19/01/2023 19/01/2023 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος επισκέφθηκε το διήμερο 18-19 Ιανουαρίου 2023 το ΚΑΠΗ και σχολεία της Ναυπάκτου όπου ευλόγησε και έκοψε τη Βασιλόπιτα. Το απόγευμα της 18ης Ιανουαρίου 2023 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ Ιερόθεος επισκέφθηκε το ΚΑΠΗ Ναυπάκτου, όπου ευλόγησε και έκοψε την Βασιλόπιτα για τα μέλη του. Μετά την ευλογία...
19 Ιανουαρίου, 2023 - 19:31
Τελευταία ενημέρωση: 19/01/2023 - 20:06

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου σε ΚΑΠΗ και σχολεία για τη κοπή της βασιλόπιτας

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου σε ΚΑΠΗ και σχολεία για τη κοπή της βασιλόπιτας

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος επισκέφθηκε το διήμερο 18-19 Ιανουαρίου 2023 το ΚΑΠΗ και σχολεία της Ναυπάκτου όπου ευλόγησε και έκοψε τη Βασιλόπιτα.

Το απόγευμα της 18ης Ιανουαρίου 2023 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ Ιερόθεος επισκέφθηκε το ΚΑΠΗ Ναυπάκτου, όπου ευλόγησε και έκοψε την Βασιλόπιτα για τα μέλη του.

Μετά την ευλογία της Βασιλόπιτας ευχήθηκε κατάλληλα στους παρευρισκόμενους και επισήμανε ότι τα χρόνια που περνούν δεν μας βαραίνουν, αλλά μάλλον μας ελαφρύνουν. Η ωριμότητα, η σύνεση, η πείρα μας κάνουν πιο ανάλαφρους, πιο ήρεμους και γι’ αυτό ωφέλιμους για τα παιδιά και τα εγγόνια. Φέροντας ως παράδειγμα την γιαγιά του Μεγάλου Βασιλείου Μακρίνα, είπε ότι η προσφορά των παππούδων και των γιαγιάδων στα εγγόνια τους είναι πολύτιμη για την κοινωνία και την Εκκλησία. Κατέληξε ευχόμενος να συνεχίσουν την προσφορά στις οικογένειές τους και στην κοινωνία.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο δήμαρχος Ναυπακτίας κ Βασίλειος Γκίζας και ο αντιδήμαρχος υπεύθυνος για το ΚΑΠΗ Ναυπάκτου κ. Ντίνος Τσουκαλάς. Η εκδήλωση συνεχίστηκε με μουσική από ορχήστρα που έχει συγκροτηθή από τα μέλη του ΚΑΠΗ.

 

 

Την Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος ευλόγησε και έκοψε την Βασιλόπιτα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο και στον 2ο Γενικό Λύκειο της Ναυπάκτου, μετά από προσκλήσεις των διευθυντών τους κυρίων Νικολάου Φούντα και Πέτρου Πιτσιάκκα.

 

Η επίσκεψη του Σεβασμιωτάτου στο 1ο Δημοτικό Σχολείο ήταν ανταπόδοση της επισκέψεως που είχε δεχθεί από αντιπροσωπεία των μαθητών του για να του ψάλλουν τα κάλαντα τις παραμονές των Χριστουγέννων.

Τα παιδιά πλαισίωσαν την ευλογία της Βασιλόπιτας με μια μικρή εκδήλωση που είχαν ετοιμάσει με αναφορά στους Τρεις Ιεράρχες και ιδιαίτερα στον Μέγα Βασίλειο. Ο Σεβασμιώτατος παίρνοντας αφορμή από την εκδήλωση των μαθητών αναφέρθηκε στα παιδικά χρόνια του Μεγάλου Βασιλείου και ιδιαίτερα στην διαπαιδαγώγηση που δέχτηκε από την γιαγιά του Μακρινά και τον πατέρα του. Επίσης ευχήθηκε κατάλληλα στα παιδιά και στους διδάσκοντες.

Τα παιδιά παρακολούθησαν υποδειγματικά τους συμμαθητές τους και τον λόγο του Σεβασμιωτάτου. Επίσης ο Σεβασμιώτατος δέχτηκε δώρα από τον Σύλλογο διδασκόντων και από τον Σύλλογο γονέων του σχολείου.

 

Στο 2ο Γενικό Λύκειο ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε και έκοψε την Βασιλόπιτα στο κλειστό Γυμναστήριο του Σχολείου, παρουσία του Δημάρχου Ναυπακτίας κ. Βασιλείου Γκίζα, των καθηγητών και όλων των μαθητών του Σχολείου.

Μετά την ευλογία της Βασιλόπιτας και με αφορμή την σύνδεσή της με τον Μέγα Βασίλειο ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στις σπουδές του Μεγάλου Βασιλείου στην Καισάρεια, κατόπιν στην Κωνσταντινούπολη και τέλος στην Αθήνα. Επισήμανε, ότι στην Κωνσταντινούπολη μαθήτευσε στον σοφιστή Λιβάνιο και στην Αθήνα ήλθε σε επαφή με τις τέσσερεις φιλοσοφικές σχολές που υπήρχαν τότε στην Αθήνα, μαζί με τις σχολές ρητορικής. Τότε η φιλοσοφία δεν χωριζόταν από την επιστήμη, γι’ αυτό ο Μέγας Βασίλειος σπούδασε όλες τις τότε γνωστές επιστήμες. Έχει επισημανθή ότι, στις μετέπειτα συγγραφές του φαίνεται μια επίδραση της στωικής φιλοσοφίας, η οποία ήταν αντίθετη με τον ηδονισμό των Επικουρίων.

Έκανε αυτές τις αναφορές ο Σεβασμιώτατος για να πει ότι στις μέρες μας επικρατεί ο μετανεωτερικός άνθρωπος με τα τρία γνωρίσματά του, ήτοι την αμφισβήτηση κάθε αυθεντίας, την κατάρρευση της λογικής τάξης και την απώλεια του αναγνωρίσιμου, που σημαίνει ότι όλα είναι σχετικά, δεν υπάρχουν σταθερές βάσεις, οπότε δεν υπάρχει και δυνατότητα διαλόγου.

Ευχήθηκε στα παιδιά να αποκτήσουν σταθερές αξίες στην ζωή τους και να αναπτύξουν την προσωπικότητά τους σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της λογικής, του συναισθήματος και της πίστης στο Θεό.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων