06/12/2018 06/12/2018 Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τιμά το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, ο Πειραιάς, τον Αγιο Νικόλαο προστάτη των Ναυτικών. Χθες βράδυ τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, πλαισιούμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμ. Νήφωνα Καπογιάννη, τους εφημερίους του Ναού και πλήθος κληρικών. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης...
06 Δεκεμβρίου, 2018 - 8:58

Ο Πειραιάς τιμά τον Προστάτη των Ναυτικών

Διαδώστε:
Ο Πειραιάς τιμά τον Προστάτη των Ναυτικών

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τιμά το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, ο Πειραιάς, τον Αγιο Νικόλαο προστάτη των Ναυτικών. Χθες βράδυ τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, πλαισιούμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμ. Νήφωνα Καπογιάννη, τους εφημερίους του Ναού και πλήθος κληρικών.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ο οποίος αναφέρθηκε στον βίο του Αγίου Νικολάου

Η Λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του Αγίου Νικολάου θα πραγματοποιηθεί ανήμερα της εορτής, την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου και ώρα 3:30 μ.μ.

Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων

Ο Άγιος Νικόλαος στον Πειραιά

Ο  Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου είναι κόσμημα στο πρώτο λιμάνι της χώρας μας και η επιβλητική Του παρουσία δεσπόζει στο ΝΑ τμήμα του λιμένα μας εκεί που ελλιμενίζονται καθημερινώς κρουαζιερόπλοια με επισκεψιμότητα άνω των 3.000.000 τουριστών προερχόμενοι από όλα τα κράτη.

Ο σημερινός Ιερός Ναός είναι τρίτος κατά σειράν θεμελιώσεως. Ο πρώτος Ναός θεμελιώθηκε στις 22 Ιουλίου του 1844 σε μορφή μικρού Ναού, σχεδιάστηκε για τον συνοικισμό Υδραίων το 1839 από το Δημοτικό Αρχιτέκτονα Lorenzen, ως απλή μονόκλιτη Βασιλική αλλά αποδείχθηκε ανεπαρκής δια τις ανάγκες της περιοχής.

Ακολούθησε η ανέγερση του νέου Ναού βάσει σχεδίου που συνέταξε ο επίσης Δημοτικός μηχανικός Πετιμεζάς το 1851.

Το 1852 ξεκίνησε οι ανοικοδόμηση μιας νέας βασιλικής με διαστάσεις 19 μέτρων και ύψος 9 μέτρων για την οποία δυστυχώς δεν υπάρχουν σήμερα περισσότερα στοιχεία.

Ο σημερινός Ιερός Ναός θεμελιώθηκε το 1879 και ολοκληρώθηκε το 1902 και κτίστηκε βάσει σχεδίου των Ι. Λαζαρίμου με την συμβολή του Δημοτικού Αρχιτέκτονα Παναγιώτου Ζηζήλα.

Ο Ναός ανήκει στον τύπο σταυροειδών εγγεγραμμένων τετρακιόνων ναών και η μορφή του ακολουθεί τα πρότυπα του νεοκλασικισμού με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τα τρία μνημειώδη πρόπυλα στη Δυτική Βόρεια και Νότια όψη που παραπέμπουν στο τύπο του Αρχαίου Κορινθιακού ρυθμού.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων