28/11/2020 29/11/2020 Πριν ένα χρόνο, την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019, με κάθε επισημότητα και εκκλησιαστική τάξη η Πόλη του Πειραιά, η Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς και ιδιαίτερα ο Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, υποδέχθηκαν το γνήσιο αντίγραφο της θαυματουργού εφέστιας εικόνος «Παναγίας Βηματάρισσας», από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, που ενθρονίστηκε μόνιμα πλέον στο Ναό. Η Παναγία Βηματάρισσα ή...
28 Νοεμβρίου, 2020 - 22:45
Τελευταία ενημέρωση: 29/11/2020 - 9:41

Όταν η Παναγία η Βηματάρισσα «ενθρονίστηκε» στον Πειραιά

Διαδώστε:
Όταν η Παναγία η Βηματάρισσα «ενθρονίστηκε» στον Πειραιά

Πριν ένα χρόνο, την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019, με κάθε επισημότητα και εκκλησιαστική τάξη η Πόλη του Πειραιά, η Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς και ιδιαίτερα ο Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, υποδέχθηκαν το γνήσιο αντίγραφο της θαυματουργού εφέστιας εικόνος «Παναγίας Βηματάρισσας», από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, που ενθρονίστηκε μόνιμα πλέον στο Ναό.

Η Παναγία Βηματάρισσα ή Κτητόρισσα βρίσκεται στη θέση του συνθρόνου του ιερού βήματος, στο Καθολικό της Μονής. Την ιερά εικόνα κόμισε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Αρχιμανδρίτης Εφραίμ.


Η επίσημη υποδοχή πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του Γηροκομείου Πειραιώς από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ, τον κλήρο και τις αρχές της Πόλεως.
Εψάλη δέηση προς την Υπεραγία Θεοτόκο, κατά την διάρκεια της οποίας ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Καθηγούμενο της Μονής, Αρχιμ. Εφραίμ, για την πολύ του αγάπη, να κομίσει την εικόνα, ως ευλογία για την Πόλη και την Μητρόπολη του Πειραιά.

Ακολούθως σχηματίστηκε πομπή που κατευθύνθηκε στο Ναό, όπου έγινε η ενθρόνιση της εικόνος και εψάλη δοξολογία, χοροστατούντος του Καθηγουμένου.
Στο τέλος της δοξολογίας, η Ενορία της Ευαγγελιστρίας δώρησε ως αντίδωρο ευχαριστίας και ευγνωμοσύνης προς τον Ηγούμενο Εφραίμ, μία ηγουμενική ράβδο και τον χρυσό σταυρό της Ενορίας, ενώ με τον χρυσό σταυρό και μία εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, τιμήθηκαν οι δωρητές της ιεράς εικόνος, Νικόλαος και Ελένη Khvatov οι οποίοι και ταξίδεψαν από τον Καναδά, για να παρευρεθούν στην υποδοχή.

Στην προσφώνηση του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της τοπικής μας Εκκλησίας προς τον Θεό και την Μητέρα Του Κυρία Θεοτόκο, και ευχαρίστησε και πάλι τον Ηγούμενο Εφραίμ για την παφλάζουσα και κραταιά αγάπη του και την μέριμνα του για όλες τις Εκκλησίες, καρπός της οποίας ήταν η μέγιστη ευλογία της ενθρονίσεως της εικόνος.
«Διότι αυτό είναι το χάρισμα σας, να είστε απόστολος της ιεράς ολκάδος της Εκκλησίας σε όλους, τους εγγύς και τους μακράν.
Και να διασαλπίζετε το μήνυμα του Ευαγγελίου και την χάρη του Αγιωνύμου Όρους Άθω και των εν αυτώ ασκησάντων θεοφόρων Πατέρων, αλλά και της Δεσποίνης του Όρους, της Κυρίας Θεοτόκου, σε όλα τα μέλη της Εκκλησίας μας.»

Σήμερα, συνέχισε ο Σεβασμιώτατος, απολαμβάνουμε για μια ακόμη φορά την αγάπη του Ηγουμένου Εφραίμ. Και είμαστε ευγνώμονες γιατί αυτή η αγάπη του, μεταβάλλει την Πόλη του Πειραιά, σε «Παναγιοσκέπαστον» πόλη.

«Η ιερά εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου», τόνισε, «είναι λιμάνι χάριτος και ευλογίας, αγιασμού και προσκλήσεως εις την όντως ζωή, την πραγματικότητα η οποία υπερβαίνει την φθορά και τον θάνατο».
Αναφέρθηκε ακόμη στην πολύ αγάπη του Ηγουμένου και προς την νεότητα, με πλήθος υποτροφιών και παρεμβάσεων υπέρ των πολυτέκνων οικογενειών. Μάλιστα, τα εκπαιδευτήρια της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, έχουν δεχτεί την πολύτιμη και εξαίρετη συνεισφορά της Μονής.
Και όπως σημείωσε ο Σεβασμιώτατος:
«Σας οφείλουμε πάρα πολλά, για σε όλα είστε ο άνθρωπος ο οποίος ανοίγει μέσα στο αδιέξοδο, διέξοδο. Μέσα στην αποκαραδοκία, ελπίδα, που χαρίζει φως και δύναμη.
Και να ενθυμείστε πάντοτε, ότι εδώ, η καρδιά μας κτυπά συντονισμένη με την δική σας καρδιά.»
Τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους ευεργέτες και δωρητές της ιεράς εικόνος, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της τοπικής μας Εκκλησίας και την ενότητα μέσα στο Σώμα του Χριστού.
Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαίδίου, Αρχιμ. Εφραίμ ανταπαντώντας, αναφέρθηκε στην ιερά εικόνα της «Παναγίας Βηματάρισσας της Ευαγγελιστρίας», όπως ονομάζεται, που εορτάζει την Τρίτη του Πάσχα και στην εορτή του Ευαγγελισμού.
«Στη Μονή Βατοπαιδίου, βιώνουμε ένα μυστήριο ανερμήνευτο. Είναι θέλημα της Παναγίας, αυτή η Μονή να είναι ένα θεομητορικό κέντρο όλης της Ορθοδοξίας.»
Έκανε αναφορά σε επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στο μοναστήρι ο Γέροντας Εφραίμ ο Κατουνακιώτης, και το είχε χαρακτηρίσει «θρόνο» της Παναγίας, ενώ ενθυμήθηκε και άλλες περιπτώσεις γεροντάδων που προσέτρεχαν να προσκυνήσουν τις εικόνες της Παναγίας εκεί.
Ενώ απευθυνόμενος στον Προϊστάμενο του Ναού, Πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Γεωργακόπουλο, τόνισε χαρακτηριστικά ότι :
«Θα είναι πλέον ο Ναός πριν την Παναγία την Βηματάρισσα και ο Ναός μετά την Παναγία την Βηματάρισσα. Θα έρχεται ο κόσμος εδώ, θα ελαφρύνεται, θα ξαποσταίνει, θα παρηγοριέται.»
Στη συνέχεια εψάλη Παράκληση προς τιμήν της Παναγίας Βηματάρισσας ακολούθησε ιερά Αγρυπνία, στην οποία προεξήρχε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμανδρίτης Εφραίμ.

Το ίδιο βράδυ είχε τελεστεί ιερά αγρυπνία στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, στην οποία προεξήρχε και κήρυξε τον θείο λόγο ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμανδρίτης Εφραίμ.

Η αγρυπνία πραγματοποιήθηκε με αφορμή την επίσημη υποδοχή και ενθρόνιση στο Ναό, του γνησίου αντιγράφου της θαυματουργού εφέστιας εικόνος «Παναγίας Βηματάρισσας», της Ιεράς Μονής.
Προσφωνώντας τον Γέροντα Εφραίμ, ο Προϊστάμενος του Ναού Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Γεωργακόπουλος, αναφέρθηκε στην ιερά εικόνα, τονίζοντας ότι αποτελεί θησαυρό ελπίδας, παρηγορίας και γλυκασμού καρδίας, πηγή αφέσεως και μητρικών οικτιρμών, δίαυλο μεσιτείας προς την Πηγή πάσης δόσεως αγαθής και παντός δωρήματος τελείου.
«Ατενίζοντας το πανσεβάσμιο πρόσωπο της Θεομήτορος», συνέχισε ο π. Γεώργιος, «ο νους ταξιδεύει στην κορυφή του Άθωνα και στο περιβόλι της Κυρίας των Αγγέλων, το οποίο αποτελεί τόπο ασκήσεως, μυήσεως και μιμήσεως ένσαρκων αγγέλων, μοναχών και ασκητών, που εγκατέλειψαν όλες τις μάταιες ηδονές του κόσμου τούτου, προκειμένου να αποκτήσουν τον πολύτιμο μαργαρίτη της θεώσεως».
«Κατά μίαν έννοια, από σήμερα η ενορία αυτή λογίζεται ως προέκταση αυτού του μυρίπνοου κήπου, καθώς, μέσω της θαυματουργής αυτής Εικόνος, τίθεται ακόμη περισσότερο υπό την σκέπη της Κυρίας του Άθωνα και των Αγγέλων.
Ευγνωμονούμε Εκείνην πρωτίστως, ευγνωμονούμε όμως και εσάς, διότι για μια ακόμη φορά γινόμεθα αποδέκτες πνευματικής αγάπης, έμπρακτης συμπαράστασης και πλούσιας ευλογίας.
Η ενορία αυτή, αλλά και εγώ προσωπικά, σας βρήκαμε επανειλημμένως συμπαραστάτη εν μέσω αντίξοων συνθηκών και ποικίλων πειρασμών.
Από την ημέρα αυτή, η ενορία μας, το σπίτι μας, μέσω της Εικόνος της Παναγίας της Βηματάρισσας, αποκτά απτή και ορατή απόδειξη της μητρικής Της αγάπης, που γνωρίζουμε καλώς πως πάντοτε υφίστατο εν μέσω ημών και διαρκώς καρποφορούσε».

Στην ομιλία του ο Γέροντας Εφραίμ αναφέρθηκε στους ανθρώπους που θα προσκυνήσουν τώρα και στο μέλλον την εικόνα της Παναγίας, για να μεταφέρουν τους πειρασμούς τους, τα προβλήματα τους, τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν, τα κωλύματα που έχουν στη ζωή τους.
«Γιατί είναι ένα μυστήριο, πως ο Θεός, ως παιδαγωγός, επιτρέπει για την σωτηρία μας, τους πειρασμούς και τις δυσκολίες, από την μία πλευρά.
Και από την άλλη, μας στέλνει ιαματικά κέντρα και σημεία, για να έρθουμε και να προσπέσουμε και να λυτρωθούμε από τους πειρασμούς. Είναι ένα πράγμα οξύμωρο, το οποίο δεν το καταλαβαίνει κανείς εύκολα με την ανθρώπινη λογική».

Αλλά μέσα στην άφατη θεία πρόνοια του Κυρίου μας, όλα τα γεγονότα που γίνονται στην Εκκλησία, γίνονται για να βοηθήσει ο Θεός τους ανθρώπους, για τους οποίους σταυρώθηκε, έγινε άνθρωπος.
Για να καταλάβουμε έτσι το μέγα μυστήριο της χριστιανικής αποκαλύψεως, που το μετέφερε ο Χριστός γενόμενος άνθρωπος, για την σωτηρία μας.
«Όλοι όσοι θα έρχεστε στο Ναό να εκκλησιάζεστε και να κοινωνείτε του Σώματος και του Αίματος του Χριστού μας, θα βλέπετε την εικόνα της «Παναγίας της Βηματάρισσας», και θα ενθυμείστε το Αγιώνυμο Όρος, το περιβόλι Της, τις αμέτρητες θεομητορικές παρουσίες και τα θεομητορικά σημεία που έκανε στο χώρο του Αγίου Όρους».
«Και λέγεται από τους Αγίους Πατέρες του Αγίου Όρους», συνέχισε, «ότι δεν υπάρχει άλλος χώρος στον κόσμο, που να τέλεσε η Παναγία μας τόσα πολλά θεομητορικά σημεία, ώστε να είναι έντονη η παρουσία Της, η σκέπη και η βοήθεια Της.
Η Παναγία μας ονομάζεται μητέρα του φωτός, γιατί αυτή έφερε το φως στον κόσμο. Είναι μεγάλο πράγμα ο άνθρωπος να φωτίζεται στην καρδιά του, στις αισθήσεις του.
Είναι μεγάλο πράγμα να διανοίγεται ο νους του με τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος και να καταλαβαίνει την μεγάλη παρουσία του Θεού Λόγου στον κόσμο και να Τον δοξάζει».
Για να ολοκληρώσει:
«Και δοξάζοντας Τον, θα δοξάζει και την μητέρα Του. Γιατί είναι αυτή η μητέρα, ως δοχείο αμόλυντο και αμάραντο, ως άσπιλος και άμωμος, που ο Θεός επέτρεψε να έρθει στον κόσμο δι’ Αυτής.
Και να έχουμε την εικόνα Της να την προσκυνούμε. Να προσκυνούμε την καθαρότητα Της, την ασπιλοσύνη Της, την θεοφιλία Της. Αφού, κατά τους Πατέρες, κανείς από τους ανθρώπους δεν αγάπησε περισσότερο τον Θεό, από την μητέρα του Χριστού».

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων