04/05/2024 04/05/2024 Με την παρουσία πλήθους ευλαβών πιστών τελέσθηκε το Μέγα Σάββατο, η ακολουθία του Εσπερινού και η θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, ιερουργούντος του Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου εντός του ιερού Κουβουκλίου του Επιταφίου στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παμμ. Ταξιαρχών Σερρών. «Το θαύμα της Αναστάσεως δεν είναι ιδεολογία, ή αφήγημα, αλλά πρόταση ζωής!», είπε...
04 Μαΐου, 2024 - 14:40
Τελευταία ενημέρωση: 04/05/2024 - 16:00

Σερρών Θεολόγος: «Το θαύμα της Αναστάσεως δεν είναι ιδεολογία, ή αφήγημα, αλλά πρόταση ζωής!»

Διαδώστε:
Σερρών Θεολόγος: «Το θαύμα της Αναστάσεως δεν είναι ιδεολογία, ή αφήγημα, αλλά πρόταση ζωής!»

Με την παρουσία πλήθους ευλαβών πιστών τελέσθηκε το Μέγα Σάββατο, η ακολουθία του Εσπερινού και η θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, ιερουργούντος του Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου εντός του ιερού Κουβουκλίου του Επιταφίου στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παμμ. Ταξιαρχών Σερρών. «Το θαύμα της Αναστάσεως δεν είναι ιδεολογία, ή αφήγημα, αλλά πρόταση ζωής!», είπε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του. 

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο μεγάλο θαύμα του Αγίου φωτός, αλλά και με θερμούς λόγους σεβασμού στον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο και όλους τους σεπτούς αγιοταφίτες πατέρες, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Η σκέψη μας σήμερα ευρίσκεται ακόμη περισσότερο κοντά στους αδελφούς μας στα άγια Ιεροσόλυμα, με το τάγμα των Σπουδαίων, των ηρωϊκών αυτών φυλάκων του Παναγίου Τάφου, που προστατεύουν με πολλές θυσίες και κινδύνους, ιδίως αυτές τις πολύ δύσκολες ημέρες, τα ιερώτατα και αγιώτατα σεβάσματα της πίστεώς μας, τον φρικτό Γολγοθά, τον Πανάγιο Τάφο, τον πανίερο Ναό της Αναστάσεως, τον πνευματικό ομφαλό της χριστιανικής Οικουμένης, το θεοδέγμον Σπήλαιο της Γεννήσεως στην Βηθλεέμ, το θεομητορικό Μνήμα στην Γεθσημανή κ.α.. Η ολόθερμη προσευχή, το αδιάπτωτο σέβας και η αγάπη μας είναι και σήμερα μαζί με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο, τον ιερουργό και μύστη του μεγάλου θαύματος και όλους τους σεπτούς αγιοταφίτες πατέρες, εν αναμονή μάλιστα και του μεγάλου θαύματος του Αγίου φωτός, που αναβλύζει από τον Πανάγιο Τάφο του Σωτήρος Χριστού, του οποίου, ουράνια λάμψη, είθε να φωτίσει τα σκοτάδια αυτού του κόσμου».

Η ομιλία του Μητροπολίτη Σερρών

Ο Σεβασμιώτατος κ. Θεολόγος ευχήθηκε πατρικώς στους συμπροσευχομένους πιστούς, που κατέκλισαν από νωρίς το πρωί τον ιερό Μητροπολιτικό Ναό για να εκκλησιασθούν και να μεταλάβουν από το Ποτήριον της Ζωής, ευλογημένη και ψυχοσωτήριο Ανάσταση, σημειώνοντας μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Έχοντας διαπλεύσει ασφαλώς με την χάρη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού ‘’τό τῆς νηστείας μέγα καί ψυχωφελές πέλαγος’’, αξιωνόμεθα να φθάσουμε στη μεγάλη και χαρμόσυνη εορτή της Αναστάσεως του Κυρίου μας. Όλα θα γεμίσουν με φως. Το φως του αναστάντος Κυρίου μας! Το Πανάγιο Φως, το μέγα θαύμα της πίστεώς μας. Το Φως, που αναβλύζει κατ’ έτος θαυματουργικώς από το ζωηφόρο Μνήμα του αναστάντος Κυρίου μας στα Ιεροσόλυμα και χαρίζεται σε όλους τους πιστούς εις πίστωσιν της λαμπροφόρου Αναστάσεώς Του. Η αγία μας Εκκλησία προσκαλεί όλους μας να εορτάσουμε την θριαμβευτική νίκη του θεανθρώπου Σωτήρος μας κατά του θανάτου, της φθοράς, της αμαρτίας. Ευαγγελιστής και μυσταγωγός μας στη μεγάλη αυτή πνευματική χαρά είναι ο μέγας ουράνιος Αρχιστράτηγος, ο οποίος με λαμπρή φωνή αναφωνεί: ‘’Ἠγέρθη, οὐκ ἔστιν ὧδε’’.

Η Ανάσταση του Κυρίου μας είναι γεγονός που ξεπερνά τα πεπερασμένα όρια της ανθρώπινης λογικής. Είναι ένα θαύμα! Μέγα θαύμα, που φωτίζει και στερεώνει οντολογικώς την ίδια την ύπαρξή μας, αλλά και τον κόσμο ολόκληρο. Το θαύμα της Αναστάσεως του Κυρίου μας δεν είναι ιδέα, ή ιδεολογία, ή αφήγημα, αλλά πρόταση και επιλογή ζωής, της χριστοζωής! Οι άγιοι Απόστολοι πίστεψαν σ’ αυτό το θαύμα και έτσι μπόρεσαν τελικά να το ψηλαφήσουν και με τις αισθήσεις τους και να το κηρύξουν αφόβως στα πέρατα της οικουμένης λέγοντες: ‘’Οὐ δυνάμεθα γάρ ἡμεῖς ἅ εἴδομεν καί ἠκούσαμεν μή λαλεῖν’’ (Πρξ. δ’, 20).

 

Η πίστη στην Ανάσταση του Κυρίου μας οδηγεί στην μέθεξη του μυστηρίου της νέας εν Χριστώ ζωής. Αυτήν την αθάνατη ζωή και μάλιστα στην πληρότητά της, ο Χριστός την καθιστά μεθεκτή μέσα από τα χαριτοφόρα και ζωογόνα μυστήρια της αγίας Εκκλησίας μας. Η Ανάσταση του Χριστού ανυψώνει, φωτίζει, αγιάζει, αιωνίζει όλη την ζωή του πιστού ανθρώπου, κάνοντας τα πάντα νέα, αγιασμένα, μοσχομυρισμένα με το άρωμα της αθανασίας. Ο αναστάς Κύριός μας Ιησούς Χριστός, ο πρωτουργός της σωτηρίας μας, εκουσίως υπέστη φρικτά βασανιστήρια, εσταυρώθη, ετάφη και διά της θεοπρεπούς Αναστάσεώς Του, εθριάμβευσε και ενίκησε, και όχι μόνο ενίκησε, αλλά και συνέτριψε τον θάνατο, τον αδυσώπητο τύραννο και εχθρό του ανθρωπίνου γένους και τον διάβολο. Τα τρόπαια δε αυτής της νίκης τα εχάρισε στον άνθρωπο. ‘’Μηδείς φοβείσθω θάνατον’’, αναφωνεί το χρυσό στόμα της Εκκλησίας μας, ο θείος Χρυσόστομος, ‘’ἠλευθέρωσε γάρ ἡμᾶς τοῦ Σωτῆρος ὁ θάνατος. Ἀνέστη Χριστός καί νεκρός οὐδείς ἐπί μνήματος! Ἀνέστη Χριστός καί ζωή πολιτεύεται!’’. Ο θάνατος, ο ανίκητος έως τότε εχθρός, μετεβλήθη σε πέρασμα, διάβαση από την παρούσα ζωή στην πραγματική ζωή, στο φως, στην χαρά, στην θεοκοινωνία. Ο θάνατος με την δύναμη του Σωτήρος μας απέβαλλε την πικρή του φύση και μετεβλήθη σε ταπεινό υπηρέτη του ανθρώπου. Ο ίδιος ο αναστάς Κύριος γίνεται για τον καθένα μας το μυστικό και αιώνιο Πάσχα -διάβαση-, από τον θάνατο στη ζωή. Ιδού γιατί σήμερα λαμπροφορούμε. Πανηγυρίζουμε τον θάνατο του θανάτου. Εορτάζουμε την απαρχή της νέας αιωνίου βιοτής. Αυτή η νέα ζωή αναβλύζει από το μυστήριο του Σταυρού του Κυρίου μας και στερεώνεται στο κενό μνημείο του αναστάντος Χριστού.

Οι πιστοί ζούμε στην Εκκλησία εν Χριστώ Ιησού όλο το φιλάνθρωπο μυστήριο της θείας οικονομίας, βέβαιοι ότι ο αναστάς Κύριος, στον Οποίο δόθηκε ‘’πᾶσα ἐξουσία ἐν οὐρανῷ καί ἐπί γῆς’’ (Μτθ. 28,18), ελευθερώνει και έμάς από τα δεσμά του Άδου και από έναν βίο χωρίς ουσιαστικό νόημα, σκοπό, προοπτική. Η πανένδοξος Ανάσταση του Κυρίου αποτελεί το θεμέλιο, την απαρχή, την εγγύηση και το θριαμβευτικό προανάκρουσμα και της δικής μας προσωπικής αναστάσεως, της οποίας μέτοχοι καλούμεθα να γίνουμε όλοι.

Μέσα στην αναστάσιμη χαρά, που μας πλησιάζει ας πλατυνθούν σήμερα οι ψυχές μας, ώστε να ζήσουμε την ομορφιά και το μεγαλείο της Αναστάσεως του Κυρίου. Με τον λόγο, την ζωή μας, το συνολικό ήθος μας, ας φυλάξουμε πάντοτε θαλερό το ανέσπερο φως του Χριστού μας στις καρδιές μας, στην κοινωνία μας, στην Πατρίδα, στον κόσμο.
Η ειρήνη, η χαρά, η χάρις και το μέγα έλεος του αναστάντος Κυρίου μας, εύχομαι να νοηματοδοτούν, να φωτίζουν, να αγιάζουν, να χαριτώνουν και να χαρακτηρίζουν διαρκώς την ζωή σας. Χρόνια πολλά, ευλογημένα, αναστάσιμα!».

 

                                                                   

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων