18/05/2019 18/05/2019 Κλήρος και ο λαός της Ξάνθης υποδέχθηκαν το απόγευμα της 17ης Μαΐου στην κεντρική πλατεία της πόλεως ένα ιερό κειμήλιο του Ποντιακού ελληνισμού, το εικόνισμα του άγιου Γεωργίου Περιστερεώτα, που φυλάσσεται στην ομώνυμη ιερά μονή πλησίον της Τραπεζούντος. Η έλευση της ιεράς εικόνος έγινε στα πλαίσια του εορτασμού της εκατονταετηρίδος της γενοκτονίας του Ποντιακού ελληνισμού. Στην...
18 Μαΐου, 2019 - 18:21
Τελευταία ενημέρωση: 18/05/2019 - 18:23

Η Υποδοχή της εικόνας του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στην Ξάνθη

Διαδώστε:
Η Υποδοχή της εικόνας του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στην Ξάνθη

Κλήρος και ο λαός της Ξάνθης υποδέχθηκαν το απόγευμα της 17ης Μαΐου στην κεντρική πλατεία της πόλεως ένα ιερό κειμήλιο του Ποντιακού ελληνισμού, το εικόνισμα του άγιου Γεωργίου Περιστερεώτα, που φυλάσσεται στην ομώνυμη ιερά μονή πλησίον της Τραπεζούντος. Η έλευση της ιεράς εικόνος έγινε στα πλαίσια του εορτασμού της εκατονταετηρίδος της γενοκτονίας του Ποντιακού ελληνισμού.

Στην υποδοχή συμμετείχαν οι σύλλογοι Ποντίων νομού Ξάνθης και τραντέλλενες (Πόντιοι χορευτές), οι τοπικές αρχές και πλήθος λαού. Ο Σεβασμιώτατος ανέπεμψε δέηση στην κεντρική πλατεία και στη συνεχεία ακολούθησε λιτάνευση της εικόνος προς τον καθεδρικό ιερό ναό της του Θεού Σοφίας οπού θα κορυφωθούν οι επετειακές εκδηλώσεις κατά την κυριακάτικη θεία λειτουργία με την τέλεση ιερού μνημοσύνου.

Η Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα ιδρύθηκε το 752 μ.Χ. στο όρος Πυργί στην περιοχή Γαλλίαινα της Ματσούκας. Ονομάστηκε Περιστερεώτα, γιατί κατά την παράδοση τρία περιστέρια οδήγησαν μοναχούς στο σημείο όπου χτίστηκε η Μονή.

Η Μονή του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα μαζί με τη Μονή της Παναγίας Σουμελά και του Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος, υπήρξε σπουδαίο εθνοθρησκευτικό σύμβολο του ελληνισμού στον Πόντο.

Η Μονή γνώρισε δόξες αλλά υπέστη και καταστροφές από τις επιδρομές των βαρβάρων π.χ. Περσών και Οθωμανών. Το 1483 από φωτιά που προκλήθηκε από απροσεξία του ηγούμενου Ιωαννίκιου καταστράφηκαν έγγραφα και κώδικες, μεταξύ αυτών και το Χρυσόβουλο του αυτοκράτορα Αλέξιου Κομνηνού.

Συνολικά η Μονή είχε 392 πολυτελή δωμάτια και πλούσια βιβλιοθήκη αποτελούμενη από 7.500 τόμους βιβλίων. Συντηρούσε σχολεία ενώ πρωτοστάτησε και στην ίδρυση το 1909 της Κεντρικής Σχολής της Γαλλίαινας.

Πολλοί Πατριάρχες, Μητροπολίτες αλλά και καθηγητές και λόγιοι είχαν λάβει μόρφωση στη Μονή, η οποία λειτούργησε για 11 και πλέον αιώνες. Στις 17 Ιανουαρίου 1923 εγκαταλείφθηκε και οι εναπομείναντες μοναχοί ακολούθησαν τη μοίρα των υπολοίπων Ελλήνων προσφύγων.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατά την επίσκεψή του στην Ιερά Μονή στον Πόντο

Στην Ελλάδα οι Πόντιοι ίδρυσαν το Σωματείο Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, ενώ ανιστόρησαν και την ομώνυμη Μονή στους πρόποδες του Βερμίου. Τα επίσημα εγκαίνια της Μονής έγιναν στις 16 Ιουνίου 1978. Ανήμερα του Αγίου Γεωργίου χιλιάδες είναι οι προσκυνητές που συρρέουν στη Μονή.

Στο Ροδοχώρι της Νάουσας λειτουργεί τριώροφος ξενώνας καθώς επίσης και βιβλιοθήκη με κειμήλια, όπως η Ιερή Εικόνα, δυο μαρμάρινα περιστύλια από το Βήμα της Μονής και τα οστά των μοναχών από τη Μονή στον Πόντο.

Τα γραφεία του σωματείου, το πνευματικό και ερευνητικό κέντρο και η αίθουσα εκδηλώσεων στεγάζονται στη Θεσσαλονίκη, σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις.

Δείτε το βίντεο με τρισδιάστατη απεικόνιση της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στον Πόντο:

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων