19/05/2022 19/05/2022 Με τίτλο “Υπέρβαση των σχημάτων του κόσμου”, ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων εξέδωσε το μήνυμά του για την Κυριακή της Σαμαρείτιδος. Ο Σεβασμιώτατος μεταξύ άλλων τόνισε ότι “η υπέρβαση των όποιων σχημάτων του κόσμου αυτού είναι υποχρεωτική, αν θέλουμε να αποκτήσουμε «νουν Χριστού». Η απελευθέρωσή μας από στερεότυπα, προκαταλήψεις και συμβατικότητες είναι μονόδρομος...
19 Μαΐου, 2022 - 13:43
Τελευταία ενημέρωση: 19/05/2022 - 12:59

Ο Μητροπολίτης Ξάνθης για την Κυριακή της Σαμαρείτιδος: “Υπέρβαση των σχημάτων του κόσμου”

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Ξάνθης για την Κυριακή της Σαμαρείτιδος: “Υπέρβαση των σχημάτων του κόσμου”

Με τίτλο “Υπέρβαση των σχημάτων του κόσμου”, ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων εξέδωσε το μήνυμά του για την Κυριακή της Σαμαρείτιδος. Ο Σεβασμιώτατος μεταξύ άλλων τόνισε ότι “η υπέρβαση των όποιων σχημάτων του κόσμου αυτού είναι υποχρεωτική, αν θέλουμε να αποκτήσουμε «νουν Χριστού». Η απελευθέρωσή μας από στερεότυπα, προκαταλήψεις και συμβατικότητες είναι μονόδρομος στην προσπάθειά μας για την κατάκτηση της αγιότητας”.

Το μήνυμά του Σεβασμιωτάτου:

Στη σημερινή Ευαγγελική περικοπή ο Χριστός ξεπερνά στερεότυπα και διαλύει προκαταλήψεις αιώνων! Αναιρεί στην πράξη έναν τρόπο σκέψης που φρόντιζε να καλλιεργεί τις διακρίσεις μεταξύ των ανθρώπων και, υψώνοντας φραγμούς, να μεθοδεύει την κατάργηση της αγάπης.

Στο όνομα αυτής της αγάπης προς τον κάθε άνθρωπο, ο Θεός έρχεται και δρα έξω από κάθε καθωσπρεπισμό και κοινωνική συμβατικότητα. Τι κάνει;

Πρωτ’ άπ’ όλα, διαλέγεται! Κάθεται και συζητά Αυτός, ο διδάσκαλος, ο αξιοσέβαστος και αποδεκτός από την συντριπτική πλειοψηφία του λαού. Αντί να διεκδικεί τον εξουσιαστικό μονόλογο, το μονοφωνικό κήρυγμα, το απόλυτο της αυθεντία. Αυτός συζητά και καταδέχεται ν’ ακούσει όχι μόνον απορίες, αλλά και αντιθέσεις και αμφισβητήσεις και αντιρρήσεις.

Έπειτα, καταδέχεται να συζητήσει με αλλόθρησκο! Οι Σαμαρείτες είχαν από καιρό διαφοροποιήσει την πίστη τους σε σχέση με τον Ιουδαϊσμό, καθώς είχαν αποδεχθεί έντονα ειδωλολατρικά στοιχεία. Παρ’ όλ’ αυτά, ο μόνος κήρυκας της αληθείας δεν τους απορρίπτει, ούτε τους επιτιμά, αλλά τους φωτίζει και τους αποκαλύπτει εξίσου την μοναδικότητα της πίστης.

Καταδέχεται να συζητήσει με αλλόφυλο! Την εποχή που, παρά την ρωμαϊκή κατάκτηση, οι διακρίσεις και οι αντιθέσεις μεταξύ των γειτονικών λαών γνώριζαν έξαρση, ο κατά το ανθρώπινο Ιουδαίος Χριστός συνομιλεί με τους κατεξοχήν εχθρούς.

Διαλέγεται με μια γυναίκα, δοκιμάζει τις αντοχές των μαθητών του! Ενώ απορούν και παρατηρούν τον διάλογο, σιωπώντας ταυτόχρονα από διάκριση και σεβασμό στον Διδάσκαλο, ο Χριστός δεν τους εξηγεί τίποτε, ακριβώς γιατί δεν υπήρχε τίποτε να εξηγήσει. Δεν ευθυνόταν Αυτός για τα κοινωνικά, φυλετικά και θρησκευτικά ακόμη στερεότυπα που οι σκοπιμότητες του κόσμου τους είχαν καλλιεργήσει.

Κι έτσι απλά, χωρίς ένα λόγο, τους οδηγεί στο να αναλογισθούν τι παράδειγμα τους δίνει και τους απελευθερώνει από όλα αυτά, αναδεικνύοντας την προτεραιότητα της διακονίας της αλήθειας και της αγάπης!

Αδελφοί μου, η υπέρβαση των όποιων σχημάτων του κόσμου αυτού είναι υποχρεωτική, αν θέλουμε να αποκτήσουμε «νουν Χριστού». Η απελευθέρωσή μας από στερεότυπα, προκαταλήψεις και συμβατικότητες είναι μονόδρομος στην προσπάθειά μας για την κατάκτηση της αγιότητας.

Τελικά, η πνευματική λογική, η οποία «ουκ έστι εκ του κόσμου τούτου», είναι η μόνη σωτηρία για την επίλυση των όποιων προβλημάτων του κόσμου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων