01/10/2022 01/10/2022 Με κατάνυξη εορτάσθηκαν στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος η εορτή της Συνάξεως της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου και οι Άγιοι της Μουσικής, ο Όσιος Γρηγόριος ο Δομέστιχος, ο Όσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης και ο Όσιος Ρωμανός ο Μελωδός. Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών το βράδυ της Παρασκευής 30 Σεπτεμβρίου 2022 τέλεσε Ιερά Αρχιερατική Αγρυπνία στο ιερό και...
01 Οκτωβρίου, 2022 - 9:00
Τελευταία ενημέρωση: 01/10/2022 - 8:22

Φθιώτιδος Συμεών: “Όταν η καρδιά γεμίζει «μπάζα» από αμαρτία τότε μία μάνικα, τα δάκρυα την καθαρίζουν”

Διαδώστε:
Φθιώτιδος Συμεών: “Όταν η καρδιά γεμίζει «μπάζα» από αμαρτία τότε μία μάνικα, τα δάκρυα την καθαρίζουν”

Με κατάνυξη εορτάσθηκαν στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος η εορτή της Συνάξεως της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου και οι Άγιοι της Μουσικής, ο Όσιος Γρηγόριος ο Δομέστιχος, ο Όσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης και ο Όσιος Ρωμανός ο Μελωδός.


Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών το βράδυ της Παρασκευής 30 Σεπτεμβρίου 2022 τέλεσε Ιερά Αρχιερατική Αγρυπνία στο ιερό και ιστορικό μοναστηριακό παρεκκλήσιο της Παναγίας Δαμάστας στις καταπράσινες παρυφές του Καλλιδρόμου Όρους, το οποίο τιμάται στην Αγία Οσιοπαρθενομάρτυρα Παρασκευή την Αθληφόρο. Στον τόπο, στον οποίο συνελήφθη ο Αετός της Ρούμελης, ο Μάρτυρας της Πίστεως και Ήρωας της Πατρίδος Αθανάσιος Διάκος, καθώς και ο Επίσκοπος Σαλώνων Ησαΐας και ο αδελφός του Παπα- Γιάννης.

Στην Ιερά Αρχιερατική Αγρυπνία, η οποία μεταδόθηκε απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος (89,4 Fm) έψαλλε χορός Ιεροψαλτών υπό τον Διευθυντή του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» Δρ. κ. Ανδρέα Ιωακείμ.


Προ της απολύσεως ο ιεράρχης ευλόγησε και τα εορτάσιμα κόλλυβα προς τιμήν της Παναγίας και των εορταζομένων Αγίων, ενώ στην πατρική του προσλαλιά ευχαρίστησε την Οσιολογιωτάτη Αγία Καθηγουμένη της Μονής Γερόντισσα Ιωάννα την ιατρό και την περί αυτήν γυναικεία Ιερά Αδελφότητα για την ευμενή και αγαπητική ανταπόκριση στο αίτημα του ιδίου να τελέσει Ιερά Αγρυπνία στο ιστορικό αυτό Ιερό Παρεκκλήσιο της Μονής.
Ο ιεράρχης ακολούθως με αφορμή την Σύναξη της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου και τη μνήμη των Αγίων της Ψαλτικής Τέχνης χαρακτηριστικά σημείωσε:


«Η μουσική παράδοση είναι πρώτιστα ασκητική παράδοση. Οι Όσιοι αυτοί είναι οι Πρυτάνεις και οι Κοσμήτορες της εκκλησιαστικής μουσικής παράδοσης. Προηγείται η άσκηση, η καθαρότητα του βίου και καρδιάς και έπεται η μουσική έκφραση των ύμνων που είναι αυτά τα βιώματα.

Αν δεν προηγείται η πράξη, δεν μπορεί να ακολουθήσει το μέλος, για να ενσαρκώνει και να εκφράζει την πράξη. Σήμερα είναι μία προσευχή για όλους τους Ιεροψάλτες της Εκκλησίας μας, για όλους όσους διακονούν την ψαλτική τέχνη. Παράλληλα με τους Αγίους μας, εορτάζουμε και την Σύναξη της Παναγίας μας, γιατί οι Άγιοι είναι παιδιά της Παναγίας. Συγκεντρωνόμαστε δηλαδή, όλοι οι εορταστές γύρω από την Εικόνα της Παναγίας για να δοξολογήσουμε τον Θεό που έχουμε τις θαυματουργές Εικόνες της Παναγίας μας.


Μας δόθηκε η δυνατότητα απόψε να προσευχηθούμε και να ηρεμήσουμε λίγο το νου μας. Αυτό που μας ταράζει δεν είναι ο θόρυβος των αυτοκινήτων και των φωνών της καθημερινότητος, αλλά αυτό που μας κουράζει είναι οι λογισμοί μας.
Αμετεώριστο λογισμό χρειαζόμαστε. Σταθερότητα και κραταιά σχέση με τον Κύριο μας Ιησού Χριστό. Σε εμάς τους ανθρώπους που αναστατωνόμαστε μας δίνει απόψε η Εκκλησία μας το μήνυμα ότι έχουμε ανάγκη επιστροφής μέσα στον χώρο της καρδιάς μας. Όλα τα δώρα του Αγίου Πνεύματος συγκεντρώνονται με το Άγιο Βάπτισμά μας μέσα στην καρδιά και όσο κανείς κρατά την καρδιά του καθαρή, τόσο πιο πολύ ενεργούν τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος στον άνθρωπο.

Όταν η καρδιά μας γεμίζει «μπάζα», σκουπίδια από λογισμούς και αμαρτία τότε χρειαζόμαστε μία μάνικα για να καθαρίσει την καρδιά και η μάνικα αυτή είναι τα δάκρυα της προσευχής και της μετάνοιας.

Η μουσική μας χαρίζει αυτό το μυστικό. Την δυνατότητα να στραφεί ο άνθρωπος μέσα στην καρδιά του. Εμείς οι ναυαγοί και οι ταξιδευτές αυτού του κόσμου να κρατηθούμε από την σχέση μας με τον Χριστό και να παρακαλέσουμε τους Αγίους της μουσικής παράδοσης να καλλιεργούμε σωστά τον πλούτο της μουσικής μας και να παρακαλέσουμε την Παναγία μας να πραγματοποιούμε αληθινές συνάξεις αγάπης μεταξύ μας. Να οδηγήσουμε το νου μας μέσα στην καρδιά μας, στο κέντρο της υπάρξεως μας.»

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων