20/04/2023 20/04/2023 Στην όμορφη ορεινή Δυτική Φθιώτιδα περιόδευσε σήμερα, για μία ακόμη φορά, ο  Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, στο πλαίσιο της ποιμαντικής αναστάσιμης περιοδείας του στις εν λειτουργία Ιερές Μονές της Φθιώτιδος. Μετά την χθεσινή Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στη νεοσύστατη Μονή Αγίου Αθανασίου στο ορεινό Περίβλεπτο της Δυτικής Φθιώτιδος, σήμερα, Τετάρτη από του Πάσχα, ο κ. Συμεών...
20 Απριλίου, 2023 - 8:30
Τελευταία ενημέρωση: 20/04/2023 - 8:39

Ο Φθιώτιδος Συμεών για το νόημα της Ανάστασης

Διαδώστε:
Ο Φθιώτιδος Συμεών για το νόημα της Ανάστασης

Στην όμορφη ορεινή Δυτική Φθιώτιδα περιόδευσε σήμερα, για μία ακόμη φορά, ο  Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, στο πλαίσιο της ποιμαντικής αναστάσιμης περιοδείας του στις εν λειτουργία Ιερές Μονές της Φθιώτιδος.

Μετά την χθεσινή Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στη νεοσύστατη Μονή Αγίου Αθανασίου στο ορεινό Περίβλεπτο της Δυτικής Φθιώτιδος, σήμερα, Τετάρτη από του Πάσχα, ο κ. Συμεών τέλεσε την Αναστάσιμη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία σε έναν ακόμη πνευματικό πνεύμονα της Δυτικής Φθιώτιδος, στη νεοσύστατη Γυναικεία Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού, στο ορεινό Παλαιοχώρι.

Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm) και από διαδικτύου, ενώ το Ιερό Αναλόγιο διηκόνισε ο Διευθυντής του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «Γερμανός ο Μελωδός» Δρ. κ. Ανδρέας Ιωακείμ.

Τον κ. Συμεών υποδέχθηκαν με περισσή αγάπη και σεβασμό οι δύο μοναχές της Μονής, η Προεστώσα Αδελφή Καικιλία και η αδελφή Χρυσοστόμη, ενώ τον Σεβασμιώτατο στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία πλαισίωσαν, ο Πνευματικός Γέροντας της Μονής Αρχιμ. π. Μάξιμος Αναστόπουλος, ο Καθηγούμενος της Μονής Αγίου Αθανασίου Περιβλέπτου Αρχιμ. π. Παρθένιος Κουκούλης και οι Εφημέριοι της ορεινής συνοριογραμμής της Δυτικής Φθιώτιδος Πουγκακίων, Αρχιμ. π. Σωφρόνιος και Γαρδικίου π. Ιωάννης.

Στο κήρυγμά του ο κ. Συμεών ανέφερε: «Το «Ἔρχουκαίἴδε!» που λέει η Εκκλησία σήμερα στον καθέναν από εμάς, το είπε και την Κυριακή της Ορθοδοξίας «Ἔρχουκαίἴδε!», την ορθόδοξη πίστη, την ορθόδοξη ζωή, η οποία είναι η Ανάσταση.


«Ἔρχουκαίἴδε!». Έλα να ψηλαφήσεις, Θωμά, αυτό λέει σήμερα ο Ευαγγελιστής, από σήμερα, έλα και εσύ κάθε άνθρωπε, που διψάς για εμπειρία, για σχέση με το Θεό, έλα να ζήσεις την Ανάσταση, να ψηλαφίσεις την Ανάσταση, να γευτείς την Ανάσταση, να κατανοήσεις την Ανάσταση όχι νοησιαρχικά, όχι φιλοσοφικά αλλά να τη ζήσεις μέσα στη ζωή σου, μέσα στην καθημερινότητά σου.

Βλέπουμε μια ενότητα νοήματος, μία ενότητα πνευματικότητος, μία ενότητα πρότασης ζωής και αυτό το «Ἔρχουκαίἴδε!» που ακούσαμε σήμερα στο Ευαγγελικό Ανάγνωσμα ταιριάζει απίστευτα μοναδικά και στη συγκεκριμένη Θεία Λειτουργία που τελούμε σήμερα εδώ στην Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού Παλαιοχωρίου, στην αρτισύστατη και νεοσύστατη αυτή Ιερά Μονή, διότι αν μπορούσε να βάλει μία ταμπέλα πέρα από την ταμπέλα που λέει: Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού Παλαιοχωρίου, θα μπορούσε να γράψει από κάτω «Ἔρχουκαίἴδε!». Αυτή η ταμπέλα οφείλει να είναι η ταμπέλα κάθε μοναστηριού και κάθε εκκλησίας και εν τέλει κάθε χριστιανού. Κάθε χριστιανός καλείται να είναι η μαρτυρία και η φωνή της Ανάστασης μέσα στον κόσμο.
Έλα να δεις στο πρόσωπό μου το Χριστό, έλα να δεις στη ζωή μου το Χριστό, έλα να δεις στην καθημερινότητά μου την Ανάσταση, έλα να δεις πόσο την Ανάσταση, πως τη βιώνω, πως η Ανάσταση δεν είναι μία θεωρία για μένα αλλά η Ανάσταση είναι το καθετί της ύπαρξής μου. Αυτό γιορτάζουμε σήμερα και για αυτό η Διακαινήσιμος Εβδομάς, ιδιαίτερα η Διακαινήσιμος Εβδομάς, αυτή η εβδομάδα, είναι η εβδομάδα που γίνονται όλα καινούρια και αυτό το καινούριο γιορτάζουμε σήμερα και το γιορτάζουμε εδώ σε αυτήν εδώ την Ιερά Μονή πού ακριβώς οι μοναχές υπό την καθοδήγηση ενός παιδιού της Ανάστασης, του π. Μαξίμου, ενός χαμόγελου της Αναστάσεως, ενός βλέμματος Αναστάσεως, μιας καρδιάς Αναστάσεως, είναι εδώ για να μαρτυρούν σε όλο τον κόσμο ότι «Χριστός Ανέστη»!

Αυτό φωνάζουν κάθε μέρα και το χειμώνα μέσα στον παγετό που ασκούνται εδώ και βρίσκονται εδώ και λατρεύουν το Θεό και καίγεται η την καρδιά τους από την αγάπη και από τον έρωτα για το Θεό, αυτό που φωνάζουν μέσα στα φαράγγια και στα βουνά είναι «Χριστός Ανέστη. Μέσα στο χειμώνα, μέσα στο καλοκαίρι, μέσα στην άνοιξη, μέσα στο φθινόπωρο οι μοναχές βρίσκονται εδώ και ψέλνουν διαρκώς το «Χριστός Ανέστη» και το «Κύριε ελέησον» της νοεράς προσευχής είναι το «Χριστός Ανέστη» των μοναχών και το «Ἥμαρτον» είναι το «Χριστός Ανέστη» και οι μετάνοιες είναι το «Χριστός Ανέστη» και η νηστεία είναι το «Χριστός Ανέστη», η αγιογραφία είναι το «Χριστός Ανέστη» και το Μεσονυκτικό είναι το «Χριστός Ανέστη» και ο Όρθρος το «Χριστός Ανέστη» και το Ψαλτήριο το «Χριστός Ανέστη». Τα πάντα είναι ένα «Χριστός Ανέστη» στο ορεινό Παλαιοχώρι, στο όμορφο Παλαιοχώρι, εδώ στη Δυτική Φθιώτιδα, που πλέον έχει αποκτήσει δικούς της μοναστικούς πνεύμονες».

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταξύ των πιστών παραβρέθηκαν: ο Δήμαρχος Μακρακώμης κ. Γεώργιος Χαντζής, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Κωνσταντίνος Καραγιάννης, Αντιδήμαρχοι του Δήμου Μακρακώμης και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της Δυτικής Φθιώτιδος.

Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε ποιμαντικώς το όμορφο ΓαρδίκιΟμιλαίων, ενώ το απόγευμα ολοκλήρωσε τις περιοδείες της σημερινής ημέρας στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος (Αγίου Βλασίου) Στυλίδος, όπου έγινε δεκτός από τον Καθηγούμενο της Μονής και Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως, Αρχιμ. π. ΕφραίμΤριανταφυλλόπουλο, την Αδελφότητα της Μονής και κληρικούς και λαϊκούς συνεργάτες της Μητροπόλεως.
Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων