05/05/2021 05/05/2021 Προσκεκλημένος του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων κ. Μάρκου Βουτσίνου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’ μετέβη το πρωί της 4ης Μαϊου στο εμβληματικό αρχοντικό «Βελισσαροπούλου», στις αίθουσες του οποίου στεγάζεται το Εργατικό Κέντρο Κυκλάδων, και παρέστη σε ολιγοπρόσωπη συγκέντρωση για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, στην οποία συμμετείχαν ο Επίσκοπος των ΡΚαθολικών Σύρου...
05 Μαΐου, 2021 - 18:21
Τελευταία ενημέρωση: 05/05/2021 - 18:00

Ο Μητροπολίτης Σύρου στην Εργατική Πρωτομαγιά

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Σύρου στην Εργατική Πρωτομαγιά

Προσκεκλημένος του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων κ. Μάρκου Βουτσίνου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’ μετέβη το πρωί της 4ης Μαϊου στο εμβληματικό αρχοντικό «Βελισσαροπούλου», στις αίθουσες του οποίου στεγάζεται το Εργατικό Κέντρο Κυκλάδων, και παρέστη σε ολιγοπρόσωπη συγκέντρωση για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, στην οποία συμμετείχαν ο Επίσκοπος των ΡΚαθολικών Σύρου κ. Πέτρος, ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γ. Λεονταρίτης, ο εκπροσωπών το Δήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης κ. Ν. Λειβαδάρα, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Μηνάς Αλιφραγκής και Πρόεδροι Συλλόγων και Σωματείων, οι οποίοι και απηύθυναν σχετικούς χαιρετισμούς.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ τον οποίο σημειωτέον ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων απεκάλεσε «Μητροπολίτη της καρδιάς μας», στο Χαιρετισμό του ανέφερε τα εξής:

« Αγαπητέ κ. Πρόεδρε, εκλεκτή ομήγυρις, Χριστός Ανέστη!

Η πρώτη Μαΐου, σηματοδοτείται στη σκέψη των προηγμένων κοινωνιών με δύο στεφάνια:

Το ένα είναι το στεφάνι της Άνοιξης και της ανθοφορίας.

Το άλλο είναι το στεφάνι μνήμης και τιμής προς όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν εκείνο το Σάββατο της 1ης Μαΐου του 1886, όταν 80.000 εργάτες με τις γυναίκες και τα παιδιά τους συγκεντρώθηκαν για να διεκδικήσουν αυτό που σήμερα θεωρούμε αυτονόητο και μας θυμίζει τον κοινοβιακό τρόπο ζωής των μοναχών:

«Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο», και δέχθηκαν επίθεση με απροσδιόριστο μέχρι σήμερα αριθμό νεκρών.

Έκτοτε και από το 1889 η Πρωτομαγιά έχει ταυτισθεί με τους αγώνες των εργαζομένων για καλύτερες συνθήκες εργασίας, δικαιότερες απολαβές και εξασφάλιση της εργασίας από την λαίλαπα της ανεργίας.

Στην Ελλάδα, η Εργατική Πρωτομαγιά εορτάσθηκε για πρώτη φορά το 1893, στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου του Σταύρου Καλλέργη και στη συλλογική μας συνείδηση έχει συνδυασθεί με το όραμα μιας καλύτερης και δικαιότερης κοινωνίας.

Στη Σύρο, το πρώτο εργατικό σωματείο ιδρύθηκε το 1879 με τίτλο «Αδελφικός Σύνδεσμος Ξυλουργών των Ναυπηγείων Σύρου».

Τον ίδιο χρόνο ξεσπούν και οι μεγάλες απεργίες στα Ναυπηγεία και τα βυρσοδεψεία, που προκάλεσαν έντονες συγκρούσεις στο νησί μας, που τότε βρισκόταν στην πρωτοπορία της βιομηχανικής ανάπτυξης.

Παρ’ ότι, όμως, πέρασαν τόσα χρόνια, οι συνθήκες έχουν αλλάξει ριζικά και η εργασία λαμβάνει όλο και διαφορετικές μορφές, η βελτίωση των όρων και της ποιότητας ζωής και εργασίας για τους εργαζομένους και η προστασία τους από την ανεργία παραμένει ένα διαρκές ζητούμενο, που επικαιροποιείται κάθε που εορτάζουμε και τιμούμε την εργατική Πρωτομαγιά, με εκδηλώσεις, που διοργανώνει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος.

Ειδικά, στη Σύρο, την πρωτοπόρο και στον αγώνα των εργατικών διεκδικήσεων, εορτάζουμε εφέτος την Εργατική Πρωτομαγιά με περισσότερη αισιοδοξία και ελπίδα, καθώς ο οικονομικός της πνεύμονας και η εμβληματική της επιχείρηση, τα Ναυπηγεία του Νεωρίου, με την αγαστή συνεργασία του Προέδρου της ΟΝΕΧ κ. Πάνου Ξενοκώστα και των εργαζομένων, φαίνεται ότι άφησαν οριστικά πίσω τους τις μαύρες μέρες της ανέχειας και της ανεργίας και, παρά τις όποιες, περιορισμένες και αδιέξοδες αντιρρήσεις, προχωρούν με δημιουργική ορμή και πνοή σε μια νέα εποχή για τη Σύρα μας και το λαό μας.

Στην προσπάθεια αυτή για ένα καλύτερο μέλλον των εργαζομένων, η Εκκλησία μας έρχεται πάντοτε αρωγός, άλλοτε στηρίζοντας τους ανέργους και άλλοτε ενισχύοντας τα δίκαια αιτήματά τους για κοινωνική δικαιοσύνη και σεβασμό της προσωπικότητας των εργαζομένων, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα και τις υποχρεώσεις τους προς το κοινωνικό σύνολο.

Αγαπητοί μου,

Αφού ευχαριστήσω το Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων κ. Μάρκο Βουτσίνο για την πρόσκλησή του να χαιρετίσω την σημερινή εκδήλωση, εύχομαι σε όλους σας υγεία, οικογενειακή ευημερία, ομόνοια, πρόοδο και συνεχή δημιουργία, για το καλό του νησιού μας και των παιδιών μας.»

 

 

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων