21/09/2021 22/09/2021 Τη μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Ευσταθίου, της συζύγου του Θεοπίστης και των τέκνων αυτών, Αγαπίου και Θεοπίστου τίμησε η Εκκλησία μας την Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021. Παράλληλα με την εορτή στην Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ευστάθιος εόρτασε τα σεπτά του Ονομαστήρια με λιτό τρόπο. Στον διήμερο εορτασμό είχαν εκφράσει την...
21 Σεπτεμβρίου, 2021 - 13:49
Τελευταία ενημέρωση: 22/09/2021 - 18:20

Σπάρτης Ευστάθιος: «Ευχαριστώ τον Θεό που μου επέτρεψε να γιορτάσω και φέτος» – Λιτά εόρτασε τα ονομαστήριά του

Διαδώστε:
Σπάρτης Ευστάθιος: «Ευχαριστώ τον Θεό που μου επέτρεψε να γιορτάσω και φέτος» – Λιτά εόρτασε τα ονομαστήριά του

Τη μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Ευσταθίου, της συζύγου του Θεοπίστης και των τέκνων αυτών, Αγαπίου και Θεοπίστου τίμησε η Εκκλησία μας την Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021. Παράλληλα με την εορτή στην Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ευστάθιος εόρτασε τα σεπτά του Ονομαστήρια με λιτό τρόπο. Στον διήμερο εορτασμό είχαν εκφράσει την επιθυμία να συμμετέχουν αρκετοί Αρχιερείς, ωστόσο ο σεπτός Ποιμενάρχης ευγενικά τους απέτρεψε, στο πλαίσιο της συνολικής κοινωνικής προσπάθειας για τον περιορισμό διασποράς του κορωνοϊού.

Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής, στον Ιδρυματικό Ναό του Αγίου Ευσταθίου στο ίδρυμα περιθάλψεως χρονίως πασχόντων, ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ στους Μολάους, τελέσθηκαν ο Όρθρος, η ευλόγηση των άρτων και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, τελέσθηκε η καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των ευεργετών του Ιδρύματος.

Ο Σεβασμιώτατος, με την ολοκλήρωση της λατρευτικής σύναξης, αναφέρθηκε στα διδάγματα που μπορούμε να αντλήσουμε από τον βίο του Αγίου Ευσταθίου, ενώ ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους, αλλά και όλους όσοι του ευχήθηκαν με οποιοδήποτε τρόπο, αντευχόμενος υγεία, χαρά και κατά Θεόν προκοπή.

Το απόγευμα της παραμονής της εορτής τελέσθηκε, στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας στη Σπάρτη, ο πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, χοροστατούντος του σεπτού Ποιμενάρχη κ. Ευσταθίου και με τη συμμετοχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμία και κληρικών από την Μητροπολιτική περιφέρεια.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιερατικός Επίτροπος και εφημέριος Βλαχιώτη, Πρωτ. Βασίλειος Καπερώνης, ο οποίος με αφορμή τον βίο του Αγίου Ευσταθίου, αναφέρθηκε στην αρετή της υπομονής. Ολοκληρώνοντας ευχήθηκε στον Σεβασμιώτατο υγεία και μακροημέρευση, ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα το πλούσιο πνευματικό, φιλανθρωπικό και κοινωνικό του έργο.

Με την ολοκλήρωση του Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος κ. Ευστάθιος απηύθυνε έναν σύντομο ευχαριστήριο λόγο. Αρχικά, ευχαρίστησε τον Θεό που του επέτρεψε να εορτάσει και φέτος τα Ονομαστήριά του, έστω και υπό την σκιά της πανδημίας. Ακολούθως, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, τον ομιλητή, τους κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως, που συμμετείχαν στον Εσπερινό, και τον ευσεβή λαό, για την παρουσία και την αγάπη του. Ολοκληρώνοντας επισήμανε ότι δεν θα πρέπει να παρασυρόμαστε από επαινετικά λόγια, αλλά να παραμένουμε ταπεινοί και συνειδητοποιημένοι, όπως επιβάλλει το χριστιανικό ήθος.

Από την πλευρά του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίας μίλησε με θερμά λόγια για το ήθος, την πνευματικότητα και την ανεκτίμητη προσφορά του σεπτού Ποιμενάρχη στην Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης, αλλά και γενικότερα στην Εκκλησία της Ελλάδος, ενώ του ευχήθηκε για πολλά ακόμα χρόνια να ποιμαίνει με την ίδια σοφία την τοπική Εκκλησία.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας, τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης κ. Προδρόμου. Στην Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης φυλάσσεται απότμημα των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ευσταθίου, το οποίο τέθηκε και τις δύο ημέρες σε προσκύνηση, για ευλογία του ιερού κλήρου και του ευσεβούς λαού.

 

Δείτε επίσης παλαιότερη συνέντευξη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης στην Μαρία Γιαχνάκη:

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων