28/05/2023 28/05/2023 Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Αμφιθέατρο του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος στη Λαμία,  η εκδήλωση με τίτλο:  «Ξεριζωμός πατρίδας και καρδιάς», την οποία διοργάνωσε  το 7ο Γυμνάσιο Λαμίας σε συνεργασία με τον  Σύλλογο Μικρασιατών Ανατολικής Φθιώτιδας υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος. Η εκδήλωση ήταν ένα αφιέρωμα μνήμης στην Μικρασιατική Καταστροφή, καθώς...
28 Μαΐου, 2023 - 17:45
Τελευταία ενημέρωση: 28/05/2023 - 17:43

«Ξεριζωμός πατρίδας και καρδιάς» από το 7ο Γυμνάσιο Λαμίας στο Αμφιθέατρο της Ι.Μ. Φθιώτιδος

Διαδώστε:
«Ξεριζωμός πατρίδας και καρδιάς» από το 7ο Γυμνάσιο Λαμίας στο Αμφιθέατρο της Ι.Μ. Φθιώτιδος

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Αμφιθέατρο του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος στη Λαμία,  η εκδήλωση με τίτλο:  «Ξεριζωμός πατρίδας και καρδιάς», την οποία διοργάνωσε  το 7ο Γυμνάσιο Λαμίας σε συνεργασία με τον  Σύλλογο Μικρασιατών Ανατολικής Φθιώτιδας υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

Η εκδήλωση ήταν ένα αφιέρωμα μνήμης στην Μικρασιατική Καταστροφή, καθώς οι μαθητές και οι μαθήτριες  του 7ου Γυμνασίου Λαμίας, με υπεύθυνες καθηγήτριες την κ. Χρυσούλα Παχή και την κ. Χριστίνα Προσμήτη, καθ΄όλο το διδακτικό έτος 2022 – 2023 πραγματοποίησαν διάφορες δράσεις έρευνας και μελέτης των γεγονότων της Μικρασιατικής Καταστροφής με αφορμή την επέτειο των 100 ετών από τα θλιβερά γεγονότα του 1922 και τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Ιωνικής γης.

Τα παιδιά συγκίνησαν το ευρύ κοινό με θεατρικά δρώμενα, ενώ παρουσίασαν ένα τμήμα από τις δράσεις τους στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Μητροπόλεως (89,4 FM), καθώς και από την εκπαιδευτική τους επίσκεψη στην ιστορική Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Αγιάς Καμένων Βούρλων, όπου το δεύτερο Καθολικό της Μονής είναι αφιερωμένο στον Άγιο Εθνιοϊερομάρτυρα Χρυσόστομο Μητροπολίτη Σμύρνης και στους νεομάρτυρες κληρικούς και λαϊκούς της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Παρουσιάστηκαν video και φωτογραφίες από την επίσκεψή τους στη Μονή, αποσπάσματα από τις εκπομπές τους στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Μητροπόλεως, ενώ τα παιδιά με τον δικό τους δραματικό τρόπο παρουσίασαν διάφορες μαρτυρίες των ξεριζωμένων Μικρασιατών, οι οποίοι και εγκαταστάθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Στυλίδας και οι οποίες παραχωρήθηκαν ευγενώς από την πρόεδρο του Σύλλογο Μικρασιατών Ανατολικής Φθιώτιδας κα Ελένη Φωτάκη.

Τα χορευτικά τμήματα παίδων και ενηλίκων του Συλλόγου Μικρασιατών Ανατολικής Φθιώτιδας παρουσίασαν χορούς της ευρύτερης περιοχής της Μικράς Ασίας, χορεύοντας παραδοσιακά Μικρασιάτικα Τραγούδια, τα οποία τραγούδησαν μαθητές, μαθήτριες και καθηγητές του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «Γερμανός ο Μελωδός» και τα οποία είναι ενταγμένα στη ψηφιακή έκδοση του Ωδείου με τίτλο: «Μικρασίας Αύρα Μελωδική».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων και απηύθυναν χαιρετισμό: ο Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού και της Υπηρεσίας Τύπου της Ι. Μητροπόλεως Πρωτ. π. Δημήτριος Ατματζίδης, ως εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, η Αντιδήμαρχος του Δήμου Λαμιέων κ. Ευμορφία Ρουποτιά – Σκαμαγκούλη, ο Διευθυντής Β/θμιας Εκπαιδεύσεως Φθιώτιδος κ. Κωνσταντίνος Σπαλιώρας, η Διευθύντρια του 7ου Γυμνασίου κ. Βασιλική Ηλιοπούλου, καθώς και η Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Ανατολικής Φθιώτιδος κ. Ελένη Φωτάκη και εκπρόσωποι των Συλλόγων Διδασκόντων και Γονέων του Σχολείου.

Ο π. Δημήτριος Ατματζίδης μετέφερε σε όλους τις πατρικές ευχές και τα θερμά συγχαρητήρια του Σεβασμιωτάτου κ. Συμεών, ενώ τόνισε ότι: «Η εκδήλωση αυτή, καθώς και όλη η δράση του Σχολείου είναι αποτέλεσμα της αγάπης και της μεγάλης ανοιχτής αγκαλιάς του Ποιμενάρχου μας κ. Συμεών προς κάθε φορέα και κάθε σχολείο, καθώς όλες οι υπηρεσίες της Μητροπόλεως τίθενται καθημερινά στην διάθεση όλων και ιδιαίτερα των παιδιών για κάθε εκπαιδευτική δράση».

Ο π. Δημήτριος ευχαρίστησε τις εκπαιδευτικούς κ. Παχή και κ. Προσμίτη, αλλά και όλα τα παιδιά για την πολύ όμορφη συνεργασία τους καθ΄ όλο τον χρόνο και υπογράμμισε ότι: «κάθε φορά που συνεργαζόμαστε με τα παιδιά διδασκόμαστε και ωφελούμαστε όλοι. Τα παιδιά του 7ου Γυμνασίου Λαμίας μας εντυπωσίασαν πραγματικά, όχι μόνο τους συνεργάτες του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Μητροπόλεως, αλλά και τους αναρίθμητους ακροατές του Σταθμού, με το ήθος τους, την αγάπη τους για την έρευνα και την μελέτη της ιστορίας και με το σεβασμό, με τον οποίο προσέγγισαν και παρουσίασαν τα γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής».

Τέλος, όλοι οι παρευρισκόμενοι, στο τέλος της εκδήλωσης γεύθηκαν παραδοσιακά εδέσματα εδέσματα, τα οποία προσέφεραν οι μητέρες των παιδιών χρησιμοποιώντας παλιές μικρασιάτικες συνταγές.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων