29/11/2020 29/11/2020 Με λαμπρότητα και τηρουμένων των μέτρων προστασίας κατά της πανδημίας εορτάσθηκε η μνήμη του Αγίου Φιλουμένου στην Πάτρα. Επίκεντρο του εορτασμού ήταν ο περικαλλής Ιερός Ναός της Αγίας Μαρίνης Πατρών, όπου φυλάσσεται Ιερόν επιτραχήλιον του Αγίου και απότμημα του Ιερού και χαριτoβρύτου λειψάνου του. Εκεί, κεκλεισμένων των θυρών, τελέσθηκε την Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020, πανηγυρική Θεία...
29 Νοεμβρίου, 2020 - 22:56
Τελευταία ενημέρωση: 29/11/2020 - 22:55

Στην Αγία Μαρίνα Πατρών τιμήθηκε ο Άγιος Φιλούμενος

Διαδώστε:
Στην Αγία Μαρίνα Πατρών τιμήθηκε ο Άγιος Φιλούμενος

Με λαμπρότητα και τηρουμένων των μέτρων προστασίας κατά της πανδημίας εορτάσθηκε η μνήμη του Αγίου Φιλουμένου στην Πάτρα. Επίκεντρο του εορτασμού ήταν ο περικαλλής Ιερός Ναός της Αγίας Μαρίνης Πατρών, όπου φυλάσσεται Ιερόν επιτραχήλιον του Αγίου και απότμημα του Ιερού και χαριτoβρύτου λειψάνου του.

Εκεί, κεκλεισμένων των θυρών, τελέσθηκε την Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020, πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου.

Στην ομιλία του ο Θεοφιλέστατος ανέλυσε την ευαγγελική περικοπή της ημέρας κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην φράση “διδάσκαλε ἀγαθέ, τί ποιήσας ζωὴν αἰώνιον κληρονομήσω;”.  «Η απάντηση που ζητούσε αυτός ο νέος από τον Κύριο δεν τον ικανοποίησε, διότι ήταν φιλάργυρος και είχε απολυτοποιήσει τα υλικά αγαθά τα οποία δεν φέρνουν την χαρά και την ευτυχία στον άνθρωπο. Ο Κύριος του μίλησε για την μεγάλη αρετή της αγάπης, η οποία εκφράζεται με την ελεημοσύνη. Η ελεημοσύνη και η εν Χριστώ ζωή μαζί με την ορθόδοξη πίστη εξασφαλίζουν το εισιτήριο για την αιώνια ζωή».

Επίσης ο θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στον βίο του Αγίου Φιλουμένου, τονίζοντας πως ο Άγιος είναι ένα πρότυπο για τους σημερινούς νέους μας, οι οποίοι μέσα στο κοσμικό φρόνημα της παρούσης ζωής έχουν χάσει τον πνευματικό τους προσανατολισμό, αφού εκείνος μόλις σε ηλικία 14 ετών με την συγκατάθεση των γονέων του και του πνευματικού του έγινε δόκιμος μοναχός μαζί με τον δίδυμο αδερφό του στην Ι.Μ Σταυροβουνίου σε ένα πολύ αυστηρό και ασκητικό μοναστήρι της Κύπρου.

Έκλεισε την ομιλία του ο Θεοφιλέστατος προτρέποντας να παραδειγματιστούμε όλοι από τον σημερινό τιμώμενο Άγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας ο οποίος εμαρτύρησε κατά την 29η Νοεμβρίου του έτους 1979 βασανιζόμενος από Σιωνιστάς Εβραίους στο μοναστήρι του φρέατος του Ιακώβ του οποίου υπήρξε Ηγούμενος.

Τέλος ο Θεοφιλέστατος μετέφερε τις θερμές εγκάρδιες ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου τόσο προς τον προϊστάμενου του Ιερού Ναού π. Παναγιώτη Θωμά όσο και τον συνεφημέριό του και τους συνεργάτες του για έτη πολλά, ευλογημένα, θεοσκέπαστα και θεοφρούρητα.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων