25/04/2024 25/04/2024 Μέσα σε μυσταγωγική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε, το εσπέρας της 24ης Απριλίου, η Α’ συνάντηση Βυζαντινών Χορωδιών της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Νικολάου Αρετσούς. Η εκδήλωση, η οποία εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια από της ιδρύσεως της τοπικής Εκκλησίας, πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση με την...
25 Απριλίου, 2024 - 12:17
Τελευταία ενημέρωση: 25/04/2024 - 12:18

«Λυκούργον Πετρίδην μακαρίσωμεν»: Α’ συνάντηση Βυζαντινών Χορωδιών στην Καλαμαριά – Τιμήθηκαν παλαιοί ιεροψάλτες

Διαδώστε:
«Λυκούργον Πετρίδην μακαρίσωμεν»: Α’ συνάντηση Βυζαντινών Χορωδιών στην Καλαμαριά – Τιμήθηκαν παλαιοί ιεροψάλτες

Μέσα σε μυσταγωγική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε, το εσπέρας της 24ης Απριλίου, η Α’ συνάντηση Βυζαντινών Χορωδιών της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Νικολάου Αρετσούς.

Η εκδήλωση, η οποία εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια από της ιδρύσεως της τοπικής Εκκλησίας, πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση με την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, η οποία και αυτή εορτάζει «ως εκκλησιαστικά δίδυμη» το αντίστοιχο γεγονός.

Θεματικό επίκεντρο της συναυλίας ήταν Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα και τιμώμενο πρόσωπο ο μακαριστός Άρχων Πρωτοψάλτης της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως και Πρωτοψάλτης του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, Λυκούργος Πετρίδης.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, ο οποίος πραγματοποίησε, εν αρχή, εισοδική ομιλία, στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα, συμπλέκοντας την με την επέτειο των 50 χρόνων από την ίδρυση των Μητροπόλεων της εσπερίας και εώας Θεσσαλονίκης.

Ο Σεβασμιώτατος, με λόγο μεστό θεολογικό και συνάμα λυρικό και ποιητικό, οδοιπόρησε στη μυσταγωγική και κατανυκτική Εβδομάδα των Παθών, μυσταγωγώντας το πολυπληθές ακροατήριο στη θυσία του Σταυρωμένου και στη νίκη του Αναστάντος.

Με απαράμιλλη λογοτεχνική δεινότητα, συνέπλεξε το Πάθος και την Ανάσταση του Χριστού με το πάθος και την ανάσταση των κατοίκων των Μητροπόλεων, γηγενών και προσφύγων καταλήγοντας στην αξία της ενότητας των πάντων εντός της Εκκλησίας.

Στη συνέχεια, η Βυζαντινή Χορωδία της «ΓΕΧΑ» Κατερίνης, η νεοσύστατη Βυζαντινή Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως και ο νεοσύστατος Βυζαντινός Χορός της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς «Ιάκωβος ο Πρωτοψάλτης», απέδωσαν με άρτια, κατανυκτικά και συνάμα λαμπρά, ύμνους και τροπάρια του Τριωδίου και της Μεγάλης Εβδομάδας, πολλοί εκ των οποίων ήταν μελοποιημένοι από τον τιμώμενο μουσικοδιδάσκαλο.

Τους χορούς διηύθυναν οι Πρωτοψάλτες Κωνσταντίνος Μαρινόπουλος, Βασίλειος Βλέτσης και Πέτρος Παπαεμμανουήλ, αντιστοίχως.

Για την προσωπικότητα, τη ζωή και το έργο του μακαριστού Λυκούργου Πετρίδη ομίλησε εύστοχα και συγκινητικά ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου π. Κωνσταντίνος Τσίτσελας, ο οποίος είχε προσωπική συνεργασία με τον μακαριστό Πρωτοψάλτη κατά τα χρόνια της διακονίας του στον Μητροπολιτικό Ναό.

Την εκδήλωση έκλεισε με καταληκτήριο λόγο ο οικείος Ποιμενάρχης κ. Ιουστίνος, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά τον Σεβασμιώτατο κ. Βαρνάβα για την φυσική τιμητική του παρουσία, για την λαμπρή εισοδική ομιλία του και κυρίως για το πνεύμα ενότητος και συνεργασίας που καλλιεργεί στις σχέσεις των δυο Μητροπόλεων, ως μιμητής και ακόλουθος των πρώτων Μητροπολιτών Νεαπόλεως κυρού Διονυσίου και Νέας Κρήνης κυρού Προκοπίου και συνεχάρη τους εκλεκτούς χοράρχες για την άρτια εκτέλεση των ύμνων και την εποικοδομητική συνεργασία τους για τη διοργάνωση της Συνάντησης.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος τίμησε με τον επετειακό Σταυρό Α’ τάξεως της πεντηκονταετηρίδος τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα και τον μακαριστό Πρωτοψάλτη Λυκούργο Πετρίδη, και τίμησε με τον Σταυρό της πεντηκονταετηρίδος εκλεκτούς παλαιούς ιεροψάλτες, οι οποίοι διηκόνησαν με ζήλο και αυτοθυσία τα αναλόγια της τοπικής Εκκλησίας.

Την όλη διοργάνωση ανέλαβε και διεκπεραίωσε επιτυχώς ο Μουσικολογιώτατος Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού Θείας Μεταμορφώσεως Καλαμαριάς και Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεως κ. Πέτρος Παπαεμμανουήλ.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων