26/07/2021 26/07/2021 Η αγία οσιοπαρθενομάρτυς Παρασκευή είναι ιδιαίτερα αγαπητή στην Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου. Εκτός από τον Ιερό Ναό της στην πόλη της Ναυπάκτου, που είναι ο μεγαλύτερος Ναός της Μητροπόλεως, την ημέρα της εορτής της λειτουργούνται 35 Ναοί, Ενοριακοί ή Εξωκκλήσια, ενώ υπάρχουν και μερικά άλλα που λειτουργούνται συνήθως την παραμονή. Η εορτή της...
26 Ιουλίου, 2021 - 20:10
Τελευταία ενημέρωση: 26/07/2021 - 20:21

Βράβευσε τον αριστούχο που έχασε και τους δύο γονείς του

Διαδώστε:
Βράβευσε τον αριστούχο που έχασε και τους δύο γονείς του

Η αγία οσιοπαρθενομάρτυς Παρασκευή είναι ιδιαίτερα αγαπητή στην Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου. Εκτός από τον Ιερό Ναό της στην πόλη της Ναυπάκτου, που είναι ο μεγαλύτερος Ναός της Μητροπόλεως, την ημέρα της εορτής της λειτουργούνται 35 Ναοί, Ενοριακοί ή Εξωκκλήσια, ενώ υπάρχουν και μερικά άλλα που λειτουργούνται συνήθως την παραμονή.

Η εορτή της στο μέσον του καλοκαιριού είναι επίσης σημείο αναφοράς και για τους αποδήμους Ναυπακτίους, που παραθερίζουν στην πατρίδα τους.

Βράβευση Δημητρίου Καρακώστα

Στο τέλος της θείας Λειτουργίας η Ενορία της Αγίας Παρασκευής βράβευσε τον νεαρό ενορίτη της, Δημήτρη Καρακώστα, για την επιτυχία του στις Πανελλαδικές Εξετάσεις παρά την κοίμηση των δύο γονιών του εν μέσω πανδημίας.

 

 

Ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Παπαβαρνάβας αναφέρθηκε στις «βαθειές ρίζες» της οικογένειας στην Ενορία της Αγίας Παρασκευής, συνεχάρη τον νέο φοιτητή και κάλεσε τον Σεβασμιώτατο να παραδώσει το βραβείο, μια εικόνα και ένα χρηματικό ποσόν, στο βραβευθέντα (ο λόγος του π. Γεωργίου δημοσιεύεται κατωτέρω).

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε την Ενορία της Αγίας Παρασκευής για την πρωτοβουλία της αυτή, που ήταν και δική του επιθυμία, και κατ’ αρχάς συνεχάρη όλα τα παιδιά των Λυκείων της Ναυπάκτου, που πέτυχαν στις εισαγωγικές εξετάσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Αναφερόμενος στον βραβευθέντα είπε, ότι πάντα ήταν καλός μαθητής και τον καμάρωναν όλοι ως σημαιοφόρο στο Σχολείο, ιδιαιτέρως βεβαίως οι γονείς του, οι οποίοι και εμπιστεύονταν τα παιδιά τους στις κατασκηνώσεις της Μητροπόλεώς μας. Δεν παρέλειψε να συγχαρεί και τα άλλα του αδέλφια που σπουδάζουν και ο μεγαλύτερος Χρήστος πήρε το πτυχίο Παντεπιστήμιου.  Ιδιαιτέρως υπογράμμισε και επήνεσε με ενθουσιασμό ο Σεβασμιώτατος τον «καλό λογισμό», την θετική σκέψη του Δημήτρη με την οποία ξεπέρασε την μεγάλη δυσκολία και έγινε πρότυπο υπέρβασης των δυσκολιών. «Εύχομαι, αγαπητέ μας Δημήτρη, όπως είσαι τώρα γνήσιος Ρουμελιώτης, γιατί αυτό έδειξες στις τηλεοράσεις, έδειξες ότι είσαι Ρουμελιώτης, γνήσιος, αυθεντικός, ειλικρινής, “πάμε πάντα μπροστά”, αυτό να έχης σε όλη την ζωή σου … να παραμείνης λεβέντης, ειλικρινής, ντόμπρος, Ρουμελιώτης», είπε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος προέβλεψε ένα λαμπρό μέλλον για τον Δημήτρη, όπως δείχνουν το ενδιαφέρον και οι τιμητικές βραβεύσεις του από το σύνολο των επισήμων της Πολιτείας, από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση και άλλους φορείς.

 

 

Πανηγυρικός Ἑσπερινός

Από την παραμονή στον εσπερινό ετέθησαν προς προσκύνηση τμήματα του ιερού λειψάνου της μαζί με τμήμα του ιερού λειψάνου του αγίου Καλλινίκου Εδέσσης, δώρο του Σεβ. Μητροπολίτου Εδέσσης κ. Ιωήλ προς τον Ιερό Ναό. Τα τίμια λείψανα έφεραν οι Σεβ. Μητροπολίτες Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος και ο Ναυπάκτιος Μητροπολίτης Ιταλίας κ. Πολύκαρπος και έγινε υποδοχή στην είσοδο του Ιερού Ναού.

Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος. Στον λόγο του ο Σεβασμιώτατος με αφορμή το γεγονός ότι δεν έγινε η καθιερωμένη λιτανεία λόγω της υγιειονομικής κρίσεως, ανέλυσε το πραγματικό νόημα της λιτανείας. Είπε ότι η λιτανεία είναι δέηση, ικεσία, παράκληση στον Θεό, ώστε να προστατεύση τους ανθρώπους.

Στην συνέχεια ανέλυσε και άλλες μορφές λιτανείας, κυρίως ανέφερε τρεις. Πρώτον, ο καθένας βγαίνοντας από το σπίτι του να κάνει τον σταυρό του και να προσεύχεται κατά την διάρκεια της εργασίας. Δεύτερον, να πορεύεται στα σπίτια των ανθρώπων που έχουν ανάγκη για να προσφέρη βοήθεια. Τρίτον, όταν είναι άρρωστος να κάνη λιτανεία ευγνωμοσύνης στο σώμα του από το κεφάλι μέχρι τα πόδια, στα διάφορα μέλη και όργανα που είναι υγιή και να ευχαριστή τον Θεό γι’ αυτό και να μη περιπίπτη σε απελπισία και απόγνωση από κάποια τυχόν ασθένεια.

Στον εσπερινό παρέστησαν οι Αρχές του τόπου, ο Βουλευτής κ. Δημήτριος Κωνσταντόπουλος, ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλειος Γκίζας με το σύνολο των Αντιδημάρχων, ο Ενορίτης και Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου κ. Χρήστος Παίσιος και πλήθος λαού, που με μεγάλη τάξη προσέρχονταν, άναβαν το κερί τους, προσκυνούσαν και αποχωρούσαν πάλι με τάξη, εφόσον δεν υπήρχε χώρος μέσα στον Ιερό Ναό.

Αρχιερατικό Συλλείτουργο

Την κυριώνυμο ημέρα συλλειτούργησαν οι δύο Αρχιερείς με προεξάρχοντα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιταλίας κ. Πολύκαρπο. Ο Σεβασμιώτατος κ. Πολύκαρπος στον λόγο του μίλησε για τους αγίους των Ναών της πόλεως της Ναυπάκτου, τον Άγιο Δημήτριο και Γεώργιο και την Αγία Παρασκευή, και ιδιαιτέρως, βεβαίως, για την εορτάζουσα αγία Παρασκευή, η οποία καλλιέργησε την κλήση της να γίνει αγία, μαρτυρώντας και χύνοντας το αίμα της για τον σκοπό αυτόν, και γι’ αυτό είναι θαυματουργός και ιαματική. Ο Σεβασμιώτατος κ. Πολύκαρπος μετέφερε στον Σεβασμιώτατο κ. Ιερόθεο τον «αδελφικό χαιρετισμό» του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και τόνισε, ότι οι Ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου διακονούν στην διασπορά το οικουμενικό μήνυμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Στο τέλος της θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο κ. Πολύκαρπο για την παρουσία του στην Ναύπακτο, τον συνεχάρη για την ανάληψη των νέων ποιμαντικών του καθηκόντων στην Ιταλία και ευχήθηκε να ομιλεί πάντα για την Ορθοδοξία και το οικουμενικό μήνυμά της.

Η προσφώνηση του π. Γεωργίου Παπαβαρνάβα

«Σεβασμιώτατοι άγιοι Αρχιερείς, Σεβαστοί πατέρες και αγαπητοί αδελφοί.

Σήμερα, εκτός από την χαρά που μας δίνει η πανήγυρις  της Αγίας Οσιοπαρθενο­μαρ­τυρος Παρασκευής της Αθληφόρου μας προξενεί χαρά και ένα άλλο γεγονός. Η επιτυχία του Ενορίτη μας Δημήτρη Καρακώστα του Κωνσταντίνου Καρακώστα και της Νικολίτσας Μούρτου, στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, ο οποίος παρά το γεγονός ότι, μέσα στην παν­δημία του κορωνοιού, που μαστίζει όλη την ανθρωπότητα, στερήθηκε και τους δύο γονείς του, που πριν από μερικούς μήνες «έφυγαν» από τον παρόντα πρόσκαιρο βίο, εν τούτοις βρήκε την δύναμη και το κουράγιο να αγω­νισθεί και να επιτύχει να εισαχθεί στο Πανεπιστήμιο, και μάλιστα με υψηλή βαθμολογία.

Ο Δημήτρης, θα έλεγα, ότι είναι κλάδος ενός δένδρου ο οποίος έχει βαθειές ρίζες εδώ στην Ενορία μας, αφού ο παππούς του και η γιαγιά του, οι γονείς της μητέρας του, ήτοι ο αγαπητός μας κ. Χρήστος Μούρτος, και η σύζυγός του, η αείμνηστη και πολύ αγαπητή σε όλη την Ενορία μας Ελένη, η κ. Νίτσα όπως όλοι την ξέραμε, προσέφεραν πάρα πολλά στην Ενορία μας για πολλά χρόνια. Συγκεκριμένα ο κ. Χρήστος, ο οποίος είναι Δάσκαλος, τώρα, φυσικά, Συνταξιούχος, ήταν για αρκετά χρόνια Επίτροπος του Ιερού αυτού Ναού της Αγίας Παρασκευής και η προσφορά του υπήρξε μεγάλη και ανεκτίμητη. Και η αείμνηστη κυρά Νίτσα ήταν επί σειρά ετών μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Αγάπης της Ενορίας μας, όπου εργάσθηκε μέχρι τα γεράματά της, με νεανικό ζήλο. Και η δική της προσφορά είναι, επίσης, ανε­κτι­μητη.

Αλλά και η γιαγιά του Χριστίνα Καρακώστα, η μητέρα του πατέρα του, είναι ευλαβέστατη και πριν την ασθένειά της εκκλησιαζόταν ανελλιπώς στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής της Ενορίας μας.

Τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, καθώς και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Αγάπης της Ενο­ρίας μας, μετά από προτροπή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Ιεροθέου, απο­φά­σισαν – εκφράζοντας, όπως πιστεύω, τα συναισθήματα όλων των Ενο­ριτών- να συγχαρούν και να βραβεύσουν τον αγαπητό μας Δημήτρη γι’ αυτήν την επι­τυχία του, η οποία έχει μεγάλη αξία, γιατί έγινε μέσα σε δύσκολες συνθήκες, και με το παράδειγμά του διδάσκει και όλους εμάς, ότι στις δυσκολίες και τους πειρασμούς δεν πρέπει να απογοητευόμαστε, να απελπιζόμαστε και να χάνουμε το θάρρος μας, αλλά, αντίθετα, να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και να αγω­νιζόμαστε με περισσότερο σθένος.

Αποφάσισαν, λοιπόν, να τον βραβεύσουν προσφέροντάς του μία ασημένια εικόνα της Αγίας Παρασκευής, της Προ­στάτιδος της Ενορίας μας, για να τον προστατεύει και να τον εμπνέει σε όλη την πορεία της ζωής του, καθώς επίσης και το συμβολικό ποσό των εξα­κοσίων (600) ευρώ, ως μικρή ενίσχυση για το ξεκίνημα της φοιτητικής του ζωής.

Οι ευχές και οι προσευχές μας θα τον συνοδεύουν πάντοτε.

Σεβασμιώτατε Ποιμενάρχα μας κ. Ιερόθεε, παρακαλούμε όπως επιδώσετε εσείς τα δώρα μας αυτά στον αγαπητό μας Δημή­τρη.  Σας ευχαριστώ».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων