10/11/2021 10/11/2021 Με την δέουσα μοναστηριακή τάξη εορτάσθηκε το διήμερο 7-8 Νοεμβρίου η Σύναξις των Αρχιστρατήγων Μιχαήλ και Γαβριήλ και πασών των Επουρανίων Δυνάμεων Ασωμάτων, στο παλαιό καθολικό της Ιεράς Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών Κρεμαστών. Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής, Δευτέρα 8 Νοεμβρίου, ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία τελέσθηκαν στο πανηγυρίζον παλαιό καθολικό της Ιεράς Μονής, ιερουργούντος...
10 Νοεμβρίου, 2021 - 12:24
Τελευταία ενημέρωση: 10/11/2021 - 12:26

Μητροπολίτης Πέτρας: Οι Άγγελοι του Κυρίου στέλνουν μήνυμα ειρήνης, μετανοίας και προσευχής

Διαδώστε:
Μητροπολίτης Πέτρας: Οι Άγγελοι του Κυρίου στέλνουν μήνυμα ειρήνης, μετανοίας και προσευχής

Με την δέουσα μοναστηριακή τάξη εορτάσθηκε το διήμερο 7-8 Νοεμβρίου η Σύναξις των Αρχιστρατήγων Μιχαήλ και Γαβριήλ και πασών των Επουρανίων Δυνάμεων Ασωμάτων, στο παλαιό καθολικό της Ιεράς Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών Κρεμαστών.

Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής, Δευτέρα 8 Νοεμβρίου, ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία τελέσθηκαν στο πανηγυρίζον παλαιό καθολικό της Ιεράς Μονής, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης τόνισε στον Θείο Λόγο που κήρυξε για τους πιστούς: «Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος και όλοι οι Πατέρες της Εκκλησίας μας λέγουν ότι Άγιοι Άγγελοι είναι εκείνοι που φέρνουν στον κόσμο την ειρήνη, που διδάσκουν τη μετάνοια και την προσευχή στους ανθρώπους.

Διότι, αγαπητοί μου αδελφοί, αν δεν έχουμε ειρήνη, δεν μπορούμε να βρούμε τον δρόμο της σωτηρίας, τον δρόμο που οδηγεί στον Θεό, δεν μπορούμε να επιτύχουμε ούτε την συνύπαρξη με τον αδελφό μας, την προς αλλήλους ευλογημένη κοινωνία που διδάσκει το Ευαγγέλιο και η Εκκλησία μας, αλλά ούτε και την μετάνοια, που σημαίνει την επίγνωση των λαθών και των αστοχιών μας. Δεν θα μπορέσουμε δηλαδή να καταλάβουμε τα αμαρτήματά μας που στέκονται εμπόδια στο να βαδίσουμε την πραγματική και αληθινή πορεία μας.

Γι’ αυτό θα πρέπει κι εμείς να προσπαθούμε, όσο μπορούμε, να ομοιάζουμε στους Αγίους Αγγέλους. Να υμνούμε, να δοξολογούμε και να ευχαριστούμε τον Πανάγαθο Θεό και να Τον θυμόμαστε και στις χαρές και στις δυσκολίες της ζωής μας».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, είπε: «Εύχομαι ολόψυχα οι πρεσβείες των Αγίων Αγγέλων και ιδιαίτερα του Μιχαήλ Αρχαγγέλου στον οποίο είναι αφιερωμένος αυτός ο ιστορικός και ευλογημένος Ιερός Ναός, να μας σκεπάζουν όλους μας, ιδιαιτέρως δε τη σεβαστή μας Γερόντισσα, την Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Χρυσοστομία Μοναχή και την συνοδεία της, που ανέστησε αυτό τον τόπο για να δοξάζεται καθημερινώς ο Πανάγαθος Θεός.

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ να ανοίγει τις φτερούγες του και να προστατεύει τον τόπο μας, τη Νεάπολη, το Μεραμβέλλο και την Κρήτη ολόκληρη, την Ελλάδα και την Οικουμένη από κάθε ανάγκη, από κάθε πειρασμό και προσβολή του εναντίου, ώστε ήρεμοι και ειρηνικοί να δοξάζουμε το Πανάγιο Όνομα του Θεού».

Ο Πανηγυρικός Εσπερινός της Εορτής τελέσθηκε το εσπέρας της Κυριακής 7 Νοεμβρίου, χοροστατούντος του Σεβασμ. Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε στο κήρυγμά του προς το ευσεβές εκκλησίασμα: «Η Εκκλησία μας σήμερα εορτάζει και προβάλλει ως πρότυπα τους Αρχιστρατήγους Μιχαήλ και Γαβριήλ, αλλά και ολόκληρο τον ουράνιο κόσμο, ολόκληρο τον πνευματικό κόσμο των Αγίων Αγγέλων. Διότι, εκτός από τον ορατό κόσμο που όλοι μας έχουμε την ικανότητα να δούμε διά των οφθαλμών που μας χάρισε ο Δημιουργός μας, υπάρχει και ο αόρατος κόσμος που για να τον προσεγγίσουμε θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα κατάλληλα όργανα. Αυτός είναι ο πνευματικός κόσμος των Αγίων Αγγέλων.

Όπως διαβάζουμε στην Αγία Γραφή, οι Άγιοι Άγγελοι είναι κτίσματα, δημιουργήματα του Θεού –αλλά δεν είναι σαν εμάς. Δεν έχουν σώμα, είναι πλήθος από λειτουργικά πνεύματα που αποστέλλονται προς διακονία, μεταφέροντας το Θέλημα του Θεού στους ανθρώπους. Χαρακτηριστική είναι η παρουσία της Αγίας Τριάδος στον Αβραάμ, με τη μορφή τριών Αγγέλων. Είναι ένα από τα πάμπολλα παραδείγματα και γεγονότα που περικλείονται στην Παλαιά Διαθήκη και μαρτυρούν την παρουσία τους στη ζωή των ανθρώπων.

Στην Καινή Διαθήκη, σε όλα τα μεγάλα γεγονότα της Θείας Οικονομίας, έχουμε επίσης την αδιάψευστη παρουσία των Αγίων Αγγέλων. Παρουσιάζονται στους ποιμένες και τους πληροφορούν για την Γέννηση του Χριστού, υμνώντας και δοξολογώντας τον Θεό. Εκείνοι είναι που μεταφέρουν στις Μυροφόρες Γυναίκες το γεγονός της Αναστάσεως του Κυρίου. Στην Ανάληψη του Χριστού εκείνοι και πάλι βεβαιώνουν και πληροφορούν τους Αγίους Αποστόλους περί της Δευτέρας ενδόξου Παρουσίας του Κυρίου.

Εκείνοι είναι λοιπόν που βρίσκονται παρά τω Θρόνω του Θεού, που ακατάπαυστα υμνούν και δοξολογούν τον Τρισάγιο Θεό και μας πληροφορούν για τη σωτηρία που ο Θεός από πολλή αγάπη επιζητεί για όλους τους ανθρώπους, σεβόμενος βέβαια πάντοτε τη δική μας ελευθερία. Και ομοιάζουν με τους μοναχούς, οι οποίοι δοξολογούν ακατάπαυστα τον Τριαδικό Θεό, την Παναγία μας και τους Αγίους με τις πολύωρες Ακολουθίες που τελούν σε κάθε Ιερά Μονή».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων