21/09/2022 21/09/2022 Την επέτειο 58 χρόνων από την Επανακομιδή της Τιμίας και Χαριτοβρύτου Κάρας του Αγίου ενδόξου Αποστόλου Ανδρέου στην Πάτρα, από την Ρώμη, όπου βρίσκονταν για περισσότερα από πεντακόσια χρόνια θα γιορτάσει η Πάτρα το Σαββατοκύριακο 24 και 25 Σεπτεμβρίου 2022. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος με εγκύκλιο του προς το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεως...
21 Σεπτεμβρίου, 2022 - 15:55
Τελευταία ενημέρωση: 21/09/2022 - 15:48

Την επέτειο 58 ετών από την Επανακομιδή της Τιμίας Κάρας του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα θα γιορτάσει η Πάτρα

Διαδώστε:
Την επέτειο 58 ετών από την Επανακομιδή της Τιμίας Κάρας του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα θα γιορτάσει η Πάτρα

Την επέτειο 58 χρόνων από την Επανακομιδή της Τιμίας και Χαριτοβρύτου Κάρας του Αγίου ενδόξου Αποστόλου Ανδρέου στην Πάτρα, από την Ρώμη, όπου βρίσκονταν για περισσότερα από πεντακόσια χρόνια θα γιορτάσει η Πάτρα το Σαββατοκύριακο 24 και 25 Σεπτεμβρίου 2022.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος με εγκύκλιο του προς το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεως καλεί όλους να βρεθούν κοντά στον Άγιο, στον Ναό του, στο πανηγύρι του, στην γιορτή του.

​Η εγκύκλιος του Μητροπολίτη Πατρών

“Παιδιά μου ευλογημένα,

Έχουν περάσει από την μεγάλη, την φωτοφόρο και περικλεή εκείνη ημέρα της Επανακομιδής της Τιμίας Κάρας του Πρωτοκλήτου, 58 ολόκληρα χρόνια (ήταν τότε 26ηΣεπτεμβρίου 1964). ​Σύσσωμος ο ευσεβής Πατραικός Λαός με επικεφαλής τον αοίδιμο Προκάτοχό μας Μητροπολίτην Πατρών κυρόν Κωνσταντίνον, τον ιερό Κλήρο και τους εντιμοτάτους Άρχοντας της Ελλάδος και τους τοπικούς, υπεδέχετο τον χαριτόβρυτο, τον μυρίπνοο και αγγέλοις αιδέσιμον θησαυρό.

Ο τύπος της εποχής με συγκινητικό τρόπο περιγράφει τα γεγονότα και μας μεταφέρει στις μοναδικές και ανεπανάληπτες σκηνές, οι οποίες έλαβαν χώρα στην Πλατεία Τριών Συμμάχων κατά την υποδοχή, αλλά και κατά την λιτανεία, ως και τις άλλες λατρευτικές Εκδηλώσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στον παλαιό, τότε, Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου.

​«Είη το όνομα του Κυρίου ευλογημένον» για την μεγάλη δωρεά Του, ώστε να κατέχωμε και πάλι την ιερά Κεφαλή του ιερωτάτου Αποστόλου, του μεγάλου διδασκάλου και πνευματικού μας Πατρός, του ιδρυτού και προστάτου της τοπικής μας Εκκλησίας και Εφόρου της Αποστολικής πόλεως και της Ιεράς Μητροπόλεώς Πατρών. ​Αδελφοί μου, ό,τι είναι η Πάτρα, ό,τι έχει, όποια πρόοδο μέσα στον χρόνο και στην ιστορία, όποια δόξα και κλέος, τα χρωστάει στον Άγιο ένδοξο Απόστολον Ανδρέα, τον Πρωτόκλητο.

​Η Πάτρα έχει ταυτιστεί με τον Πρωταπόστολο του Θεού. Το όνομα του Πρωτοκλήτου της προσέδωσε τον μοναδικό, ξεχωριστό, ιερώτατο και τιμητικότατο τίτλο «Αποστολική», με τον οποίον είναι γνωστή πλέον σε όλο τον κόσμο. Αυτή είναι η ταυτότητά μας, αυτό είναι το καύχημά μας, το σέμνωμα και η εν Κυρίω δόξα μας.

Το κέντρο της ζωής των Πατρών είναι το ιερόν Αποστολείο του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου, όπου ευρίσκεται ο Τάφος του και είναι θησαυρισμένη η Αγία Κάρα του, ως και ο Σταυρός του Μαρτυρίου του.
​Χρεώστες και οφειλέτες, λοιπόν, όλοι μας έναντι του Πρωτοκλήτου Μαθητού του Σωτήρος, για τις πολλές προς Κύριον πρεσβείες του, ας προσέλθωμε και πάλι για να τον εορτάσωμε, να προσκυνήσωμε την Τιμία Κάρα του, να λειτουργηθούμε στον Ναό του, να τον λιτανεύσωμε στην πόλη μας και να τον παρακαλέσωμε να μας ενισχύη στον πνευματικό μας αγώνα, να μας ευλογή, να μας διατηρή σε υγιεία ψυχοσωματική και να πρεσβεύη προς Κύριον για τον αγιασμό και την σωτηρία μας.

​Οι εφετινές εκδηλώσεις για την επέτειο της Επανακομιδής της Τιμίας Κάρας του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου στην Πάτρα, θα πραγματοποιηθούν στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου 2022, Σάββατο και Κυριακή, στον περικαλλή και περίλαμπρο Ναό του στην πόλη μας.

​Την παραμονή, και ώρα 7μ.μ. θα τελεσθή μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός. Την άλλην ημέρα, Κυριακή 25.9.2022, θα τελεσθή η Θεία Λειτουργία από πολλούς Αρχιερείς και το απόγευμα της ιδίας ημέρας και από ώρας 5:45μ.μ. και μετά, θα ακολουθήσουν οι τελετές στην Ιχθυόσκαλα, στην Πλατεία Τριών Συμμάχων και θα καταλήξωμε λιτανευτικά, διά της οδού Αγίου Ανδρέου, στον Ιερό Ναό του Πολιούχου μας.

Ελάτε, το λοιπόν, αδελφοί και τέκνα εν Κυρίω αγαπητά και περιπόθητα, ελάτε να τιμήσωμε τον Άγιο μας. Ελάτε να τον προσκυνήσωμε και να τον παρακαλέσωμε. Ελάτε να τον λιτανεύσωμε και να τον ασπασθούμε.
​Ουδείς πρέπει να απουσιάση από την λαμπρά αυτή πανήγυρη. Όλοι οι Πατρινοί πρέπει να είμαστε κοντά στον Άγιο μας. Στον Ναό του, στο πανηγύρι του, στην γιορτή του

Σας περιμένομε Κληρικούς και Λαικούς, μικρούς και μεγάλους.

​Καλήν αντάμωση στον Ναό του Αγίου μας στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

​Με το καλό να εορτάσωμε τη γιορτή του Πολιούχου μας”.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων