23/06/2022 23/06/2022 Στο Συνέδριο που οργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Μυτιλήνης, για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, τελέστηκε δέηση με την έναρξη του Συνεδρίου το οποίο είχε γενικό θέμα: «Μικρασία: Αλησμόνητη Πατρίδα – Γη Αγίων». Μετά τον εμπνευσμένο χαιρετισμό του Σεβ. Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ.κ. Ιακώβου, την Τρίτη 21 Ιουνίου, ακολούθησε: η Εναρκτήρια – Κεντρική Ομιλία από...
23 Ιουνίου, 2022 - 18:44
Τελευταία ενημέρωση: 23/06/2022 - 18:36

Το Συνέδριο της Ι. Μητρόπολης Μυτιλήνης για την Μικρασιατική Καταστροφή

Διαδώστε:
Το Συνέδριο της Ι. Μητρόπολης Μυτιλήνης για την Μικρασιατική Καταστροφή

Στο Συνέδριο που οργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Μυτιλήνης, για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, τελέστηκε δέηση με την έναρξη του Συνεδρίου το οποίο είχε γενικό θέμα: «Μικρασία: Αλησμόνητη Πατρίδα – Γη Αγίων».

Μετά τον εμπνευσμένο χαιρετισμό του Σεβ. Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ.κ. Ιακώβου, την Τρίτη 21 Ιουνίου, ακολούθησε: η Εναρκτήρια – Κεντρική Ομιλία από τον Στρατή Χαραλάμπους, Αντιστράτηγο ε.α. Μέλος της Εταιρείας Λεσβιακών Μελετών, «Μικρασιατική Εκστρατεία. Από τον Εθνικό Διχασμό στην Καταστροφή».

Ομίλησαν ο Μητροπολίτης Ρούσε κ. Ναούμ, με θέμα: «Ο Ελληνισμός των Δυτικών Παραλίων της Μαύρης Θάλασσας και οι σχέσεις του με τη Μικρά Ασία», και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος (Ψυχλούδης), με θέμα: «Στίφος του Χριστού φωτόλουστον της Μικράς Ασίας».

Από τις Θεολογικές Σχολές εισηγήθηκαν οι καθηγητές:

Συμεών Πασχαλίδης, Καθηγητής Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού Α.Π.Θ, «Ιερομάρτυρες, Οσιομάρτυρες και Εθνομάρτυρες πριν και κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή σε εκκλησιαστικά περιοδικά (Εκκλησιαστική Αλήθεια, Ιερός Πολύκαρπος, Γρηγόριος ο Παλαμάς) και άλλες σύγχρονες πηγές».

Ο Δημοσθένης Κακλαμάνος, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού Α.Π.Θ, «Η πρώτη Ακολουθία του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης (1936) και η προβολή της αγιότητάς του στα σχετικά υμνοαγιολογικά κείμενα». Μίλησαν επίσης από τις Θεολογικές Σχολές:

Ο Αθανάσιος Καρμής, Ε.ΔΙ.Π. Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ, Δρ. Θεολογίας, «Μεγάλη Ιδέα και Εκκλησία».

Ο Αθανάσιος Τζιερτζης, Ε.ΔΙ.Π. Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, Δρ. Εκκλησιαστικής Ιστορίας, «Από το Αϊβαλί στη «ζωή εν τάφω»: καταγραφή και αποσιώπηση στον Τύπο του μαρτυρίου τού Μητροπολίτη Κυδωνιών Γρηγορίου».

Ο Αθανάσιος Ι. Καλαμάτας Δρ. Θεολογίας Α.Π.Θ, Συμπεράσματα και λήξη του Επιστημονικού Συνεδρίου.

Ο Θεοχάρης Αναγνωστόπουλος, Δρ. Θεολογίας Α.Π.Θ. «Η Ελληνική Μικρασιατική Άμυνα και η σχέση του Χρυσόστομου Σμύρνης με αυτήν».

Ομίλησαν επίσης στο Συνέδριο:

Ο Ευριπίδης ΣΤ. Στυλιανίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Νομικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Βουλευτής Ροδόπης, «Ο από Τραπεζούντος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρύσανθος: Ο πνευματικός ηγέτης που πρωτοστάτησε σε όλους τους εθνικούς αγώνες» και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ.κ. Ανδρέας (Νανάκης), Καθηγητής Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού Α.Π.Θ, «Οικουμενικόν Πατριαρχείον. Από την εθναρχία στους εθνικούς ανταγωνισμούς και στην εκλογή του Μελέτιου Μεταξάκη».

Τη λήξη του Συνεδρίου κήρυξε την Πέμπτη 23 Ιουνίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Μυτιλήνης κ. Ιάκωβος.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων