κόσμω τούτω ως μη καταχρώμενοι» (Α’ Κορ. 7, 31)”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε την εγκύκλιο:

Π ρ ο ς

Τον Ιερόν Κλήρον και το Ευσεβές Πλήρωμα

της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως

Αγαπητοί Πατέρες και ευσεβείς Χριστιανοί,

Εισήλθαμε με την Χάρη του Θεού στην θερινή περίοδο, την ωραιότερη περίοδο του χρόνου, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο προφητάναξ Δαβίδ : «Συ εποίησας πάντα τα ωραία της γης, θέρος και έαρ συ έπλασας αυτά» (Ψαλ. 73,17).

Η πατρίδα μας και ειδικότερα ο τόπος μας, έχει ευλογηθεί με μια ποικιλία τοπίων, που συνδυάζουν τις μαγευτικές παραλίες της Μαρωνείας και του Φαναρίου, και καταπράσινα βουνά, καθώς και με την λιμνοθάλασσα της Βιστωνίδος που φιλοξενεί σπάνια είδη πτηνών και έχει τη δική της ιδιαίτερη ομορφιά.

Όλες αυτές οι φυσικές καλλονές του τόπου μας προσφέρουν ευκαιρίες για αναψυχή τόσο στους μόνιμους κατοίκους της περιοχής όσο και στους επιθυμούντες να την επισκεφθούν κατά την θερινή περίοδο.

Είναι καθήκον μας να αγαπούμε τον τόπο μας και να τον προφυλάσ­σουμε, αφού αυτό είναι το θέλημα Θεού! Είναι ο Θεός εκείνος που έδωσε στους πρωτόπλαστους την εντολή να εργάζονται και να φυλάσσουν την κτίση και τα δημιουργήματα του Θεού, ώστε αυτή να φανερώνει διαρκώς την ομορφιά και τη σοφία του Δημιουργού, και να καθίσταται παράδεισος για τον άνθρωπο.

Η Ορθόδοξος Εκκλησία με πρώτο τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη μας κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος ανεκήρυξε την 1η Σεπτεμβρίου εκάστου έτους, την πρώτη δηλαδή ημέρα του εκκλησιαστικού ενιαυτού, ως «Ημέρα Προστασίας του Φυσικού Περιβάλλοντος», μας καλεί να ζήσουμε αρμονικά με το Περιβάλλον, προβαίνοντας σε χρήση και όχι σε κατάχρηση του κόσμου: «και οι χρώμενοι τω κόσμω τούτω ως μη καταχρώμενοι» (Α’ Κορ. 7, 31).

Μας καλεί όλους μας σε επαγρύπνηση, σε επιφυλακή, διότι ο κόσμος, ο «οίκος» δηλαδή που ο Θεός εμπιστεύθηκε στον άνθρωπο εκπέμπει σήμα κινδύνου.

Καλούμαστε λοιπόν με αίσθημα ευθύνης να επιδείξουμε και στη νέα αντιπυρική περίοδο σύνεση και εγρήγορση, αποφεύγοντας ο,τι θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά (π.χ. απόθεση σκουπιδιών, γυάλινα μπουκάλια σε μη ελεγχόμενους χώρους) και να ειδοποιούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες (Πυροσβεστική, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας) σε περίπτωση που υποπτευθούμε κινήσεις τυχόν εμπρηστών ή έλθουμε αντιμέτωποι με εκδήλωση πυρκαγιάς.

Η τοπική μας Εκκλησία έχει λάβει όλα εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται για την ασφάλεια των Ιερών Ναών, των Μονών, των Προσκυνημάτων και των Κατασκηνώσεων.

Εύχομαι με την χάρη του Θεού να χαρούμε όλοι μας τις πλούσιες ομορφιές του τόπου μας και αυτό το καλοκαίρι, μακρυά από πυρκαγιές και καταστροφές του φυσικού περιβάλλοντος.

Ευχέτης πάντων προς Κύριον

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων