12/02/2019 12/02/2019 Δυναμικά μπαίνουν πλέον τα Δωδεκάνησα στην προσπάθεια προώθησης του θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού. Σημείο αναφοράς θα είναι ένα μεγάλο διεθνές συνέδριο που θα διεξαχθεί τον προσεχή Οκτώβριο στην Ρόδο, με πολλές συμμετοχές και διαθρησκευτικό χαρακτήρα. Όπως γράφει η dimokratiki.gr στο συνέδριο που οργανώνεται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως σε συνεργασία με την Εκκλησία της Ελλάδας,...
12 Φεβρουαρίου, 2019 - 9:15

Προωθείται ο θρησκευτικός τουρισμός στα Δωδεκάνησα

Διαδώστε:
Προωθείται ο θρησκευτικός τουρισμός στα Δωδεκάνησα

Δυναμικά μπαίνουν πλέον τα Δωδεκάνησα στην προσπάθεια προώθησης του θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού.
Σημείο αναφοράς θα είναι ένα μεγάλο διεθνές συνέδριο που θα διεξαχθεί τον προσεχή Οκτώβριο στην Ρόδο, με πολλές συμμετοχές και διαθρησκευτικό χαρακτήρα.
Όπως γράφει η dimokratiki.gr στο συνέδριο που οργανώνεται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως σε συνεργασία με την Εκκλησία της Ελλάδας, αναμένονται συμμετοχές προκαθημένων και εκπροσώπων, όχι μόνον ορθοδόξων.
Όπως δήλωσε στην «δ» ο γραμματέας του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδας, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Σπυρίδων Κατραμάδος:
«Το Συνοδικό Γραφείο βρίσκεται σε περίοδο προετοιμασίας, ενόψει της συμμετοχής μας στην διεθνή έκθεση τουρισμού της Μόσχας, ΜΙΤΤ που θα διεξαχθεί από τις 12 έως τις 14 Μαρτίου 2019 στην ρωσική πρωτεύουσα. Η Εκκλησία της Ελλάδας, συμμετέχει κάθε χρόνο σε κάποιες στοχευμένες εκθέσεις που έχουν σχέση με το ορθόδοξο πλήρωμα. Η ΜΙΤΤ φιλοξενεί πάνω από 170 χώρες και μας φιλοξενεί το περίπτερο του ΕΟΤ. Θα διαθέτουμε οπτικο-ακουστικό υλικό των ιερών μονών, των προκυνημάτων και άλλων πολιτιστικών στοιχείων της πατρίδας μας».
Το Συνοδικό Γραφείο, δημιουργήθηκε το 2001 από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, μετά από συνεργασία και παρότρυνση του Παναγιοτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος στο ίδιο πνεύμα θεωρεί πως η Εκκλησία, πρέπει να έχει μία εξωστρέφεια που να γίνεται συντονισμένα:
«Σκοπός μας είναι η σωστή ανάδειξη και προβολή των προκυνημάτων μας. Οι προκυνηματικές περιηγήσεις δεν είναι μόνον ο ήλιος και η θάλασσα –όπως γίνεται με τους τουριστικούς προορισμούς. Υπάρχουν ωστόσο, μοναδικά προσκυνήματα της πατρίδας μας όπως το Άγιον Όρος, τα Μετέωρα, η Πάτμος, η Σύμη, η Εύβοια και πάρα πολλά άλλα μέρη όπου υπάρχουν και λείψανα αγίων. Π.χ. στις εκκλησίες που ίδρυσε ο Απόστολος Παύλος, οι πάρα πολλές Παναγίες μας κ.λπ. είναι όλα μοναδικά. Δεν υπάρχουν κάπου αλλού και δεν προσελκύουν μόνον το ορθόδοξο πλήρωμα. Επικαλούμαι και όσα ειπώθηκαν στο Πανελλήνιο Συνέδριο που έλαβε χώρα στην Ηλεία τον περασμένο Δεκέμβριο, όπου έγινε αναφορά στον στόχο του θρησκευτικού τουρισμού: α) οι προσκυνηματικές περιηγήσεις έχουν σκοπό να ενισχύσουν την πίστη των ορθοδόξων και β) να λειτουργήσουν ιεραποστολικά για όλους στον υπόλοιπο κόσμο –που δεν έχει σχέση με την Ορθοδοξία, με τον Χριστιαντισμό κ.λπ. Θεωρούμε ότι αυτή είναι υποχρέωση της Εκκλησίας, αυτή η ‘εξωστρέφεια’, χωρίς να αλλοιώνει τίποτε από την διδασκαλία της, από τα ήθη και τα έθιμά της και την παράδοσή της. Ο προσκυνητής, έρχεται για να γνωρίσει τα προσκυνήματά μας, να έρθει σε επαφή με την παράδοσή μας και την θρησκεία μας», είπε ο π. Σπυρίδωνας.
Επιπλέον, η προσπάθεια έχει θετικά αποτελέσματα καθώς καταγράφεται έντονο ενδιαφέρον από πολύ κόσμο στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, με έμπρακτη ανταπόκριση.
Όσον αφορά στο συνέδριο, αυτό τοποθετείται στον προσεχή Οκτώβριο στην Ρόδο οπότε θα υπάρχει χρόνος για την κατάλληλη προετοιμασία και φυσικά, να μην συμπέσει με την καλοκαιρινή περίοδο.
Στόχος είναι να λάβει διαθρησκευτικό χαρακτήρα που σημαίνει ότι αναμένονται σημαντικές συμμετοχές και εξέχουσες παρουσίες από όλο τον κόσμο ενώ δεν αποκλείεται να παραστούν στην Ρόδο, προκαθήμενοι και εκπρόσωποι εκκλησιών.
«Με την Ρόδο συνδεόμαστε εδώ και πολλά χρόνια και ιδιαιτέρως με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κύριλλο, ο οποίος είναι εκπρόσωπος σε μια κοινή επιτροπή που έχει συσταθεί ανάμεσα στην Εκκλησία της Ελλάδας, την Εκκλησία της Κρήτης, τις Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου και το υπουργείο Τουρισμού. Θα έλεγα ότι συνεργαζόμαστε, υποδειγματικά για την καλή προβολή των προσκυνημάτων όλης της χώρας.
Συζητήσαμε πρόσφατα για την διοργάνωση του Συνεδρίου Προσκυνηματικού Τουρισμού στην Ρόδο».
Ανοιχτό είναι πάντως και το ενδεχόμενο, να παραστεί και ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδας, Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος –ο οποίος την τελευταία φορά που είχε έρθει στο νησί μας, ήταν το 2008 με αφορμή μία συνάντηση των Προκαθημένων. Επικεφαλής της προσπάθειας για το Συνέδριο, είναι ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, ως Πρόεδρος του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων που έχει συσταθεί εδώ και πολλά χρόνια και προωθεί δράσεις για όλες τις περιοχές της Ελλάδας, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος για τα Δωδεκάνησα και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πέτρας Μητροπολίτης Πέτρας και Χερσονήσου κ. Γεράσιμος από την Κρήτη.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως είναι η πρώτη φορά που θα πραγματοποιηθεί στην Ρόδο, ένα συνέδριο με αποκλειστικό θέμα την προώθηση του θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού.
Μέχρι σήμερα, έχουν γίνει πολλές δράσεις, συναντήσεις, συνέδρια κ.λπ. σε άλλες περιοχές της χώρας ενώ το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων συμμετέχει τακτικά, σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις σε πολλές χώρες του κόσμου.

Πηγή:www.dimokratiki.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων