31/05/2020 31/05/2020 Στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Τιμίου Προδρόμου ιερούργησε ο Σεβασμιωτάτος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.Βαρνάβας, την Κυριακή 31 Μαΐου 2020, ημέρα που η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των Αγίων Πατέρων της Α’ Οικουμενικής Συνόδου. «Κυριακή των αγίων Πατέρων σήμερα και η μνήμη μας ανακαλεί τα ένδοξα χρόνια του Βυζαντινισμού», είπε ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος στο...
31 Μαΐου, 2020 - 17:48
Τελευταία ενημέρωση: 31/05/2020 - 17:14

«Σκοπός της Οικουμενικής Συνόδου είναι η διασφάλιση της ενότητας των χριστιανών»

Διαδώστε:
«Σκοπός της Οικουμενικής Συνόδου είναι η διασφάλιση της ενότητας των χριστιανών»

Στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Τιμίου Προδρόμου ιερούργησε ο Σεβασμιωτάτος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.Βαρνάβας, την Κυριακή 31 Μαΐου 2020, ημέρα που η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των Αγίων Πατέρων της Α’ Οικουμενικής Συνόδου.

«Κυριακή των αγίων Πατέρων σήμερα και η μνήμη μας ανακαλεί τα ένδοξα χρόνια του Βυζαντινισμού», είπε ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα. «Κυριακή των αγίων Πατέρων και ευγνώμονα σπεύδουμε στη Νίκαια της Βιθυνίας να συναντήσουμε τους 318 Πατέρες που συγκροτούν την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο. Ο χρωστήρας της Ιστορίας παραδίδει ότι ο ίδιος ο Μέγας Αυτοκράτωρ, ο Κωνσταντίνος, τους υποδέχεται και ασπάζεται «τα κατάστικτα τοις μώλωψι» μέλη τους, τα πληγιασμένα τους σώματα, μόλις πριν λίγο έχουν καταπαύσει οι φοβεροί εναντίον τους διωγμοί. Σκοπός της σύγκλησης της Οικουμενικής Συνόδου είναι η διασφάλιση της ενότητας των χριστιανών. Ο ίδιος ο Κύριος στην αρχιερατική του προσευχή, στον κήπο της Γεθσημανή, δέεται εν αγωνία στον Πατέρα Του να φυλάξει τους μαθητές Του ενωμένους, να προστατεύσει τη Νύφη Του, την Εκκλησία. Μέσα στην Εκκλησία, δια του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας περιφρουρείται και σφυρηλατείται η ενότητα των χριστιανών. «Ο τρώγων μου την σάρκα και πίνων μου το αίμα εν εμοί μένει καγώ εν αυτώ». Οι πιστοί με τη συμμετοχή τους στο Μυστήριο επικυρώνουν το σύνδεσμό τους με το Χριστό και μεταξύ τους. Για τούτο το λόγο μάς πόνεσε η στέρηση της Θείας Ευχαριστίας, γιατί μάς κράτησε μακριά από την πηγή της Ζωής και τους αδελφούς μας» κατέληξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως κ. Βαρνάβας.

Δείτε το σχετικό βίντεο με την ομιλία του Σεβασμιωτάτου:

Στο τέλος, ο Σεβασμιώτατος, μνημόνευσε τον τελευταίο αυτοκράτορα του Βυζαντίου, τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο ΙΑ’ , ο οποίος σφράγισε με το μαρτυρικό του θάνατο το τέλος της χιλιόχρονης αυτοκρατορίας που ζει στις ψυχές των απανταχού Ρωμηών.

Παρών στη Θεια Λειτουργία ήταν ο Δήμαρχος Νεάπολης Συκεών κ.Σίμος Δανιηλίδης. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος και οι πατέρες του Ναού τέλεσαν μνημόσυνο υπέρ του τελευταίου Βυζαντινού Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Δραγάση, της μητέρας του Ελένης, μετέπειτα μοναχής Υπομονής, και των μαχητών της Βασιλεύουσας.

Δείτε φωτογραφικό υλικό:

 

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων