22/07/2023 22/07/2023 Με αφορμή τη συμπλήρωση 150 ετών (1873-2023) από των εγκαίνια του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού της Παναγίας Οδηγητρίας της Κιμώλου, ο Εφημέριος του Ναού και Αρχιερατικός Επίτροπος Κιμώλου, Πρωτοπρ. Δημήτριος Βεντούρης, τέλεσε Μνημόσυνο του εγκαινιάσαντος αυτόν αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Σύρου Αλεξάνδρου Λυκούργου, των κτητόρων και των ευεργετών του Ναού. Παρακάλεσε τους ευσεβείς Κιμωλίους να συνεχίσουν την πατρώα...
22 Ιουλίου, 2023 - 12:31
Τελευταία ενημέρωση: 22/07/2023 - 12:42

Κίμωλος: 150 χρόνια από τα εγκαίνια της Παναγίας Οδηγητρίας, του ναού που αγιογράφησε ο Κόντογλου

Διαδώστε:
Κίμωλος: 150 χρόνια από τα εγκαίνια της Παναγίας Οδηγητρίας, του ναού που αγιογράφησε ο Κόντογλου

Με αφορμή τη συμπλήρωση 150 ετών (1873-2023) από των εγκαίνια του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού της Παναγίας Οδηγητρίας της Κιμώλου, ο Εφημέριος του Ναού και Αρχιερατικός Επίτροπος Κιμώλου, Πρωτοπρ. Δημήτριος Βεντούρης, τέλεσε Μνημόσυνο του εγκαινιάσαντος αυτόν αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Σύρου Αλεξάνδρου Λυκούργου, των κτητόρων και των ευεργετών του Ναού.

Παρακάλεσε τους ευσεβείς Κιμωλίους να συνεχίσουν την πατρώα παράδοση, μεριμνώντας για τη συντήρηση και τον εξωραϊσμό του περικαλλούς αυτού Ναού.
Σημειώνεται ότι ο Ναός ανεκαινίσθη προ ολίγων ετών με τη φιλάγιο χορηγία του Κιμωλίου Πλοιοκτήτου Χαραλάμπους Βεντούρη, εις μνήμην των αειμνήστων γονέων του Κωνσταντίνου και Οδηγητρίας.

Στην κορωνίδα των εκκλησιών της Κιμώλου βρίσκεται ο μεγαλοπρεπής και επιβλητικός Μητροπολιτικός Ναός, της Παναγία της Οδηγήτριας που είναι η πολιούχος του νησιού και γιορτάζει 21 Νοέμβρη, στα Εισόδια της Θεοτόκου.

Κτίστηκε μεταξύ των ετών 1867 και 1874 με την προσωπική εργασία όλων των κατοίκων του νησιού που, με ζήλο, δούλευαν για το μεγάλο αυτό έργο επί 7 χρόνια, αφιλοκερδώς.

Μεταξύ των πολλών, παλαιών και ωραίων εικόνων, ωραιότερη είναι η εικόνα της Παναγίας «Οδηγήτριας» που η τέχνη της ανάγεται στους παλαιολόγειους χρόνους (15ος αιώνας) και πιθανότατα προέρχεται από την Κωνσταντινούπολη ή τη Θεσσαλονίκη.

Ο καλλιτεχνικός πλούτος της «Παναγιάς» είναι εντυπωσιακός και για να τον χαρεί κανείς πρέπει να της αφιερώσει αρκετό χρόνο.

Ο υμνητής της Ορθοδοξίας, λογοτέχνης και μεγάλος μας αγιογράφος Φώτης Κόντογλου αφιέρωσε στην εκκλησία και στην Κίμωλο αρκετό χρόνο (Φ. Κόντογλου, Ταξίδια, εκδ. Αστήρ, δ΄ έκδοση 1992) και φιλοτέχνησε στο τέμπλο της «Παναγιάς» δύο εικόνες: την Αγία Ευγενία και τον Άη Γιώργη καβαλάρη.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων