28/09/2023 28/09/2023 εόρτασε στις 25-26 Σεπτεμβρίου, το περικαλλές και ιστορικό Παρεκκλήσιο του Επισκοπείου Πατρών, το οποίο τιμάται στο όνομα του Ηγαπημένου, Θεολόγου, φίλου Επιστηθίου και Παρθένου Μαθητού του Κυρίου, Ιωάννου του Ευαγγελιστού. Στις ιερές Ακολουθίες συμμετείχε πλήθος ευσεβούς Λαού, προκειμένου και τον Θεόν να δοξάσουν και τον Θεολόγο Ιωάννη να τιμήσουν. Στον Εσπερινό της Εορτής, αλλά και...
28 Σεπτεμβρίου, 2023 - 11:43
Τελευταία ενημέρωση: 28/09/2023 - 11:51

Η εορτή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, στην Πάτρα

Διαδώστε:
Η εορτή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, στην Πάτρα

εόρτασε στις 25-26 Σεπτεμβρίου, το περικαλλές και ιστορικό Παρεκκλήσιο του Επισκοπείου Πατρών, το οποίο τιμάται στο όνομα του Ηγαπημένου, Θεολόγου, φίλου Επιστηθίου και Παρθένου Μαθητού του Κυρίου, Ιωάννου του Ευαγγελιστού.

Στις ιερές Ακολουθίες συμμετείχε πλήθος ευσεβούς Λαού, προκειμένου και τον Θεόν να δοξάσουν και τον Θεολόγο Ιωάννη να τιμήσουν.

Στον Εσπερινό της Εορτής, αλλά και στον μεθέορτο Εσπερινό και στην ιερά Παράκληση, χοροστάτησε και μίλησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος, ο οποίος αναφέρθηκε στην διδασκαλία του ιερωτάτου Μαθητού και εστίασε στο θέμα της αγάπης προς τον Θεό και τον συνάνθρωπο και γενικώς στην εφαρμογή του λόγου του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στη ζωή μας.

Η αναφορά στον ιδρυτή του Παρεκκλησίου

Ανήμερα, τέλεσε την Θεία Λειτουργία εν πληθούση Εκκλησία και κήρυξε τον θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο οποίος ανεφέρθηκε και στο ιστορικό του Ιερού Ναού, τον οποίον ανήγειρε ο κλεινός Ιεράρχης των Πατρών, Ιερόθεος ο Μητρόπουλος όπως και το Επισκοπείο, εντός ενός έτους (1898-1899), ως ο ίδιος ο αοίδιμος Αρχιερεύς σημειώνει σε χειρόγραφο τετράδιο και ως αναγράφεται στην κτητορική επιγραφή.

Ο Μητροπολίτης Ιερόθεος, είχε στενή πνευματική φιλία με τον Άγιο Νεκτάριο, ο οποίος συνώδευσε κεκοιμημένον τον Ιερόθεο, από τας Αθήνας εις Πάτρας και τέλεσε την εξόδιο Ακολουθία στον Μητροπολιτικό Ναό της Ευγγελιστρίας Πατρών, εξεφώνησε τον επικήδειο και τον ενταφίασε όπισθεν του Ιερού Βήματος του Ιερού Ναού του Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου, στο Επισκοπείο Πατρών.

Ο πολύς Ιερόθεος, επροστάτευσε το κατατρεγμένο και εμπερίστατο παιδί από την Γρανίτσα (Νυμφασία) της Γορτυνίας, τον Γεώργιο Παρασκευόπουλο, μετέπειτα ηγιασμένο Ιεροκήρυκα και Διδάσκαλο των Πατρών, π. Γερβάσιον.

Ο Γερβάσιος στην κηδεία του Ιεροθέου, ως Γεώργιος ακόμη, εγνωρίσθη με τον Άγιο Νεκτάριο και εφοίτησε στην Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή ως Διάκονος Γερβάσιος, υπό την προστασίαν και την πνευματικήν καθοδήγηση του Αγίου Νεκταρίου.

Ο Σεβασμιώτατος μετά την ιστορική αυτήν αναφορά, μίλησε περί του ηγαπημένου Μαθητού του Κυρίου και ανέλυσε θεολογικώς δίδοντας πρακτικές προεκτάσεις, τους όρους Ηγαπημένος- Παρθένος-Ευαγγελιστής-Θεολόγος.

Ευχαρίστησε τέλος όλους τους Κληρικούς και Λαϊκούς οι οποίοι εργάζονται πνευματικά και συνεργάζονται εν αγάπη, ώστε να τελούνται καθημερινώς όλες οι ιερές Ακολουθίες στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, ως εις Μοναστήριον, μεταδιδόμενες από τον τηλεοπτικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών «ΛΥΧΝΟΣ» και τον Ραδιοφωνικό Σταθμό «ΑΠΟΣΤΟΛΙΚ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΤΡΩΝ, 88.4FM STEREO», ώστε να ωφελούνται πλείστοι όσοι άνθρωποι.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων