10/08/2019 10/08/2019 Παρά το δυνατό κρύο και την σφοδρότητα του ανέμου εκατοντάδες προσκυνητές (σε 1500 ανήλθε ο αριθμός των κατά την παραμονή και την ημέρα της Εορτής) από όλη την Κρήτη, κυρίως από τις επαρχίες Λασιθίου, Βιάννου, Ιεράπετρας και Πεδιάδος ανέβηκαν στην κορυφή «Αφέντης» της οροσειράς «Δίκτη», το διήμερο 5-6 Αυγούστου για να μετάσχουν στην Ιερά Πανήγυρη...
10 Αυγούστου, 2019 - 20:54

Ο Μητρ. Πέτρας εγκαινίασε ναό στα 2.141 μ.

Διαδώστε:
Ο Μητρ. Πέτρας εγκαινίασε ναό στα 2.141 μ.

Παρά το δυνατό κρύο και την σφοδρότητα του ανέμου εκατοντάδες προσκυνητές (σε 1500 ανήλθε ο αριθμός των κατά την παραμονή και την ημέρα της Εορτής) από όλη την Κρήτη, κυρίως από τις επαρχίες Λασιθίου, Βιάννου, Ιεράπετρας και Πεδιάδος ανέβηκαν στην κορυφή «Αφέντης» της οροσειράς «Δίκτη», το διήμερο 5-6 Αυγούστου για να μετάσχουν στην Ιερά Πανήγυρη της Μεταμορφώσεως και τα Εγκαίνια του Ναού του Αφέντη Χριστού, τα οποία τέλεσε ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος.

Τον Σεβασμιώτατο συνόδευαν κατά την ανάβασή του στην κορυφή του όρους «Αφέντης» ο Καθηγούμενος της Μονής Κρουσταλλένιας Αρχιμ. Αρσένιος Καστρινάκης, ο Καθηγούμενος της Μονής Βιδιανής Αρχιμ. Τιμόθεος Σαριδάκης, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Λασιθίου π. Χρύσανθος Πλευράκης, ο Αρχιερατικός Χερονήσου π. Γεώργιος Μηλάκης, ο π. Γεώργιος Μπρόκος, ο διάκονος Κωνσταντίνος Λαδομένος και ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου κ. Ιωάννης Στεφανάκης.

Η ανάβαση ξεκίνησε το εσπέρας της 5ης Αυγούστου από το Καταφύγιο «Στροβίλι», σύμφωνα με τις υποδείξεις του Αρχηγού κ. Ιωάννου Σπυριδάκη και των Μελών του Ορειβατικού Συλλόγου Λασιθίου. Ο Σεβασμιώτατος με την συνοδεία του έφθασαν στην κορυφή της Δίκτης αργά το βράδυ εξοπλισμένοι κατάλληλα, ακολουθώντας το σηματοδοτημένο μονοπάτι Ε4, με στάσεις στον ποταμό «του Σταριού τον Λάκκο» και το διάσελο της πηγής «Αβαρσάμη».

Στις 6 Αυγούστου, ανήμερα της εορτής της Θείας Μεταμορφώσεως, περί ώραν 5ην πρωινήν, ξεκίνησε η Ακολουθία του Όρθρου και εν συνεχεία η Τελετή των Εγκαινίων, με την κατάθεση των Ιερών Λειψάνων επί της Αγίας Τραπέζης των Αγίων Μαρτύρων Πρόβου, Ταράχου και Ανδρονίκου, των Οσίων και Θεοφόρων Πατέρων ημών των εν τη Μονή του Οσίου Σάββα αναιρεθέντων και του Αγίου Ενδόξου Ιερομάρτυρος Κυρίλλου του Λουκάρεως, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως. Ακολούθησε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Γερασίμου.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ανέφερε: «Η σημερινή ημέρα, αποτελεί μία «δωρεά» του Μεταμορφωθέντος Κυρίου προς όλους εμάς, που αξιωθήκαμε να ανεβούμε στην κορυφή του Αφέντη, για να δοξολογήσουμε τον μοναδικό Αφέντη του κόσμου, τον Δημιουργό και Λυτρωτή μας, τον Κύριο ημών Ιησούν Χριστόν και να τον παρακαλέσουμε να καταυγάσει τα πρόσωπά μας με το φως της θεϊκής δόξης Του. Η σημερινή εορτή αποτελεί πρόσκληση προς όλους μας, γιατί μας αποκαλύπτει την αρχέγονη ομορφιά του ανθρώπου, και μας θυμίζει ότι δεν πλαστήκαμε για την στιγμή, αλλά για την αιωνιότητα αφού είμαστε πλασμένοι κατ᾽ εικόνα Θεού και ο στόχος μας είναι να φτάσουμε στην ομοίωση με τον Θεό…».

«…Σήμερα δοξάζουμε τον Φωτοδότη Κύριο, που μας αξίωσε να εγκαινιάσουμε ένα ακόμη θρόνο του Θεού επί της γης, σε μία από της υψηλότερες κορυφές της Κρήτης, που τον έκτισαν οι προπάτορες μας με πολύ κόπο και θυσίες για να διατρανώσουν σε ανατολή και δύση, βορρά και νότο την πίστη τους στον αληθινό Θεό και να δείξουν ότι ο μοναδικός αφέντης του τόπου αυτού είναι ο Μεταμορφωθείς Χριστός…» Κάλεσε δε τους πιστούς: «…να ξεπεράσουν το πνεύμα του κόσμου που θέτει όρια και εμπόδια, γιατί το όριο μας είναι ο Χριστός, που μας αγαπάει χωρίς όρια… μόνο με την ένωση μας με τον Θεό μπορούμε να μεταμορφώσουμε την φύση μας και να περάσουμε από το εγώ στο εμείς της Βασιλείας των Ουρανών».

Εν κατακλείδι, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην προετοιμασία και την τέλεση των Εγκαινίων. Τον Δήμαρχο Οροπεδίου κ. Ιωάννη Στεφανάκη, τον Ορειβατικό Σύλλογο, τον π. Χρύσανθο Πλευράκη, Εφημέριο του Αγίου Γεωργίου Οροπεδίου Λασιθίου, (που διακονεί 19 συναπτά έτη το εκκλησάκι του Αφέντη εις διαδοχή του π. Χριστοφόρου Παπαφραγκάκη, ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα στο να αποκτήσει ο Ναός την μορφή που έχει σήμερα), όλους τους Ιερείς που συμμετείχαν και το ευσεβές εκκλησίασμα που εκπλήρωσε και εφέτος με ευλάβεια το τάμα του στον Μεταμορφωθέντα Χριστό.

Αμέσως μετά το πλούσιο κέρασμα πέριξ του Ιερού Ναού ξεκίνησε η κατάβαση προς το Καταφύγιο «Στροβίλι», όπου ο Αρχηγός του Ορειβατικού Συλλόγου και τα Μέλη του υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό τον Σεβασμιώτατο στον οποίον προσέφεραν, τιμής ένεκεν, αναμνηστική πλακέτα. Στις εγκαταστάσεις του Καταφυγίου ο Δήμος Οροπεδίου παρέθεσε πανηγυρική τράπεζα στον Σεβασμιώτατο και τους παρευρισκομένους.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων