05/06/2023 05/06/2023 Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στην Ερμούπολη, τελέσθηκε σήμερα, επί τη εορτή της Παναγίας Τριάδος και τη ιερά μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Δωροθέου, Επισκόπου Τύρου, προσωπικού προστάτη κληρωθέντος του Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β΄, Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβαμσιωτάτου κ. Δωροθέου Β΄. Συνιερούργησαν ο Μητροπολίτης Σερρών κ. Θεολόγος και ο Επίσκοπος...
05 Ιουνίου, 2023 - 14:20
Τελευταία ενημέρωση: 05/06/2023 - 14:12

Τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Σύρου Δωροθέου Β’

Διαδώστε:
Τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Σύρου Δωροθέου Β’

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στην Ερμούπολη, τελέσθηκε σήμερα, επί τη εορτή της Παναγίας Τριάδος και τη ιερά μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Δωροθέου, Επισκόπου Τύρου, προσωπικού προστάτη κληρωθέντος του Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β΄, Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβαμσιωτάτου κ. Δωροθέου Β΄.

Συνιερούργησαν ο Μητροπολίτης Σερρών κ. Θεολόγος και ο Επίσκοπος Ανδρούσης κ. Κωνσταντίος, Εφημέριοι από τη Σύρο, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Τουρλιανής.

Τίμησνα με την παρουσία τους ο Εκπρόσωπος του ΡΚαθολικού Επισκόπου κ. Πέτρος, η Βουλευτής Κυκλάδων Νέας Δημοκρατίας κα Αικατ. Μονογυιού , ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γ. Λεονταρίτης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Δαδάος, ο Δήμαρχος Σύρου- Ερμούπολης κ. Νικ. Λειβαδάρας, Αντιδήμαρχοι, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητος Άνω Σύρου, ο επικεφαλής της μείζονος Αντιπολιτεύσεως στο Δήμο, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, η πρόεδρος Εφετών Θεσσαλονίκης, Εκπρόσωπος του Διοικητού της 6ης Περιφέρειας Λιμενικού Σώματος, ο  Λιμενάρχης Σύρου κ. Βαμβακούσης, οι Προϊστάμενοι των Αστυνομικών και Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και του Τάγματος Εθνοφυλακής, ο Διοικητής της Ναυτικής Ακαδημίας, ο Υποδιοικητής της Ναυτικής Βάσης Αγκαθωπών, ο Διοικητής της Σχολής Εμπορικού Ναυτικού, ο πρόεδρος και Μέλος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, κ. Εξαδάκτυλος, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων, ο  πρόεδροςτου Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ κ. Χαρίτος, η πρόεδρος της Αδελφότητος Ανωμεριτών Μυκόνου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Συριανών κ. Βαφίας, Εκπαιδευτικοι, και πλήθος πιστών από τη Σύρο και τη Μύκονο.

Τον θείο λόγο κήρυξε διδακτικώτατα, θεολογικώτατα και παραστατικώτατα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών κ. Θεολόγος, ο οποίος υπογράμμισε ότι την Πεντηκοστή εορτάζουμε την αποκάλυψη δύο Μυστηρίων:

Πρώτον, του Μυστηρίου της Θεοφανείας της Αγίας Τριάδος, με την εμφάνιση του Πατρός, υπό την μορφήν του πυρός, του Υιού, υπό την μορφή των γλωσσών, και του Αγίου Πνεύματος, υπό την μορφή της βιαίας πνοής.

Δεύτερον, του Μυστηρίου της Εκκλησίας, την Οποία συνέχει η Αγία Τριάδα και η Οποία αποτελεί την ταμειούχο των δωρεών του Αγίου Πνεύματος, είναι το Σώμα του Χριστού, μέλη του Οποίου είμεθα όλοι οι πιστοί, αγιαζόμεθα και σωζόμεθα εν αυτώ.

Προσέθεσε δε οι διάκονοι των Μυστηρίων Της είναι οι Κληρικοί, οι οποίοι συνεχίζουν ανά τους αιώνες το απολυτρωτικό έργο των Αποστόλων, διάδοχοι των οποίων είναι οι Επίσκοποι, που αποτελούν το σύνδεσμο των κατά τόπους πιστών με την Οικουμενική Εκκλησία και θυσιάζονται υπέρ της Αληθείας, όπως ο σήμερα τιμώμενος Άγιος Ιερομάρτυς Δωρόθεος.
«Γι’ αυτό, προσέθεσε, «ήρθαμε από την Μακεδονία για να τιμήσουμε σήμερα την ονοματική εορτή του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β’ , διότι η εορτή ενός Επισκόπου είναι εορτή συμαπάσης της Εκκλησίας».

Αφού δε υπεγράμμισε τη σημασία των πνευματικών μεταξύ των Επισκόπων πνευματικών δεσμών, ευχήθηκε στον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β’ έτη πολλά και λαμπρά.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ευχαρίστησε με λόγους αγάπης τους προσελθόντας Αρχιερείς, τον ακρίτα, όπως είπε Μητροπολίτη Σερρών κ. Θεολόγο, με τον οποίο τους συνδέει η μορφή του μεγάλου Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ανδρούσης, τους Ιερείς της Σύρου και από τα άλλα νησιά και περιοχές της Ελλάδος, τους Εφημερίους του Ναού, τους Ιεροψάλτες και τα έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης και Κοινωνικής Δικτύωσης και την περιφερειακή τηλεόραση TV SYROS.

Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ δέχθηκε τις ευχές των παρισταμένων, προς τους οποίους διένειμε, μαζί με το αντίδωρο, γλυκίσματα.

     

Πηγή: Μαρκουίζος Αλέξανδρος Γραμματέας Ι. Μητροπόλεως Σύρου

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων