14/08/2022 14/08/2022 Με ιερή κατάνυξη, και την πάνδημη συμμετοχή του πιστού λαού, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου, πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα η καθιερωμένη λιτανεία για τη μεταφορά της περίπτυστης Ιεράς Εικόνος της Κοιμήσεως της Θεοτόκου από την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ατάλης-Μπαλή στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας του Χάρακα. Πρόκειται για μια διαδρομή...
14 Αυγούστου, 2022 - 17:32
Τελευταία ενημέρωση: 14/08/2022 - 19:24

Θρονιάστηκε η Παναγία στο Ιερό Προσκύνημα του Χάρακα

Διαδώστε:
Θρονιάστηκε η Παναγία στο Ιερό Προσκύνημα του Χάρακα

Με ιερή κατάνυξη, και την πάνδημη συμμετοχή του πιστού λαού, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου, πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα η καθιερωμένη λιτανεία για τη μεταφορά της περίπτυστης Ιεράς Εικόνος της Κοιμήσεως της Θεοτόκου από την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ατάλης-Μπαλή στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας του Χάρακα.

Πρόκειται για μια διαδρομή τεσσάρων περίπου χιλιομέτρων, κατά μήκος του Βόρειου Οδικού Άξονα της Κρήτης, την οποία διανύουν πεζή κάθε χρόνο ο Κλήρος και ο λαός που συνοδεύουν την Ιερά Εικόνα από το Μοναστήρι του Προδρόμου, όπου φυλάσσεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό του Χάρακα. Η Ιερά Εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου παραμένει στο Προσκύνημα κατά τον διήμερο πανηγυρικό εορτασμό της Μεγάλης Θεομητορικής Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, δηλαδή την 14η και την 15η Αυγούστου.

Η φετινή λιτάνευση και μεταφορά της Παναγίας της Χαρακιανής ήταν η πρώτη στην οποία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Πρόδρομος, ο οποίος συνόδευσε την Ιερά Εικόνα καθ’ όλη τη διαδρομή.

Στη διάρκεια της ιεράς πομπής εψάλησαν ο Μικρός και ο Μέγας Παρακλητικός Κανών προς την Υπεραγία Θεοτόκο και αναπέμφθηκαν σχετικές δεήσεις υπέρ του σύμπαντος κόσμου, υπέρ των ασθενούντων, των εμπεριστάτων, των οδοιπορούντων, υπέρ της καταπαύσεως του πολέμου στην Ουκρανία, υπέρ της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης και παντός του εν Κρήτη ευαγούς κλήρου, των μοναστικών αδελφοτήτων και του ευσεβούς λαού εξαιρέτως δε υπέρ της Μητρός ημών Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, του Πανσέπτου Οικουμενικού Πατριαρχείου, και του σοφού Οιακοστρόφου Αυτής, του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Μετά την άφιξη της Ιεράς Εικόνος στο Χάρακα και την τοποθέτησή της στο Προσκυνητάριο, ο Σεβασμιώτατος κ. Πρόδρομος προσεφώνησε καταλλήλως τους πολυαρίθμους παρισταμένους πιστούς, επικαλούμενος προς όλους τη Σκέπη, τη Χάρη και την Παραμυθία της Υπεραγίας Θεοτόκου. Ο Σεβασμιώτατος επαίνεσε τον αγώνα, το θυσιαστικό φρόνημα και το προσκύνημα όλων των συμμετεχόντων και ευχαρίστησε την Ελληνική Αστυνομία και τον Διοικητή της Τροχαίας για την αυτοπρόσωπη παρουσία και την καθοριστική συμβολή τους στη διαφύλαξη της ευταξίας και της ασφαλούς πορείας των πιστών κατά μήκος του Β.Ο.Α.Κ.

Ιδιαιτέρως, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε και συνεχάρη τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Ατάλης-Μπαλή, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Παρθένιο Καλυβιανάκη, για την όλη προετοιμασία κατά τη διάρκεια του Ιερού Δεκαπενταυγούστου, καθώς και όλους τους συνεργούς και διακονητές του Προσκυνήματος της Παναγίας της Χαρακιανής. Ο Επίσκοπός αναφέρθηκε επίσης με λόγους ευγνωμοσύνης στον μακαριστό προκάτοχό του, Μητροπολίτη Άνθιμο, ο οποίος καθιέρωσε και ανέδειξε το Προσκύνημα της Παναγίας του Χάρακα.

Ακολούθησαν ο Αναστάσιμος Εσπερινός του Σαββάτου, κατά τον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ, και η Ιερά Παράκληση στην Παναγία τη Χαρακιανή. Ο Σεβασμιώτατος με ευγνωμοσύνη κατέθεσε το αρχιερατικό του εγκόλπιο ενώπιον της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της Χαρακιανής, ενώ, μετά το πέρας της Ιεράς Παρακλήσεως, με προτροπή του Επισκόπου, τον Θείο λόγο κήρυξε ο Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεώς, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Πολιτάκης. Ο π. Δημήτριος αναφέρθηκε με λόγους καρδιακούς και πνευματικούς στο Ιερό Πρόσωπο της Παναγίας και στη σχέση μας με Εκείνη, καθώς και στη μαρτυρία της Ορθοδόξου Εκκλησίας στη σχέση της με τον λαό και τη σωτηρία του κόσμου.

Συμμετείχαν πλήθη ευσεβών και θεοτοκόφιλων Χριστιανών κάθε ηλικίας και κληρικοί της Μητροπόλεώς, μεταξύ των οποίων ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Πορφύριος Αουάντ, Ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χαλέπας Μυλοποτάμου, και ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Άνθιμος Μαντζουράνης, Ιεροεπιστάτης του Ιερού Μετοχίου Αγίου Παύλου Γάλλου της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αρκαδίου.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων