14/03/2021 14/03/2021 Στον πρώτο κατανυκτικό Εσπερινό, ο οποίος τελέσθηκε με ιερά κατάνυξη, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Πατρών, χοροστάτησε και μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος. Ο Σεβασμιώτατος, αφού αναφέρθηκε γενικά στην περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, εστίασε στην ευχή προς τον Κύριον ημών Ιησού Χριστό: «Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ του Θεού, ελέησόν με τον αμαρτωλόν». Πρόκειται...
14 Μαρτίου, 2021 - 22:32
Τελευταία ενημέρωση: 14/03/2021 - 22:30

«Ο σύγχρονος «πολιτισμός» δεν αναγνωρίζει την παντοδυναμία του Θεού»

Διαδώστε:
«Ο σύγχρονος «πολιτισμός» δεν αναγνωρίζει την παντοδυναμία του Θεού»

Στον πρώτο κατανυκτικό Εσπερινό, ο οποίος τελέσθηκε με ιερά κατάνυξη, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Πατρών, χοροστάτησε και μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος.

Ο Σεβασμιώτατος, αφού αναφέρθηκε γενικά στην περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, εστίασε στην ευχή προς τον Κύριον ημών Ιησού Χριστό: «Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ του Θεού, ελέησόν με τον αμαρτωλόν».

Πρόκειται για την τόσο μικρή, όμως περιεκτική σε βαθειά θεολογικά και πνευματικά μηνύματα, ευχή, η οποία συμπυκνώνει στις λίγες λέξεις της, όλη την υπόθεση της σωτηρίας των ανθρώπων.

Μέσα από αυτήν την προσευχή και καρδιακή προς τον Θεό σωτήρια αναφορά μας, ομολογούμε την παντοδυναμία του Θεού, το ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο Υιός και Λόγος του Θεού και ο μόνος εξ άκρας αγάπης και συγκαταβάσεως Σωτήρας μας και ότι εμείς οι άνθρωποι είμεθα από μόνοι μας αδύναμοι και πλέομε μέσα στο πέλαγος των πολλών αμαρτιών μας. Έτσι λοιπόν ομολογούμε ότι ο πατέρας και ο σωτήρας μας, ο εγγυητής της λύτρώσεώς μας, διά την Τιμίου Αυτού Αίματος, είναι ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός.

Η παραδοχή της ανθρώπινης ατέλειας και αμαρτωλότητός μας, συνιστά, εν ταπεινώσει, αυτοσυνειδησία και ανοίγει τον δρόμο μέσα από την ασκητική ζωή της Εκκλησίας και τα σωτήρια φάρμακα τα οποία μας παρέχει, για την ουράνιο Βασιλεία.

Εν αντιθέσει προς την Ορθόδοξη και λυτρωτική αυτή στάση για την δύναμη της προσευχής, ο εκκοσμικευμένος άνθρωπος και ο σύγχρονος «πολιτισμός» αντιτείνουν την δύναμη του ανθρώπου, θεοποιώντας το κτίσμα και απολυτοποιώντας τις ανθρώπινες δυνατότητες. Γι’ αυτό και ο άνθρωπος, οδηγείται σε πνευματικό τέλμα, σε ψυχικά ερείπια, σε απογοήτευση και στον φόβο του θανάτου. Αγνοώντας η περιφρονώντας ο σύγχρονος εκδυτικισμένος άνθρωπος την παντοδυναμία του Σωτήρος, προχωρεί μέσα από τον άθεο ουμανισμό με μαθηματική ακρίβεια στην αυτοκαταστροφή του.

Ο Σεβασμιώτατος ανέφερε τους λόγους του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά περί προσευχής, η οποία «τάς σαρκικάς ὀρέξεις ἀναστέλλει καί τήν πλεονεκτικήν ἀμβλύνει γνώμην καί τόν τύφον καθαιρεῖ καί τόν φθόνον ἀναιρεῖ…».

Στην περίοδο που ζούμε, κατέληξε ο Σεβασμιώτατος και εν μέσω της λοιμικής νόσου που ταλαιπωρεί τον τόπο μας, την Πατρίδα μας και τον κόσμο ολόκληρο, είναι ανάγκη από τα τρίσβαθα της ψυχής μας, να απευθύνωμε την κραυγή ικεσίας προς τον Κύριόν μας,«Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ του Θεού, ελέησον ημάς τους αμαρτωλούς».

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων