21/03/2023 21/03/2023 Στον Ιερό Ναό Οσίου Νίκωνος Σπάρτης, τελέσθηκε ο Δ΄ Κατανυκτικός Εσπερινός της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής το απόγευμα της Κυριακής 19 Μαρτίου 2023, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου. Λόγο πνευματικής οικοδομής εκφώνησε ο ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Ευστάθιος Πορφύρης, ο οποίος αναφέρθηκε στο σύμβολο του Σταυρού και τη σημασία...
21 Μαρτίου, 2023 - 11:13
Τελευταία ενημέρωση: 21/03/2023 - 11:16

Δ΄ Κατανυκτικός Εσπερινός στο Ναό Οσίου Νίκωνος στη Σπάρτη

Διαδώστε:
Δ΄ Κατανυκτικός Εσπερινός στο Ναό Οσίου Νίκωνος στη Σπάρτη

Στον Ιερό Ναό Οσίου Νίκωνος Σπάρτης, τελέσθηκε ο Δ΄ Κατανυκτικός Εσπερινός της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής το απόγευμα της Κυριακής 19 Μαρτίου 2023, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου.

Λόγο πνευματικής οικοδομής εκφώνησε ο ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Ευστάθιος Πορφύρης, ο οποίος αναφέρθηκε στο σύμβολο του Σταυρού και τη σημασία του για τη χριστιανική ζωή.

Κατακλείοντας τον Εσπερινό, ο Σεβασμιώτατος, μιλώντας για τον Ζωοποιό Σταυρό,  ανέλυσε το κοντάκιο του Όρθρου της συγκεκριμένης ημέρας, που αναφέρει: «Τρεῖς σταυροὺς ἐπήξατο ἐν Γολγοθᾶ ὁ Πιλᾶτος, δύο τοῖς λῃστεύσασι, καὶ ἕνα τοῦ Ζωοδότου, ὃν εἶδεν ὁ Άδης, καὶ εἶπε τοῖς κάτω· Ὦ λειτουργοί µου καὶ δυνάµεις µου τίς ὁ ἐµπήξας ἧλον τῇ καρδίᾳ µου; ξυλίνῃ µε λόγχῃ ἐκέντησεν ἄφνω καὶ διαρρήσοµαι, τὰ ἔνδον µου πονῶ, τὴν κοιλίαν µου ἀλγῶ, τὰ αἰσθητήριά µου, µαιµάσσει τὸ πνεῦµά µου, καὶ ἀναγκάζοµαι ἐξερεύξασθαι τὸν Ἀδὰµ καὶ τοὺς ἐξ Ἀδάµ, ξύλῳ δοθέντας µοι· ξύλον γὰρ τούτους εἰσάγει πάλιν εἰς τὸν Παράδεισον».

Η απόδοση του κοντακίου στα νέα ελληνικά είναι η εξής: ‘’Τρεις σταυρούς έμπηξε στον Γολγοθά ο Πιλάτος, δύο για τους ληστές και έναν για τον Ζωοδότη Κύριο. Αυτόν είδε ο Άδης και είπε στους κάτω: «Ω υπηρέτες μου και δυνάμεις μου, ποιος είναι αυτός που έμπηξε καρφί στην καρδιά μου; Με ξύλινη λόγχη με κέντησε και διαλύθηκα, τα εσωτερικά μου πονούν, η κοιλιά μου υποφέρει, τα αισθητήριά μου επίσης. Έχει πληγωθεί μέχρις αίματος το πνεύμα μου και αναγκάζομαι να ξεχύσω τον Αδάμ και τους απογόνους του, που μου δόθηκαν με την παράβαση στον Παράδεισο χάρη του ξύλου. Γιατί ένα άλλο ξύλο πάλι, το ξύλο του Σταυρού, τους ξαναβάζει στον Παράδεισο»’’.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων