06/06/2021 06/06/2021 Υποδεχόμενοι το ιστορικό Λάβαρο της Αγίας Λαύρας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου και σύσσωμη η Ιερά Μητρόπολη μαζί με τον ηγούμενο και τους μοναχούς της Ιεράς Μονής Παναγίας Κρουσταλλένιας, όπου και θα παραμείνει έως αύριο το Λάβαρο, τον Δήμαρχο Οροπεδίου Λασιθίου και εκπροσώπους της Π.Ε. Λασιθίου κήρυξαν χθες το απόγευμα (Σάββατο 5 Ιουνίου) την έναρξη των...
06 Ιουνίου, 2021 - 12:09
Τελευταία ενημέρωση: 06/06/2021 - 16:07

Υποδοχή Λαβάρου Αγίας Λαύρας και επιμνημόσυνη δέηση στο ηρώο

Διαδώστε:
Υποδοχή Λαβάρου Αγίας Λαύρας και επιμνημόσυνη δέηση στο ηρώο

Υποδεχόμενοι το ιστορικό Λάβαρο της Αγίας Λαύρας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου και σύσσωμη η Ιερά Μητρόπολη μαζί με τον ηγούμενο και τους μοναχούς της Ιεράς Μονής Παναγίας Κρουσταλλένιας, όπου και θα παραμείνει έως αύριο το Λάβαρο, τον Δήμαρχο Οροπεδίου Λασιθίου και εκπροσώπους της Π.Ε. Λασιθίου κήρυξαν χθες το απόγευμα (Σάββατο 5 Ιουνίου) την έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων σε ανάμνηση της ηρωικής Μάχης του Λασιθίου, που πραγματοποιήθηκε από 20 έως 30 Μαΐου του 1867 κατά των Οθωμανών Τούρκων. Θυμίζουμε πως η ιστορική μάχη αποτελεί το σημαντικότερο πολεμικό γεγονός μαζί με τη θυσία του Αρκαδίου για την επαναστατημένη Κρήτη του 19ου αιώνα.

Σήμερα, το πρωί (Κυριακής 6 Ιουνίου) τελέσθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Κρουσταλλένιας.

Το Λάβαρο της Αγίας Λαύρας όπου ορκίστηκαν οι Αγωνιστές της Πελοποννήσου στις 17/3/1821 και η εικόνα της Ι. Μ. Κρουσταλλένιας που διασώθηκε από την πυρπόληση της Μονής μετά τη Μάχη του Λασιθίου το 1867, που φέρει πάνω της τις χαρακιές από τα σπαθιά των Τούρκων.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, εψάλλη επιμνημόσυνη Δέηση στο Ηρώο των πεσόντων κατά την Γιγαντομαχία του Λασιθίου και κατάθεση στεφάνων. 

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο κ. Γεώργιος Παναγιωτάκης, Ιστορικός Ερευνητής.

Φέτος, με αφορμή τα 200 χρόνια από την κήρυξη της ελληνικής επανάστασης, η συμμετοχή και συνδιοργάνωση όλων στις εορταστικές εκδηλώσεις ήταν πιο ουσιαστική από ποτέ. 

Το λάβαρο προσκόμισε στην Κρήτη ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων π. Ευσέβιος, ο οποίος αποδέχθηκε την πρόσκληση από τον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου, που έγινε σε συνεννόηση με την τοπική Εκκλησία και τον Σεβ. Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμο. Στον χαιρετισμό του. ο ηγούμενος ευχαρίστησε για τις τελετές και τον εορτασμό, που οργανώθηκαν με εκκλησιαστική λαμπρότητα και για την επίσημη υποδοχή στο Οροπέδιο Λασιθίου. Ακόμα, για τις εκδηλώσεις που έγιναν χθες το απόγευμα στο πάρκο Ελευθερίας κάτω από την Ιερά Μονή Κρουσταλλένιας, ενώ υπογράμμισε πως είναι μια ιστορική στιγμή για τις δύο Μονές, που έχουν κοινά ιστορικά χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης, υποδεχόμενος το λάβαρο, τόνισε χθες: «Το Λάβαρο της Αγίας Λαύρας συνδέεται με τον τόπο αυτό γιατί συνδέονται οι θυσίες και οι αγώνες των Ελλήνων, αλλά παράλληλα και των δύο Ιστορικών Μοναστηριών της Αγίας Λαύρας των Καλαβρύτων και της Παναγιάς Κρουσταλλένιας Λασιθίου, με το ρόλο που διαδραμάτισαν στις επαναστάσεις των Ελλήνων». Ακόμα, αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα της Μάχης του Λασιθίου και στο συσχετισμό του ιστορικού ρόλου των Ιερών Μονών Αγίας Λαύρας και Παναγίας Κρουσταλλένιας, καθώς και στην σημασία για την κρητική και ελληνική ιστορία της Μάχης του Λασιθίου.

Καλωσόρισμα από τον Περιφερειάρχη

«Mε ιδιαίτερη συγκίνηση υποδεχόμαστε σήμερα στο Οροπέδιο του Λασιθίου, στην ιστορική Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κρουσταλλένιας, το Ιερό Λάβαρο της Επανάστασης από την Αγία Λαύρα. Το μοναστήρι που σημάδεψε τη νεότερη ιστορία του ελληνικού κράτους. Που έδωσε τη δύναμη σε έναν υπόδουλο λαό να σηκώσει το κεφάλι, να ορκιστεί στα ιερά και τα όσια της πατρίδας μας. για την Ελευθερία ή το Θάνατο. Με τον ίδιο σεβασμό υποκλινόμαστε και σήμερα μπροστά στο μεγάλο κατάλογο των Κρητικών, που από το Οροπέδιο του Λασιθίου το Μάη του 1867, άναψαν μια άλλη μεγάλη φλόγα για να φωτίζει μαζί με την Ιερή Φλόγα του Αρκαδίου, τις γενιές των Ελλήνων. Στις αλλεπάλληλες επαναστάσεις της Κρήτης, ο Κρητικός λαός έδωσε μεγάλες μάχες, για εθνικές αξίες και μεγάλες αρετές.

Μια τέτοια μεγάλη στιγμή ήταν και η Μάχη του Λασιθίου. Μια ιστορική στιγμή ορόσημο για την Κρήτη, για την Ελλάδα αλλά και για τον κόσμο ολόκληρο», τόνισε κατά το χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Το Λάβαρο της Αγίας Λαύρας

Σύμφωνα με το αρχείο της Μονής Αγίας Λαύρας (κώδιξ 1703) το Λάβαρο αποτελούσε προσφορά των Ελλήνων της Σμύρνης κατά τα τέλη του 16ου αιώνα. Η παράσταση του λαβάρου αποδίδει την Κοίμηση της Θεοτόκου –μνήμη της οποίας τιμά η Μονή– και είναι επίμηκες ορθογώνιο (1,20 μήκος και 0,95 πλάτος) με μεταξωτά κρόσσια και διανθισμένο από πολύτιμα υλικά.

Το ιερό λάβαρο πολλές φορές έγινε βορά λεηλασιών. Το 1772 καταγράφεται η πρώτη υφαρπαγή του στην Μολδοβλαχία. Οι μοναχοί της μονής με την αρωγή του Πατριαρχείου και μοναχών της Μολδοβλαχίας το εξαγόρασαν με την ανταλλαγή άλλων κειμηλίων της μονής. Το 1780 αντίστοιχο περιστατικό με την μεταφορά του αυτήν τη φορά στην Ήπειρο. Το 1826 και κατά την πυρπόληση του μοναστηριού από τον Ιμπραήμ το λάβαρο διεσώθη τελευταία στιγμή χάριν των μοναχών Αθανασίου και Δανιήλ οι οποίοι το μετέφεραν στο νησί Κάμηλο της Ιθάκης. Σήμερα φυλάσσεται στο φυσικό του χώρο σε ειδική προθήκη και αποτελεί το ιστορικότερο κειμήλιο της μονής.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων