01/04/2024 02/04/2024 Για μία εμβληματική μορφή της πρόσφατης Εκκλησιαστικής ιστορίας, ο οποίος αφήνει πίσω του δυσαναπλήρωτο κενό, κάνει λόγο σε μήνυμα του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’ με αφορμή την εκδημία του μακαριστού Αρχιμανδρίτου κυρού Πατρικίου (κατά κόσμον Ιωάννου) Καλεώδη του Ιωσήφ, Εφημερίου του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Χαλανδρίου, την οποία έκανε γνωστή την Παρασκευή 29 Μαρτίου...
01 Απριλίου, 2024 - 22:00
Τελευταία ενημέρωση: 02/04/2024 - 0:23

O Μητροπολίτης Σύρου για τον μακαριστό Αρχιμανδρίτη Πατρίκιο Καλεώδη

Διαδώστε:
O Μητροπολίτης Σύρου για τον μακαριστό Αρχιμανδρίτη Πατρίκιο Καλεώδη

Για μία εμβληματική μορφή της πρόσφατης Εκκλησιαστικής ιστορίας, ο οποίος αφήνει πίσω του δυσαναπλήρωτο κενό, κάνει λόγο σε μήνυμα του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’ με αφορμή την εκδημία του μακαριστού Αρχιμανδρίτου κυρού Πατρικίου (κατά κόσμον Ιωάννου) Καλεώδη του Ιωσήφ, Εφημερίου του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Χαλανδρίου, την οποία έκανε γνωστή την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, 1ης Απριλίου 2024, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’ παρέστη στην Εξόδιο Ακολουθία του αοιδίμου Αρχιμανδρίτη Πατρικίου Καλεώδη που εψάλη στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Χαλανδρίου.

Αναλυτικά το μήνυμα του Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου:

† ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ ΚΑΛΕΩΔΗΣ , Ο ΤΗΝΙΟΣ (1941-2024)

Με βαθύτατη κατ’ άνθρωπον θλίψη πληροφορηθήκαμε, μετά του ιερού Κλήρου και του πιστού λαού της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως την  προς Κύριον εκδημία του αοιδίμου Αρχιμανδρίτου κυρού Πατρικίου (κατά κόσμον Ιωάννου) Καλεώδη, τέκνου διακεκριμένου και γόνου εκλεκτού της ιεράς νήσου Τήνου.

Ο μακαριστός γεννήθηκε στο Τριαντάρο, στις 2 Απριλίου 1941. Γονείς του ήταν ο Ιωσήφ Καλεώδης, Μηχανικός του Εμπορικού Ναυτικού, από τα Δύο Χωριά της Τήνου και η   Μαρία Λούβαρη, από τον Τριαντάρο.

Φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο Τριαντάρου και στο Δημοτικό Σχολείο Χώρας και στο Εξατάξιο Γυμνάσιο Χαλανδρίου και σπούδασε την ιερά επιστήμη στην περιώνυμη  Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Διάκονος χειροτονήθηκε την 6η Οκτωβρίου 1963 υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Σταυρουπόλεως κυρού Μαξίμου και Πρεσβύτερος την 6η Ιουνίου 1973 υπό του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Ιερωνύμου Α΄.

Ως Διάκονος διηκόνησε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στο Παρεκκλήσιο των Βασιλικών Ανακτόρων και ως Πρεσβύτερος στον Ι. Ν. Αγ. Νικολάου Χαλανδρίου έως της εκδημίας του.

Η αδελφή του Ευφροσύνη ήταν αφιερωμένη στον Θεό, ως «λαϊκη Διακόνισσα» και επί πολλά έτη είχε την ευθύνη των Κατηχητικών Σχολείων Χαλανδρίου.

Διετέλεσε επί σειράν ετών Γραμματέας του Υπηρεσιακού Συμβουλίου των Ανωτέρων Υπαλλήλων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Θείας Λατρείας, Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής επί των Οικονομικών και Διευθυντής του Συνοδικού Γραφείου Εκκλησιαστικής Τάξεως και Εθιμοτυπίας, περί της οποίας συνέγραψε ογκώδη τόμο 740 σελίδων, πολύτιμο οδηγό για θέματα εκκλησιαστικής τάξεως και ιεράς αισθητικής.

Υπηρέτησε ως Θεολόγος Καθηγητής στο Πρότυπο Ανώτερο Εκκλησιαστικό Φροντιστήριο Τήνου και στην Εκκλησιαστική Σχολή Κορίνθου.

Συνέδραμε ουσιαστικά τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ. Αναστάσιο στην προσωρινή επάνδρωση της τότε ανασυγκροτηθείσης Εκκλησίας της Αλβανίας.

Παιδιόθεν συγκινημένος από τα γεγονότα και την περιγραφή της κλοπής και της ανευρέσεως  της Αγίας Εικόνος της Μεγαλόχαρης, υπήρξε  πρωτεργάτης της ανοικοδομήσεως του Ναού της Β’ Ευρέσεως στην περιοχή Υστερνίων της Τήνου και «ιδίᾳ φροντίδι και δαπάναις του»  ανέθεσε στον Όσιο Υμνογράφο Γεράσιμο Μικραγιαννανίτη.

Η έκδοση εγένετο το 1993, επί τη συμπληρώσει 30 ετών από της εισόδου του στον ιερό Κλήρο.

Το ίδιο έτος, εξεδόθησαν επίσης, «προνοίᾳ» του, εξεδόθησαν οι Ακολουθίες της «Οσίας Μητρός ημών Ευφροσύνης» και του «Αγίου Ενδόξου Ιερομάρτυρος Πατρικίου».

Για την ανοικοδόμηση του Ναού της Β’ Ευρέσεως, πέραν των χρημάτων που συγκέντρωσε ο ίδιος με εράνους και προσφορές, η μητέρα του πώλησε όλα τα «χρυσαφικά» της!

Συνολικά προσέφερε πάνω από 70 εκατομμύρια δραχμές, πόσο ιδιαίτερα σημαντικό εκείνη την εποχή.

Ευτύχησε να δει τον Ναό ολοκληρωμένο να εγκαινιάζεται στις 16 Αυγούστου του 2001 από τους αοιδίμους Ιεράρχες Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο, Θήρας Παντελεήμονα, Φιλίππων Προκόπιο και Φθιώτιδος Νικόλαο.

Υπηρέτησε με αφοσίωση τέσσερις Αρχιεπισκόπους, τους μακαριστούς Ιερώνυμο Α’, Σεραφείμ και Χριστόδουλο και τον νυν Μακαριώτατο Ιερώνυμο Β’, και είχαμε την τιμή να απολαμβάνουμε το σεβασμό και την προς την ταπεινότητά  μας αγάπη του.

Τιμήθηκε με πολλέςς διακρίσεις από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος και το Πανελλήνιο Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου.

Ο μακαριστός Αρχιμανδρίτης Πατρίκιος Καλεώδης υπήρξε μία εμβληματική μορφή της πρόσφατης Εκκλησιαστικής ιστορίας, ο οποίος αφήνει πίσω του δυσαναπλήρωτο κενό!

Η Εκκλησία μας, η Ιερά μας Μητρόπολη και η ιερά νήσος Τήνος γίνονται πτωχότερες, αλλά ο ουρανός πλουσιώτερος!

Ας έχουμε την ευχή του!

† Ο ΣΥΡΟΥ & ΤΗΝΟΥ ΔΩΡΟΘΕΟΣ Β’

Ερμούπολη, 31 Μαρτίου 2024

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εκδημία Αρχιμανδρίτη Πατρικίου Καλεώδη

Μεσίστιες σημαίες στη Μητρόπολη Χίου για την εκδημία του Αρχιμανδρίτη Πατρικίου Καλεώδη

Η Εκκλησία της Αλβανίας για την εκδημία του Αρχιμανδρίτη Πατρικίου Καλεώδη

Τρισάγιο για τον μακαριστό Αρχιμανδρίτη Πατρίκιο Καλεώδη στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων