01/06/2020 01/06/2020 Στο Λιμένα Χερσονήσου και στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος την Κυριακή των Αγίων Πατέρων, 31 Μαΐου 2020, όπου κήρυξε τον Θείο Λόγο. Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο έργο των Αγίων 318 Πατέρων που συγκρότησαν την Α’ Οικουμενική Σύνοδο. Βασιζόμενοι στην διδασκαλία του Μεγάλου Αθανασίου, του τότε διακόνου...
01 Ιουνίου, 2020 - 18:15

«Η διδασκαλία της Εκκλησίας είναι ζωή»

Διαδώστε:
«Η διδασκαλία της Εκκλησίας είναι ζωή»

Στο Λιμένα Χερσονήσου και στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος την Κυριακή των Αγίων Πατέρων, 31 Μαΐου 2020, όπου κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο έργο των Αγίων 318 Πατέρων που συγκρότησαν την Α’ Οικουμενική Σύνοδο. Βασιζόμενοι στην διδασκαλία του Μεγάλου Αθανασίου, του τότε διακόνου και αργότερα αναδειχθέντος Πατριάρχου Αλεξανδρείας, οι Άγιοι Πατέρες, με τους Ιερούς Κανόνες που θέσπισαν, διετύπωσαν το ορθόδοξο δόγμα και ιδιαίτερα τα περί του δευτέρου Προσώπου της Αγίας Τριάδος, τον Ιησού Χριστό, ως ομοούσιον τω Θεώ Πατρί, συνέταξαν δε τα πρώτα επτά άρθρα του Συμβόλου της Πίστεως, ανακόπτοντας τοιουτοτρόπως την περαιτέρω διάδοση της αίρεσης του αρειανισμού. Και επεσήμανε: «Τόσο η Αγία Α΄ Οικουμενική Σύνοδος, όσο και οι μετά από αυτήν τοιαύται, διασφάλισαν και διετύπωσαν την από Θεού αποκεκαλυμμένη αλήθεια περί της Αγίας Τριάδος, περί του Μυστηρίου της Θείας Σαρκώσεως, περί της Αγίας μας Εκκλησίας και περί της σωτηρίας του ανθρώπου».

«Το σωτήριο μήνυμα της Εορτής των Αγίων Πατέρων είναι ότι η διδασκαλία της Εκκλησίας, η οποία θέσπισε τα δόγματα -τα όρια δηλαδή μεταξύ αλήθειας και αιρέσεως- είναι ζωή, ενώ η αίρεση είναι θάνατος. Όποιος λοιπόν είναι ενωμένος με την Αγία μας Εκκλησία σώζεται, ενώ έξω από την Εκκλησία καταστρέφεται, αφού εκτός Εκκλησίας δεν υπάρχει σωτηρία, κατά τον Άγιο Κυπριανό Καρχηδόνος,» τόνισε ο Σεβασμιώτατος ενώ κατέληξε το κήρυγμά του λέγοντας: «Σοφώς, επομένως, έχει ορισθεί να αναγινώσκεται την ημέρα της Εορτής των Πατέρων η ευαγγελική περικοπή από το κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο, γνωστή και ως «Αρχιερατική Προσευχή του Κυρίου», που αναφέρεται μεταξύ άλλων και στην ενότητα των Αγίων Μαθητών και Αποστόλων, αλλά και γενικότερα των μελών της Εκκλησίας με τον αληθινό Θεό αλλά και μεταξύ τους εν τω συνδέσμω της μίας και αληθινής Πίστεως. Ο Κύριός μας επιθυμεί αυτή την ενότητα διότι γνωρίζει ότι κατά καιρούς «λύκοι βαρείς» (Πράξ. κ΄ 29) με ενδύματα προβάτων θα θελήσουν να κατασπαράξουν αυτή την σωτήρια ενότητα και να αποκλείσουν τους ανθρώπους από την σωτηρία. Γι’ αυτό οι Άγιοι Πατέρες αγωνίσθηκαν με ζέση καρδίας, με παρρησία και δύναμη Πίστεως εναντίον του Αρείου και κάθε αιρέσεως».

 

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων