21/02/2024 21/02/2024 Η πόλη του Κιλκίς επιλέχθηκε και όχι τυχαία από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και συγκεκριμένα από τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων προκειμένου να παρουσιαστεί με Επιμορφωτική Ημερίδα το σχολικό εγχειρίδιο “Διδάσκοντας την Ιστορία του Πόντου”, την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024. Τιμητική επιλογή για το Κιλκίς και τους Κιλκισιώτες, μια κατεξοχήν πολυπροσφυγική πόλη, με την...
21 Φεβρουαρίου, 2024 - 9:04
Τελευταία ενημέρωση: 21/02/2024 - 9:53

Επιμορφωτική Ημερίδα στο Κιλκίς για τη διδασκαλία της Ιστορίας του Πόντου

Διαδώστε:
Επιμορφωτική Ημερίδα στο Κιλκίς για τη διδασκαλία της Ιστορίας του Πόντου

Η πόλη του Κιλκίς επιλέχθηκε και όχι τυχαία από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και συγκεκριμένα από τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων προκειμένου να παρουσιαστεί με Επιμορφωτική Ημερίδα το σχολικό εγχειρίδιο “Διδάσκοντας την Ιστορία του Πόντου”, την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024.

Τιμητική επιλογή για το Κιλκίς και τους Κιλκισιώτες, μια κατεξοχήν πολυπροσφυγική πόλη, με την πλειοψηφία τους να κρατούν τις ρίζες τους από τον ηρωικό και μαρτυρικό Πόντο, με τη μέριμνα της Ιεράς Μητροπόλεως Πολυανής και Κιλκισίου και τη θερμή υποστήριξη του Δήμου Κιλκίς.

Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο φιλόξενο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς, είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα εορτασμού των 100 χρόνων από την ανύψωση της Επισκοπής Πολυανής σε Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου, το δε εγχειρίδιο που θα εισαχθεί στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, έρχεται να ικανοποιήσει ένα πάγιο και διαχρονικό αίτημα των απογόνων του Πόντου και της Μ. Ασίας.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος και ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Γεώργιος Καλαντζής και ο Δήμαρχος Κιλκίς.

Δημιουργήθηκε από την Έδρα Ποντιακών Σπουδών ΑΠΘ σε συνεργασία με τη Γ.Γ. Θρησκευμάτων. Στο εγχειρίδιο επιχειρείται με λόγο απλό και κατανοητό, επιγραμματικά αλλά και με τις απαραίτητες επισημάνσεις και αναφορές, με χρήση και αξιοποίηση της παλαιότερης αλλά και της σύγχρονης βιβλιογραφίας, να αποτελέσει στην ουσία μία επιτομή της ιστορικής παρουσίας των Ελλήνων στις νότιες ακτές του Εύξεινου Πόντου, από τους αρχαίους χρόνους μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα.

Τις Εισηγήσεις που παρουσίασαν εξαιρετικό ενδιαφέρον έκαναν οι κ.κ. Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, Επίκουρος Καθηγητής Έδρας Ποντιακών Σπουδών ΑΠΘ, με θέμα “Οι Έλληνες του Πόντου. Σύντομη ιστορική αναδρομή”, Μανούσος Μαραγκουδάκης με θέμα “Πολιτισμικό Τραύμα και Κοινωνική Αλληλεγγύη”, Θεοδόσιος Κυριακίδης, Επισκέπτης Λέκτορας Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, με θέμα “Πτυχές της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου”, Ιωάννης Κασκαμανίδης, Ε.ΔΙ.Π. στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημ. Εκπαίδευσης Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με θέμα “Μνήμη και Ταυτότητα των Ποντίων σήμερα, Ανθρωπολογικά σχόλια μεταξύ της δημόσιας και ακαδημαϊκής ιστορίας, Μαγδαληνή Παρχαρίδου, ΔΡ Βυζαντινής Αρχαιολογίας με θέμα “Κειμήλια των Ελλήνων του Πόντου στην Π.Ε. Κιλκίς, Προστασία και Ανάδειξη”, Μαρία Ηλιοπούλου, Εκπαιδευτικός Α/Βάθμιας Εκπαίδευσης, με θέμα “Οι Νέες Τεχνολογίες και οι Ψηφιακές Εφαρμογές στην Εκπαιδευτική Διαδικασία: Η Διδασκαλία της Ιστορίας των εργαλείων του 21ου αιώνα. “Ο Ελληνισμός της Καθ’ ημάς Ανατολής και η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου”, Δόμνα Χατζηγιαννάκου, Φιλόλογος, “Αξιοποιώντας το εγχειρίδιο για τον Ποντιακό Ελληνισμό…χωρίς εργαλεία”.

Το εγχειρίδιο “Διδάσκοντας την ιστορία του Πόντου” παρουσίασαν οι κ.κ. Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, Θεοδόσης Κυριακίδης, Νίκος Μισολίδης και Μαρία Τοπαλίδου.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων