29/06/2022 29/06/2022 Συγκινητική ήταν η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον χώρο του πρώην Α.Τ.Ε.Ι Πατρών (στην έπαυλη Κόλλα) από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μύλων Πατρών, «οι Αετοί του Μωρηά», για να τιμηθούν οι εκατοντάδες χιλιάδες ήρωες και μάρτυρες Κληρικοί και Λαϊκοί, θύματα της τουρκικής βαρβαρότητας και θηριωδίας κατά την Μικρασιατική καταστροφή, το 1922. Τιμήθηκαν και οι ξεριζωμένοι, οι κατατρεγμένοι...
29 Ιουνίου, 2022 - 18:07
Τελευταία ενημέρωση: 29/06/2022 - 18:00

Πατρών Χρυσόστομος: «Προσκυνήσαμε νοερά στα Ματωμένα Χώματα»

Διαδώστε:
Πατρών Χρυσόστομος: «Προσκυνήσαμε νοερά στα Ματωμένα Χώματα»

Συγκινητική ήταν η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον χώρο του πρώην Α.Τ.Ε.Ι Πατρών (στην έπαυλη Κόλλα) από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μύλων Πατρών, «οι Αετοί του Μωρηά», για να τιμηθούν οι εκατοντάδες χιλιάδες ήρωες και μάρτυρες Κληρικοί και Λαϊκοί, θύματα της τουρκικής βαρβαρότητας και θηριωδίας κατά την Μικρασιατική καταστροφή, το 1922.

Τιμήθηκαν και οι ξεριζωμένοι, οι κατατρεγμένοι πρόσφυγες που πέρασαν ρακένδυτοι στην Μητροπολιτική Ελλάδα και κράτησαν ακμαίο στην καρδιά τους, το Ελληνορθόδοξο Ρωμαίικο φρόνημα, ρίζωσαν και κατάφεραν να μεταλαμπαδεύσουν στις επόμενες γενεές τα ζώπυρα του Γένους μας.

Η Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, με την συμμετοχή του ιστορικού Συλλόγου «Φάρος Ποντίων Πατρών» και την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος στο χαιρετισμό του μίλησε για τα «ματωμένα χώματα» λαμβάνοντας αφορμή από τον τίτλο της Εκδήλωσης, για τις σφαγές, τα ικριώματα, τους εξευτελισμούς και βιασμούς, τους πνιγμούς στη θάλασσα, τα απάνθρωπα και φρικτά μαρτύρια του Χρυσοστόμου Σμύρνης και των άλλων Κληρικών και Λαϊκών και τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Μικρασίας, για την γενοκτονία των Ελλήνων από τις ορδές των βαρβάρων Τούρκων.

Μίλησε, ακόμη, για την δύναμη των προσφύγων που μετέφεραν στη Μητροπολιτική Ελλάδα μαζί με την θερμή τους πίστη στο Θεό, ολόκληρη την παράδοση της φυλής.

Σήμερα, όπως είπε, αλλά και πάντοτε μεταφερόμεθα νοερά, αλλά και ουσιαστικά στην αγιασμένη γη της Μικρασίας και στον Πόντο και προσκυνούμε τα Ματωμένα χώματα, ραίνοντας με τα δάκρυά μας τη γη που φυλάσσει τα αγιασμένα κόκκαλα των ιερών σφαγίων Κληρικών και Λαικών.

Σήμερα τους τιμάμε, δεν ξεχνάμε και τους υποσχόμεθα ότι θα είμαστε πιστοί στην θυσία και στην παρακαταθήκη τους, ώστε αν χρειασθή να δώσωμε και το αίμα μας για την Πίστη και το Γένος.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους Εκπρόσωποι όλων των Αρχών και πλήθος Λαού που καταχειροκρότησαν τους συλλόγους και τα συγκροτήματα που παρουσίασαν το πρόγραμμα και μετέφεραν το πολυπληθές κοινό στα αγιασμένα και ματωμένα χώματα της Σμύρνης και όλης της Μικρασίας.

Διαβάστε ακόμη: Στον Μητροπολίτη Πατρών ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας και ο Αρμένιος Πρέσβυς στην Ελλάδα

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων