17/11/2022 17/11/2022 Mια ακόμη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα, στο πλαίσιο των Πρωτοκλητείων, για την τιμή και την μνήμη των Μαρτύρων της Μικράς Ασίας. Σημειώνεται, ότι τα φετινά Πρωτοκλήτεια, έχουν ως κεντρικό θέμα την Μικρασιατική Καταστροφή, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 100 ετών, από τις φρικτές και μαρτυρικές εκείνες ημέρες, που χιλιάδες Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί, με πρώτον τον...
17 Νοεμβρίου, 2022 - 12:47

Συνέχεια Πρωτοκλητείων στην Πάτρα. «Ο πόνος του ξεριζωμού, μέσα από το Σμυρναίικο τραγούδι»

Διαδώστε:
Συνέχεια Πρωτοκλητείων στην Πάτρα. «Ο πόνος του ξεριζωμού, μέσα από το Σμυρναίικο τραγούδι»

Mια ακόμη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα, στο πλαίσιο των Πρωτοκλητείων, για την τιμή και την μνήμη των Μαρτύρων της Μικράς Ασίας.

Σημειώνεται, ότι τα φετινά Πρωτοκλήτεια, έχουν ως κεντρικό θέμα την Μικρασιατική Καταστροφή, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 100 ετών, από τις φρικτές και μαρτυρικές εκείνες ημέρες, που χιλιάδες Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί, με πρώτον τον Άγιο Εθνοϊερομάρτυρα Χρυσόστομο Σμύρνης και τους άλλους Αρχιερείς και Ιερείς και Λαϊκούς πότισαν με το τίμιο αίμα τους τα άγια χώματα της Ιωνίας και άφησαν εκεί τα ιερά τους κόκκαλα, για να φυλάσσουν τον τόπο έως της συντελείας του αιώνος και που ενάμισυ και πλέον εκατομμύριο (1.500.000) πήραν το τραχύ, δύσκολο και δακρύβρεχτο δρόμο της προσφυγιάς για την Μητροπολιτική Ελλάδα.

Η Πολυφωνική Χορωδία της Πάτρας, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Πατρών, υποκλίθηκε μπροστά στις θυσίες των Ηρώων και Μαρτύρων της Μικρασίας και μέσα από το Σμυρναίικο τραγούδι, παρουσίασε «τον πόνο του ξεριζωμού».

Η Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο θέατρο ROYAL με την συμμετοχή πλήθους Πατρινών, οι οποίοι μαζί με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομος, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κερνίτσης και άλλους Κληρικούς, έκλειναν γόνυ τιμής στις θυσίες των Μικρασιατών, που υπέστησαν τους διωγμούς, τα ικριώματα, τους βιασμούς, την γενοκτονία, από την Τουρκική βαρβαρότητα, η οποία, ως ετόνισε ο Σεβασμιώτατος, είναι στο αίμα των γειτόνων μας, όπως διαχρονικά έχει αποδειχθεί.

Παρέστησαν, η Βουλευτής κ. Χριστίνα Αλεξοπούλου, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ανδρέας Φίλιας, ο πρ. Βουλευτής κ. Νικόλαος Νικολόπουλος, η Διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαιδεύσεως κ. Ευγενία Πιερρή, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Χαράλαμπος Στανίτσας, ως και Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι και Εκπρόσωποι Άρχών και Φορέων.

Τους ύμνους, τα τραγούδια και τα δρώμενα, παρουσίασαν, ο Βυζαντινός χορός της Πολυφωνικής υπό την Διεύθυνση του κ. Ιωάννου Κοττόρου, Προέδρου της Χορωδίας, Διευθυντού του Εκκλησιαστικού Λυκείου Πατρών και Πρωτοψάλτου του Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελιστρίας Πατρών, η Ορχήστρα «Ηλιοδώρα» της Παραδοσιακής Μουσικής της Πολυφωνικής, υπό την διεύθυνση του κ. Ιωάννου Παναγιωτοπούλου, ενώ συμμετείχαν τα μέλη του Θεατρικού Εργαστηρίου της Πολυφωνικής και Καθηγητές και Ομάδα των Μαθητών του Εκκλησιαστικού Λυκείου Πατρών.

Η συγκίνηση ήτο μεγάλη γιατί μέσα από το όλο κλίμα μετεφέρθησαν όλοι στις μαύρες εκείνες ημέρες που σημάδεψαν για πάντα όχι μόνο τον Ελληνισμό, αλλά ολόκληρο τον κόσμο. Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο οποίος λαβών αφορμή από τα συγκινητικά άσματα, που απέδωσε η χορωδία, στάθηκε στον στίχο «Αχ Ανατολή, γη της Ιωνίας, γη Ελληνική», και τόνισε ότι αυτός ο καημός θα κατακαίει τα σωθικά μας, όλων των Ελλήνων, όσοι σκέπτονται, ελεύθερα, ορθόδοξα, ελληνικά, υπεύθυνα και όχι μόνο θα μας συγκινεί, αλλά θα μας εμπνέει σε αγώνες για την προάσπιση των Ιερών και των Οσίων του Γένους μας, για διδαχή των παιδιών μας πάνω στα θέματα της μαρτυρικής μας πορείας μέσα στον χρόνο, αλλά για έλεγχο των όποιων λαθών μας, στην ιστορική πορεία του Έθνους μας.

Ευχαρίστησε τον Προέδρο, τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή, τα μουσικά σχήματα της χορωδίας και όλους όσοι συνετέλεσαν στην επιτυχία αυτής της Εκδηλώσεως.

Τέλος ευχαρίστησαν τον Σεβασμιώτατο και όλους τους παρισταμένους ο Πρόεδρος της Πολυφωνικής Χορωδίας Πατρών κ. Ιωάννης Κόττορος και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής κ. Σταύρος Σολωμός.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων