26/06/2023 26/06/2023 Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως, εορτάστηκε πανηγυρικώς η μνήμη των Αγίων Ενδόξων Νεομαρτύρων Ιωακείμ Επισκόπου Πέτρας και Ιωακείμ Επισκόπου Χερρονήσου, προστατών του Ιερατικού Συνδέσμου της Ιεράς Μητρόπολης Πέτρας και Χερρονήσου, ιερουργούντος του Ποιμενάρχη κ. Γερασίμου. “Έχουμε χρέος να μιμούμαστε την Πίστη των Νεομαρτύρων Αγίων που τιμούμε σήμερα, να εμπνεόμαστε από αυτούς, ώστε...
26 Ιουνίου, 2023 - 19:51
Τελευταία ενημέρωση: 26/06/2023 - 20:06

Εορτασμός των Αγίων Νεομαρτύρων, προστατών του Συνδέσμου Κληρικών της Ιεράς Μητρόπολης Πέτρας

Διαδώστε:
Εορτασμός των Αγίων Νεομαρτύρων, προστατών του Συνδέσμου Κληρικών της Ιεράς Μητρόπολης Πέτρας

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως, εορτάστηκε πανηγυρικώς η μνήμη των Αγίων Ενδόξων Νεομαρτύρων Ιωακείμ Επισκόπου Πέτρας και Ιωακείμ Επισκόπου Χερρονήσου, προστατών του Ιερατικού Συνδέσμου της Ιεράς Μητρόπολης Πέτρας και Χερρονήσου, ιερουργούντος του Ποιμενάρχη κ. Γερασίμου. “Έχουμε χρέος να μιμούμαστε την Πίστη των Νεομαρτύρων Αγίων που τιμούμε σήμερα, να εμπνεόμαστε από αυτούς, ώστε να γινόμαστε καλύτεροι στην διακονία μας”, είπε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Τίτος Ταμπακάκης. “Οι Νεομάρτυρες είναι μάρτυρες του ανθρωπίνου χρέους. Μαρτυρούν τον τρόπο και δίνουν τη δυνατότητα να ζήσει ο άνθρωπος, να ζήσει η οικουμένη. Το μήνυμα των Νεομαρτύρων είναι πως υπάρχει Ζωή που δεν συγκλείεται στον τάφο, δεν καταλύεται με τον θάνατο αλλά αναδύεται παντοδύναμη”, υπογράμμισε.

Το κήρυγμα του Πρωτοσύγκελλου Αρχιμανδρίτη Τίτου Ταμπακάκη:

“Η Ιερά Μητρόπολή μας εγκαυχάται εν Κυρίω για τους Αγίους Νεομάρτυρές της. Τον Άγιο Νεομάρτυρα Ιωακείμ Επίσκοπο Πέτρας και την Αγία Νεομάρτυρα Μαρία τη Μεθυμοπούλα, οι οποίοι κατήγοντο από την κώμη της Φουρνής, την πνευματική κυψέλη του Επάνω Μεραμβέλλου, που έδωσε πολλούς επιστήμονες και λογάδες στο ευσεβές ημών Γένος. Στην χρυσή αυτή αλυσίδα προστίθενται ο Άγιος Νεομάρτυς Ιωακείμ Επίσκοπος Χερρονήσου, ο Άγιος Νεομάρτυς Νεόφυτος Επίσκοπος Κνωσού, καταγόμενος από τον Μοχό Πεδιάδος και ο Άγιος Νεομάρτυς Νικηφόρος, καταγόμενος από την Κριτσά.

Τούτη η θεόσωστος εκκλησιαστική επαρχία είναι μυρωμένη από το ζέον αίμα της καρδιάς των, είναι φωτισμένη από την έκπαγλη παρουσία των. Στα πρόσωπά των τιμούμε την πολυθαύμαστον Κρήτην, «τήν ἐξανθήσασαν ὡς ἄνθη τίμια, τούς Νεομάρτυρας Χριστοῦ πιστῶν τούς θεορρήμονας». Οσφραινόμαστε την ευοσμία των ανθέων της φυτείας του Αποστόλου Τίτου, μαθητού και συνέκδημου του Αποστόλου των Εθνών Παύλου, «τούς ἀμαράντους βλαστούς τῶν ἐν Χριστῷ ἀρετῶν», «τούς θείους βότρυας, τούς ἀποστάζοντας ἡμῖν ἀληθείας γλυκασμόν».

Η Κρήτη έχει πολλούς Νεομάρτυρες. Έχει το προνόμιο μια ολόκληρη Σύνοδος να σφαγιάζεται και να μαρτυρεί, ότι «ἡμῖν ἐχαρίσθη οὐ μόνον τό εἰς Χριστόν πιστεύειν, ἀλλά καί τό ὑπέρ αὐτοῦ πάσχειν» (Φιλ. α, 29). Δεν δειλίασαν μπροστά στα πιο φρικτά βασανιστήρια και η προσφορά τους στο υπόδουλο Γένος υπήρξε τεράστια. Με τη μαρτυρική θυσία της ζωής τους ομολόγησαν ότι πιστεύουν στον αληθινό Θεό και εκείνο για το οποίο μόνο λυπούνται, είναι ότι δεν έχουν χίλια σώματα να τα παραδώσουν στους πόνους του μαρτυρίου και χίλιες κεφαλές για να τις κλίνουν σε σφαγή για την αγάπη του Χριστού.

Οι Νεομάρτυρες είναι μάρτυρες του ανθρωπίνου χρέους. Μαρτυρούν τον τρόπο και δίνουν τη δυνατότητα να ζήσει ο άνθρωπος, να ζήσει η οικουμένη. Το μήνυμα των Νεομαρτύρων είναι πως υπάρχει Ζωή που δεν συγκλείεται στον τάφο, δεν καταλύεται με τον θάνατο αλλά αναδύεται παντοδύναμη. Οι Νεομάρτυρες έδωσαν τη μαρτυρία της Χριστού Αναστάσεως που επλήρωσε τα σύμπαντα ευωδίας και γέμισε τον ουρανό, την γη και τα καταχθόνια με το θαυμαστό φως Του, “ενέκρωσε τον Άδη τη αστραπή της Θεότητος”…

… Σε μια εποχή όπου υπάρχει κρίση αρχών και αξιών, ο έντεχνα επιβαλλόμενος αποπροσανατολισμός και η αλλοτρίωση της ελληνικής κοινωνίας, από παραδοσιακές αρχές και αξίες, μέσω προγραμμάτων σπουδών και συγγραφέων, δασκάλων και λοιπών που θέλουν να αυτοχαρακτηρίζονται ως εκσυγχρονιστές και μετανεωτερικοί, έχει κατορθώσει τα τελευταία χρόνια να αποκοπούμε από τις ρίζες μας. Κοινή διαπίστωση είναι πως στην εποχή μας φαίνεται να κυριαρχεί ένα πνεύμα ατομικιστικό, η φιλαυτία, ο εγωισμός. Τα πρότυπα που επιβάλλονται ή ο τρόπος ζωής που μοιάζει να κυριαρχεί, καλλιεργεί συγκεκριμένες νοοτροπίες και διαμορφώνει συγκεκριμένους τύπους ανθρώπων, ευάλωτους σε κάθε πειρασμική συμπεριφορά που απεργάζονται για το συμφέρον τους άνθρωποι χωρίς φόβο Θεού, σύμφωνα με τις επιταγές του άρχοντος του αιώνος τούτου ή το πνεύμα της απωλείας. Η Εκκλησία μας, η τροφός του γένους των Χριστιανών, σε όλες τις εποχές, απέναντι σε αυτή την κατάσταση, υπομονετικά, χωρίς να γίνεται να κόσμος, καλεί τον κόσμο να γίνει Εκκλησία. Δηλαδή καλεί τους πιστούς να ενταχθούν βιωματικά στο Σώμα Της και να στηριχθούν στα αιώνια πρότυπά της, τους Αγίους της όλων των εποχών, ώστε να αντιμετωπίσουν εκ του ασφαλούς, με αγωνιστικότητα, με γενναιότητα και με ελπίδα, τις κάθε είδους τρικυμίες της ζωής, πλέοντας στο υπήνεμο λιμάνι της με οδηγό το Χριστό και τις πρεσβείες των Αγίων…

… Ο τόπος αυτός αν έζησε, έζησε από την Ορθόδοξο Πίστη. Και αν ζήσει, θα ζήσει από την Ορθόδοξη Πίστη. Ενόσω δεν είμαστε ορθόδοξοι, ή ενόσω είμαστε λίγο ορθόδοξοι, ανήκουμε λίγο στον τόπο αυτό. Πρέπει να ανήκουμε στην Ορθόδοξη Εκκλησία για να ζήσουν τα παιδιά μας, αλλά και τα παιδιά εκείνων που πολεμούν την Εκκλησία. Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι το μικρό και ελάχιστο ποίμνιο, αλλά παράλληλα το μακάριο λήμμα, το δυναμικό προζύμι που ζυμοί το φύραμα της Οικουμένης. Οι Νεομάρτυρες μας δίνουν το μήνυμα ότι υπάρχει δυνατότητα να ζήσει ο άνθρωπος την αιώνια ζωή από σήμερα.

Και εμείς οι κληρικοί σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, έχουμε ευθύνη απέναντι στο πλήρωμα που μας ενεπιστεύθη η χάρις του Θεού. Τίποτα πλέον αδελφοί δεν είναι δεδομένο, ακόμη και τα αυτονόητα. Για αυτό έχουμε ιερό χρέος, εμπνεόμενοι από τους Νεομάρτυρες που τιμά σήμερα ο Ιερατικός μας Σύνδεσμος, να εντείνουμε τον αγώνα μας, να πολλαπλασιάσουμε την διακονία μας για να ελευθερώσουμε όσες ψυχές μπορούμε από τα δίχτυα της απιστίας και της αμφιβολίας. Αμήν!”.

Ιερατική Σύναξη

Αμέσως μετά, στο Εκκλησιαστικό Πνευματικό Κέντρο του Ναού, πραγματοποιήθηκε Ιερατική Σύναξη και αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως. Ο Πρόεδρος του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου ευχαρίστησε τους κληρικούς για την άριστη συνεργασία τους με το Συμβούλιο και ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την πατρική στήριξη, την αγάπη και το ενδιαφέρον που επιδεικνύει στα μέλη του Συνδέσμου.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Γεράσιμος, αφού καλωσόρισε τους κληρικούς της ευλογημένης της ευλογημένης επαρχίας του, μεταξύ άλλων, τόνισε: “… Η κύρια αποστολή της Εκκλησίας, ημών των κληρικών, είναι η προσευχή και η ιερουργία των Θείων Μυστηριων, η πιστότητα στην ιερωσύνη μας. Να ζούμε αγιοπνευματικά, ώστε η ζωή μας αγαπητοί πατέρες να εμπνέει τον λαό μας. Εάν εμείς δεν εκφράζουμε κατ΄ αλήθειαν το χάρισμα της ιερωσύνης μας, εάν δεν είμαστε συνεπείς στην αποστολή μας, τότε δεν θα μπορέσουμε να κερδίσουμε τον ταλαιπωρημένο άνθρωπο, να τον επαναφέρουμε στην πορεία που οδηγεί στην σωτηρία και την θέωση. Εύχομαι οι πρεσβείες των Αγίων να κατευθύνουν την ιερατική σας πορεία. Έχουμε χρέος να μιμούμαστε την Πίστη των Νεομαρτύρων Αγίων που τιμούμε σήμερα, να εμπνεόμαστε από αυτούς, ώστε να γινόμαστε καλύτεροι στην διακονία μας… Εύχομαι το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που θα συσταθεί από τις σημερινές αρχαιρεσίες, να στέκεται δίπλα στα προβλήματα των κληρικών και να αναλαμβάνει δράσεις και πρωτοβουλίες που θα βοηθούν την ποιμαντική και το έργο της Εκκλησίας”.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων