15/10/2023 06/01/2024 Πλήθος κόσμου, κάθε ηλικίας κατέκλεισε το Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2023 όλους τους χώρους του Πνευματικού Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος στη Λαμία για να ευχηθεί στον Ποιμενάρχη του, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών για την ονομαστική του εορτή, καθότι οι συνοδικές υποχρεώσεις στην Αθήνα, δεν επέτρεψαν στον Σεβασμιώτατο να εορτάσει την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου...
15 Οκτωβρίου, 2023 - 11:25
Τελευταία ενημέρωση: 06/01/2024 - 19:11

Κλήρος και λαός της Φθιώτιδας ευχήθηκαν στον Ποιμενάρχη τους

Διαδώστε:
Κλήρος και λαός της Φθιώτιδας ευχήθηκαν στον Ποιμενάρχη τους

Πλήθος κόσμου, κάθε ηλικίας κατέκλεισε το Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2023 όλους τους χώρους του Πνευματικού Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος στη Λαμία για να ευχηθεί στον Ποιμενάρχη του, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών για την ονομαστική του εορτή, καθότι οι συνοδικές υποχρεώσεις στην Αθήνα, δεν επέτρεψαν στον Σεβασμιώτατο να εορτάσει την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου τα ονομαστήριά του στην Μητρόπολή του, κοντά στο ποίμνιό του.

Λίαν πρωί, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Συμεών τέλεσε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο του Αγίου Εφραίμ, όπου και εκ μεταθέσεως εψάλη η Ιερά Ακολουθία του Οσίου Πατρός ημών Συμεών του Νέου Θεολόγου.

Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Συμεών στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία πλαισίωσαν ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Πρωτ. π. Νεόφυτος Ραφαηλίδης και ο Αρχιδιάκονος π. Νικόλαος Πολυζώης.

Στον Ιερό Ναό προσήλθε συνευχόμενος και ο εκ Λοκρίδος Φθιώτιδος Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ολβίας κ. Επιφάνιος.

Οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος (89,4 Fm) και από διαδικτύου, ενώ έψαλε Βυζαντινός Χορός, αποτελούμενος από μαθητές και καθηγητές του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «Γερμανός ο Μελωδός» υπό τον Διευθυντή Δρ. κ. Ανδρέα Ιωακείμ.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος με εγκάρδια λόγια αγάπης ευχαρίστησε όλους τους κληρικούς, τους αγίους καθηγουμένους, τις ιερές αδελφότητες, τις αρχές, τους φορείς του τόπου και όλους τους πιστούς κάθε ηλικίας για την αθρόα προσέλευσή τους και τις εγκάρδιες ευχές προς το πρόσωπό του και χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Ο Όσιος Συμεών αφιέρωσε όλη τη ζωή του και όλη η θεολογία του, η ποίησή του, τα γραπτά του, οι παρακαταθήκες του, η διδαχή του, δεν ήταν τίποτα άλλο από το πως θα «διασκεδάσει», θα διαλύσει δηλαδή, θα διασκορπίσει το σκοτάδι από τη ζωή τη δική του, από τη ζωή των ανθρώπων, από τη ζωή του κόσμου και πως θα «πείσει» τους αδελφούς του, όλους εμάς, να αναζητήσουμε τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, την οποία απωλέσαμε, τη Χάρη, την οποία λάβαμε με το Άγιο Βάπτισμα, η οποία εγκαθιδρύθηκε στην καρδιά μας. Έρχονται όμως οι επιλογές μας, η διαχείριση του αυτεξουσίου μας, της ελευθερίας μας, οι αμαρτίες μας, τα πάθη μας, οι αστοχίες μας και αυτό αποδιώχνει το Άγιο Πνεύμα, θολώνει το τοπίο, γεμίζει μπάζα.
Έτσι είναι και το δάπεδο της καρδιάς μας και της ψυχής μας. Έχει πλημμυρίσει από το χείμαρρο των αμαρτιών, τον χείμαρρο των λογισμών, από το χείμαρρο των παραπτωμάτων και των λαθών και όσο αργούμε να πάρουμε τη μάνικα να καθαρίσουμε, στην αρχή όσο είναι νωρίς, τότε μπορείς εύκολα να καθαρίσεις με την εξομολόγηση, με τη μετάνοια, με τα μυστήρια της Εκκλησίας, όταν όμως αφήσουμε και συσσωρευθούν τα νοητά μπάζα, οι νοητές ακαθαρσίες, τότε θέλει γερή και δυνατή μάνικα, την μάνικα των ειδικών δυνάμεων και η μάνικα αυτή είναι τα δάκρυα κι όσο πιο πολλά είναι τα δάκρυα, για αυτό είναι και Θεολόγος των δακρύων ο Όσιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος. Όσο πιο πολύς είναι ο στεναγμός, όσο πιο πολύ είναι η αγάπη, η ταπείνωση, η φιλανθρωπία, το νοιάξιμο για τον αδελφό, η υπέρβαση του εαυτού, αυτή είναι η μάνικα, η οποία έρχεται να καθαρίσει τη λασπουριά και να ξαναλάμψει η χάρις του Αγίου Πνεύματος και να ενεργοποιηθούν όλα τα χαρίσματα, τα οποία λάβαμε με το Άγιο Βάπτισμα και τα οποία με τις επιλογές μας δυστυχώς τα καθιστούμε ανενεργά
Η Χάρις του Αγίου Πνεύματος πρέπει να είναι σε ενέργεια και σε ενέργεια γίνεται με την πνευματική ζωή, με τη μυστηριακή ζωή, με το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, με τη μετοχή δηλαδή στη ζωή της Εκκλησίας μας.
Έτσι λοιπόν «έπειθε» ο Όσιος, όχι νοησιαρχικά, καθώς βρέθηκε κι αυτός αντιμέτωπος με τη σχολαστική θεολογία της εποχής του και μάλιστα την οποία την εξέφραζαν οι αρχές και εξουσίες του κόσμου τούτου.
Ο Όσιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος μας άφησε πολυτιμότατη παρακαταθήκη την οποία καλούμεθα να ακολουθήσουμε και μάλιστα η τόλμη του, η σαλότητά του, ως ένα σημείο, αλλά και το ποιητικό του χάρισμα αποτελούν για μας ένα πνεύμονα ελευθερίας, μας απελευθερώνει, μας λυτρώνει, λέει Όσιος Συμεών αυτά που εμείς δεν τολμάμε από σεμνοτυφία, από δήθεν ταπεινολογία και από δήθεν μετριοφροσύνη να πούμε.
Να ευχηθείτε ένα τέτοιο σοκ να συμβαίνει και στη δική μου ψυχή και στη δική μου καρδιά, το γλυκό σοκ που προκαλεί ο Όσιος Συμεών.
Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι ουσιαστική προσευχή ο ένας για τον άλλον, ουσιαστικό νοιάξιμο, μετάνοια και συγχώρεση και τούτη τη μέρα το κέρασμα που μπορώ να σας προσφέρω δεν είναι ένα γλυκάκι πτωχό και ταπεινό, ελάχιστο μπροστά στα δικά σας, αλλά είναι το αίτημα της συγχωρήσεως, το αίτημα της συγνώμης, της κατανόησης και της επιείκειας καθώς απέχω μακράν από τον Όσιο μου, αλλά προσβλέπω στη δική του αρχοντιά, στη δική του μεγαλοσύνη, στη δική του μεγάλη καρδιά. Εύχεστε υπέρ εμού και ο ένας να εύχεται για τον άλλον, ο ένας να αγαπά τον άλλον, ο ένας να στηρίζει τον άλλον».

Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος στο πλαίσιο του ημιεπίσημου εορτασμού δέχθηκε ευχές από τις Αρχές, τον Κλήρο και τον Λαό στο Γραφείο του, ενώ το μεσημέρι παρέθεσε εορταστικό γεύμα στους ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος στην Αίθουσα Συνεστιάσεων «Μουσείο Χαλκού», το οποίο και διηξήχθη σε ζεστό και οικογενειακό κλίμα.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών στην πατρική του προσλαλιά προς τους ιερείς για μία ακόμη φορά τους τόνισε ότι αποτελούν την οικογένειά του και τους ευχαρίστησε για την αγάπη, τον σεβασμό, την τιμή, την υπακοή προς το πρόσωπό του Επισκόπου και Πατρός τους και την άριστη συνεργασία τους και διακονία τους σε όλες τις Ενορίες της Φθιωτικής γης.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών με συγκίνηση τόνισε ότι το μεγαλύτερο όπλο και εφόδιο για την πραγματική ευτυχία και την χαρά της ιερωσύνης, «το μεγαλύτερο δώρο του Θεού στην άνθρωπο», όπως χαρακτηριστικά ετόνισε, είναι η καλλιέργεια της ενότητος, της αγάπης και της συναλληλίας μεταξύ των αδελφών κληρικών, δηλώνοντας την ευαρέσκειά του για την μέχρι τώρα συνοδοιπορία των τεσσάρων ετών στην τοπική Εκκλησία της Φθιώτιδος.
Οι καλλίφωνοι ιερείς της Μητροπόλεως χάρισαν στον Σεβασμιώτατο παραδοσιακά άσματα και η ατμόσφαιρα έγινε ακόμη πιο γιορτινή.

Ακολούθως και μέχρι αργά το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος δέχθηκε ευχές υπό των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων, των στελεχών, των εργαζομένων και των εθελοντών των εκπαιδευτικών και κοινωνικοπρονοιακών δομών και ιδρυμάτων της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος στο Γραφείο του.

Περισσότερες φωτογραφίες στο άλμπουμ:

Κλήρος και λαός της Φθιώτιδος ευχήθηκαν στον Ποιμενάρχη τους

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων