03/12/2018 03/12/2018 Επίσκεψη πραγματοποίησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών κ. Μάξιμος στην Βουλγαρία και την Ρουμανία. Κατά την επίσκεψη του στον Πατριάρχη Βουλγαρίας κ. Νεόφυτο, ο Μητροπολίτης Σερρών στην προσφώνηση του τόνισε “την αναγκαιότητα της επιστροφή των εκκλησιαστικών κειμηλίων που κλάπηκαν κατά τα έτη 1913, 1917 και 1942 από ναούς και μονές της Μητροπόλεως Σερρών”. Ο Σεβασμιώτατος τόνισε στον...
03 Δεκεμβρίου, 2018 - 16:13
Τελευταία ενημέρωση: 03/12/2018 - 17:01

Ο Μητρ. Σερρών για τα κλαπέντα κειμήλια

Διαδώστε:
Ο Μητρ. Σερρών για τα κλαπέντα κειμήλια

Επίσκεψη πραγματοποίησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών κ. Μάξιμος στην Βουλγαρία και την Ρουμανία. Κατά την επίσκεψη του στον Πατριάρχη Βουλγαρίας κ. Νεόφυτο, ο Μητροπολίτης Σερρών στην προσφώνηση του τόνισε “την αναγκαιότητα της επιστροφή των εκκλησιαστικών κειμηλίων που κλάπηκαν κατά τα έτη 1913, 1917 και 1942 από ναούς και μονές της Μητροπόλεως Σερρών”. Ο Σεβασμιώτατος τόνισε στον Πατριάρχη “ότι Εκκλησία της Βουλγαρίας θα πρέπει να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια αυτή”.

Ακολουθεί το αναλυτικό δελτίο τύπου που εξέδωσε η Μητρόπολη Σερρών για την επίσκεψη του Σεβασμιωτάτου στην Βουλγαρία και την Ρουμανία.

Προσκυνηματική επίσκεψη στην Κωνστάντζα της Ρουμανίας, πραγματοποίησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, μετά της ιεράς συνοδείας του, από 27 Νοεμβρίου έως 1 Δεκεμβρίου 2018, κατόπιν ευγενούς προσκλήσεως του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Τόμιδος κ. Θεοδοσίου, με αφορμή την ιερά μνήμη του Αγ. ενδόξου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, ιδρυτού της Ρουμανικής Εκκλησίας.

Πρώτος σταθμός της ιεραποδημίας, υπήρξε η Σόφια της Βουλγαρίας, όπου ο Σεβ. μετά της συνοδείας του, έτυχε θερμής και εγκάρδιας υποδοχής, από τον Μακ. Πατριάρχη Βουλγαρίας κ. Νεόφυτο, στο Πατριαρχικό Μέγαρο της Σόφιας.

Ο Σεβ. κ. Θεολόγος, στην προσφώνησή του προς τον Μακ. Πατριάρχη κ. Νεόφυτο, ευχαρίστησε για την εγκάρδια υποδοχή και αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που επιτελεί η ομόδοξη Βουλγαρική Εκκλησία. Στην αντιφώνησή του ο Μακ. Πατριάρχης Βουλγαρίας, εξέφρασε την χαρά του για την συνάντηση και ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Θεολόγο για την ευγενική του προσφώνηση.

Στο πλαίσιο της συναντήσεως αυτής, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Θεολόγος επέδωσε στον Μακ. Πατριάρχη κ. Νεόφυτο, επιστολή του, με την οποία, ζητείται η αρωγή της Βουλγαρικής Εκκλησίας για την επιστροφή των κλαπέντων ιερών κειμηλίων από την Εκκλησία των Σερρών, κατά τα έτη 1913,1917 και 1942. «Έχοντες βαθείαν την πεποίθησιν ότι η Υμετέρα Μακαριότης θέλει κατανοήση το δίκαιον και εύ¬λογον του αιτήματος της τοπικής μας Εκκλη¬σίας, αλλά και σύμπαντος του φιλοπάτριδος και ευσεβούς Σερραϊκού λα¬ού ευελπιστούμεν ότι εν τη εγνωσμένη φροντίδι Αυτής θα θελήσει να έλ¬θη συναρωγός, διά σχετικῶν ενερ¬γειών Αυτής, εις την προσπάθειαν επι¬στροφής των ιερών κειμη¬λίων του Καθεδρικού Ιερού Ναού των Αγίων Θεοδώρων Σερρών και της περιβλέπτου Ιε¬ράς Μονής του Τιμίου Προδρόμου Σερρών.

Η Εκκλησία θα πρέπει πρώτη Αυτή να δώσει το καλόν παράδειγμα. Το αίτημά μας είναι δίκαιον και πάντα επίκαιρον», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβ. κ. Θεολόγος. Ο Μακ. Πατριάρχης Βουλγαρίας, άκουσε με προσοχή και βαθειά κατανόηση τα λεχθέντα υπο του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Θεολόγου και διαβεβαίωσε ότι θα φέρει το αίτημα εις την Ιεράν Σύνοδον και όπου αλλού πρέπει.

Δεύτερος σταθμός του ιερού προσκυνήματος, υπήρξε η πολυπληθέστατη πόλις της Κωνστάντζας στη Ρουμανία. H Κωνστάντζα, ιστορικά γνωστή ως Τόμις, η αρχαιότερη συνεχώς κατοικημένη πόλις της Ρουμανίας, βρίσκεται στο σταυροδρόμι εμπορικών δρόμων, στις δυτικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας, 298 χλμ. από τα Στενά του Βοσπόρου. Αρχαία Μητρόπολις και το μεγαλύτερο λιμάνι της Ρουμανίας, η σημερινή Κωνστάντζα, έχει ιστορία περίπου 2.500 ετών και πληθυσμό περί το 1.000.000 κατοίκους, με μία ιδιαίτερα δυναμική και ενεργή ελληνική κοινότητα.

Το πρωΐ της 30ης Νοεμβρίου 2018, τέλεσθηκε πολυαρχιερατική και πανηγυρική θ. Λειτουργία, στην Ιερά Μονή του Αγ. Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, στην περιοχή Ion Corvin, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου κ. Ιακώβου και συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Δοροστόλου κ. Αμβροσίου, Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, Ρούσσε κ. Ναούμ, του Θεοφ. Επισκόπου Τιβεριουπόλεως κ. Τύχωνος και του οικείου Ποιμενάρχου Σεβ. Αρχιεπισκόπου Τόμιδος κ. Θεοδοσίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η θ. Λειτουργία, κατά την τοπική παράδοση, τελέσθηκε υπαιθρίως, υπό σφοδρό ψύχος (-10ο Βαθμούς C).

Παρά την εξαιρετικά χαμηλή θερμοκρασία και το δριμύ κρύο, χιλιάδες πιστών και προσκυνητών Ρουμάνων, κάθε ηλικίας, προσήλθαν για να ανάψουν το κερί της ευλαβείας τους, να παρακολουθήσουν την θ. Λειτουργία, να πραγματοποιήσουν το τάμα τους και να ασπασθούν την ιερά Εικόνα του Αποστόλου Ανδρέου, στην εκκλησία του σπηλαίου, όπου κατά την τοπική παράδοση διέμεινε ο Πρωτόκλητος μαθητής, κατά την Αποστολική του περιοδεία στην περιοχή. Μετά το τέλος της θ. Λειτουργίας, κατά το έθος, ευλογήθηκε το παραδοσιακό φαγητό, το οποίο προσεφέρθη, μαζί με μοναστηριακό κέρασμα, στους πολυπληθείς προσκυνητές, που συνέρευσαν στην εορτάζουσα Ιερά Μονή.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στο Μέγαρο Πολιτισμού της πόλεως της Κωνστάντζας, πραγματοποιήθηκε λαμπρή εκδήλωση, διανθισμένη με εκκλησιαστικούς ύμνους και πατριωτικά, παραδοσιακά τραγούδια της Ρουμανίας, με αφορμή την ανάμνηση της εθνικής επετείου της. Η συμμετοχή του λαού υπήρξε εντυπωσιακή και ενθουσιώδης.

Κατακλείοντας το ιερό προσκύνημα στην ομόδοξη χώρα της Ρουμανίας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος ευχαρίστησε τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Τόμιδος κ. Θεοδόσιο και τους καλούς συνεργάτες του για την αρχοντική τους αγάπη, τις στιγμές πνευματικής ανάτασης, ευφροσύνης και παρακλήσεως και την όντως «Δεσποτική» φιλοξενία, που παρείχαν κατά την ολιγοήμερη εκεί παραμονή τους, «σε τόπο πνευματικώς οικείο και προσφιλή», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

 

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων