01/07/2022 01/07/2022 Με τίτλο “Απαλλαγή από το άγχος” ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων εξέδωσε το μήνυμά του για την Κυριακή 3 Ιουλίου. Παρακάτω το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου: Ανάγκες ποικίλες πιέζουν τον άνθρωπο κάθε εποχής. Και η ανήσυχη φροντίδα για το αύριο αποτελεί συνήθως τρόπο ζωής για πολλούς ανθρώπους. Δεν ταλαιπωρεί μόνο τους οικονομικά αδύνατους, ταράζει...
01 Ιουλίου, 2022 - 20:57
Τελευταία ενημέρωση: 01/07/2022 - 22:51

«Απαλλαγή από το άγχος» – Του Μητροπολίτη Ξάνθης

Διαδώστε:
«Απαλλαγή από το άγχος» – Του Μητροπολίτη Ξάνθης

Με τίτλο “Απαλλαγή από το άγχος” ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων εξέδωσε το μήνυμά του για την Κυριακή 3 Ιουλίου.

Παρακάτω το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου:

Ανάγκες ποικίλες πιέζουν τον άνθρωπο κάθε εποχής. Και η ανήσυχη φροντίδα για το αύριο αποτελεί συνήθως τρόπο ζωής για πολλούς ανθρώπους. Δεν ταλαιπωρεί μόνο τους οικονομικά αδύνατους, ταράζει ποικιλότροπα και τους ευκατάστατους. Αυτοί δεν ανησυχούν για την καθημερινή τους τροφή και ενδυμασία. Ταλαιπωρούνται από άλλα αιτήματα που η καταναλωτική κοινωνία αδιάκοπα πολλαπλασιάζει.

Από αυτή την αγχώδη μέριμνα που στραγγαλίζει την ανθρώπινη ύπαρξη ζητεί να μας ελευθερώσει ο Κύριος, λέγοντας: «Μη μεριμνάτε», τονίζει με όλο το κύρος του. Μην ανησυχείτε, ούτε και για τα πιο άμεσα και απαραίτητα. Μην αφήνετε να σας τυραννούν αγωνιώδεις σκέψεις, για το μέλλον, για την ζωή σας. Σπάστε τα δεσμά της ανησυχίας με εμπιστοσύνη στον Θεό.

«Δεν αξίζει η ζωή περισσότερο από την τροφή, και το σώμα από το ένδυμα;» Το πρώτο επιχείρημα στηρίζεται στην ψύχραιμη λογική. Ο Θεός που μας έδωσε το κατ΄ εξοχήν μεγάλο, το δώρο της ζωής, δεν θα χαρίσει και το λιγότερο που απαιτείται για τη συντήρησή του;

Ο δεύτερος συλλογισμός στρέφει την προσοχή στο άμεσο περιβάλλον στη φύση. Η πρόνοια του Θεού εκδηλώνεται για όλα τα δημιουργήματα, ακόμη και για τα πιο ασήμαντα. Τα πουλιά που πετούν ελεύθερα στον ουρανό τα κρινολούλουδα που ντυμένα με χαρούμενα χρώματα λικνίζονται στην αυρα του κάμπου. Η πρόνοια του Θεού εκδηλώνεται μέσα στη φύση, σε όλα, ακόμα και στα πιο ασήμαντα. Πόσο περισσότερο δεν θα φροντίσει για εμάς ο Θεός «ολιγόπιστοι»;

Το τρίτο επιχείρημα. Άλλωστε τι βγαίνει με την εναγώνια φροντίδα; Τι ουσιαστική αλλαγή στη ροή των γεγονότων μπορεί να επιτύχει ο άνθρωπος απλώς με την βιοτική μέριμνα; Η ανησυχία αυτή είναι ατελέσφορη. Ποιος από σας, όσο και αν φροντίσει μπορεί να πρεσθέσει στο ανάστημά του ένα πήχυ;

Ζήστε λοιπόν γαλήνια, λυτρωθείτε από το σκυθρωπό, γεμάτο σκοτούρες ύφος. Χαμογελάστε αβίαστα στην κάθε μέρα. Αφεθήτε με εμπιστοσύνη στον Θεό.

Όλα αυτά δεν σημαίνουν αδελφοί αδιαφορία για τα βιοτικά, ρομαντική ανεδαφικότητα, τεμπελιά. Το «μη μεριμνάτε» του Χριστού δεν σημαίνει «μη εργάζεσθε».

Ο Κύριος δεν αμφισβητεί ότι η τροφή και το ένδυμα είναι απαραίτητα. «Όλα αυτά θα σας χορηγηθούν», μας λέει. Τονίζει όμως μια θεμελιώδη προϋπόθεση: «Ζητείτε πρώτον την βασιλείαν του Θεού και την δικαιοσύνην αυτού και ταύτα πάντα προστεθήσεται υμίν.»

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων