20/01/2022 20/01/2022 Ακριβώς την ημέρα που κυκλοφόρησε στη ρωσική γλώσσα βιβλίο με κείμενά του για το Ουκρανικό Εκκλησιαστικό Ζήτημα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ έδωσε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό 989 ALPHA RADIO και τον δημοσιογράφο Δήμο Βερύκιο, λέγοντας ότι η εκκλησία δεν πρέπει να εμπλέκεται σε γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά παίγνια, ενώ μια πανορθόδοξη σύνοδος -κατά τη...
20 Ιανουαρίου, 2022 - 12:17

Πειραιώς Σεραφείμ: «Πανορθόδοξη σύνοδος θα λύσει το πρόβλημα»

Διαδώστε:
Πειραιώς Σεραφείμ: «Πανορθόδοξη σύνοδος θα λύσει το πρόβλημα»

Ακριβώς την ημέρα που κυκλοφόρησε στη ρωσική γλώσσα βιβλίο με κείμενά του για το Ουκρανικό Εκκλησιαστικό Ζήτημα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ έδωσε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό 989 ALPHA RADIO και τον δημοσιογράφο Δήμο Βερύκιο, λέγοντας ότι η εκκλησία δεν πρέπει να εμπλέκεται σε γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά παίγνια, ενώ μια πανορθόδοξη σύνοδος -κατά τη γνώμη του- θα αποτελούσε τη μόνη λύση του προβλήματος.

«Η Εκκλησία πρέπει πάρα πολύ να προσέχει τις κινήσεις της και να μην εμπλέκεται σε γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά παίγνια των ισχυρών παικτών του κόσμου αυτού», επεσήμανε εξ αρχής ο Σεβασμιώτατος, ενώ ερωτώμενος για την ανακοίνωση της Εκκλησίας της Ρωσίας για εξαρχία στην Αφρική και σε κανονικό έδαφος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, υπογράμμισε ότι επειδή το θέμα είναι οξύτατο γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά «η Εκκλησία θα έπρεπε να τηρήσει αποκλειστικότατα τους Θείους και Ιερούς Κανόνες και να μην εμπλακεί σε έναν τέτοιο δόλιχο και σε μια τέτοια διελκυστίνδα η οποία οδηγεί σε χαοτικά προβλήματα», είπε ο Σεβασμιώτατος στην εκπομπή «Γεωπολιτικά παίγνια», χθες, Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο Σεβασμιώτατος έκανε ιστορικές αναφορές αλλά και βαθιές αναλύσεις σημαντικών γεγονότων αναφέροντας πως «έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο θέμα, διότι έχουν παραβιαστεί οι Ιεροί Κανόνες της Ορθοδόξου Εκκλησίας». «Έχουμε Συνοδικό σύστημα γιατί η Εκκλησία μας δεν είναι Επισκοποκεντρική, αλλά Χριστοκεντρική» συμπλήρωσε.

«Χίλια χρόνια Οικουμενικών Συνόδων δεν παραγράφονται από οποιαδήποτε κοσμική δύναμη. Η Εκκλησία είναι σώμα αιώνιο, δεν είναι σώμα που προσαρμόζεται στα γεωπολιτικά δρώμενα και στις γεωπολιτικές πραγματικότητες» είπε σε άλλο σημείο της συζητήσεως ο Σεβασμιώτατος ερωτώμενος για το σχέδιο της Μόσχας ως λεγομένης «Τρίτης Ρώμης».

Σημειώνοντας πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο απέδωσε την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας σε δύο σχισματικές ομάδες, τόνισε πως είναι εύλογη η διαμαρτυρία της ρωσικής Εκκλησίας «αλλά όχι όμως όπως τίθεται» συμπληρώνοντας παράλληλα πως «η Μόσχα έχει τεράστιες ευθύνες. Και η Εκκλησία της και η πολιτεία της» γιατί άφησε τον ισλαμισμό να θεριέψει και να καταπνίξει το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

«Η ευθύνη επιμερίζεται, διότι αυτή τη στιγμή η Ορθοδοξία βρίσκεται σε τεράστιο κίνδυνο διασαλεύσεως της ειρηνικής της συναρθρώσεως» είπε, υπογραμμίζοντας με έμφαση την «άμεση ανάγκη να συνέλθει Πανορθόδοξη Σύνοδος. Όχι Σύνοδος Προκαθημένων», «αλλά όλοι οι διαποιμένοντες Μητροπολίτες επαρχίας να συνέλθουμε εν Πνεύματι Αγίω και εκεί να διαφανεί και να αποδειχθεί η ιστορική, δογματική, κανονική αλήθεια των πραγμάτων και να λήξει αυτή η τραγωδία» που απειλεί την ενότητα των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

«Η Ρωσική Εκκλησία αυτή τη στιγμή διαπράττει ένα κακούργημα, διότι μόνη της, αυθαίρετα, ενώ έχει όλο το δίκιο με τον μέρος της το χάνει με τις κινήσεις που κάνει», ανέφερε ο Σεβασμιώτατος και, υπογραμμίζοντας πως «η Εκκλησία μας είναι Εκκλησία τάξεως», εξέφρασε επίμονα την ανάγκη άμεσης σύγκλισης Πανορθοδόξου Συνόδου, «διότι είναι η μόνη λύση του προβλήματος».

Ακούστε παρακάτω ολόκληρη την συνέντευξη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.Σεραφείμ:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων