28/09/2022 28/09/2022 Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό του Ταξιάρχη στο Μανταμάδο της Λέσβου, κατόπιν κανονικής αδείας και ευλογίας του οικείου Ποιμενάρχου, Μητροπολίτη Μηθύμνης κ. Χρυσοστόμου. Στο μήνυμά του, ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών μίλησε για το θαύμα της γλυκύτητας του προσώπου του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, ενώ χαρακτήρισε τον σύγχρονο άνθρωπο “λυχνάρια...
28 Σεπτεμβρίου, 2022 - 14:19
Τελευταία ενημέρωση: 28/09/2022 - 14:21

 Μητροπολίτης Φθιώτιδος: «Ψάχνουμε φως στα σκοτάδια της ζωής μας»

Διαδώστε:
 Μητροπολίτης Φθιώτιδος: «Ψάχνουμε φως στα σκοτάδια της ζωής μας»

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό του Ταξιάρχη στο Μανταμάδο της Λέσβου, κατόπιν κανονικής αδείας και ευλογίας του οικείου Ποιμενάρχου, Μητροπολίτη Μηθύμνης κ. Χρυσοστόμου. Στο μήνυμά του, ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών μίλησε για το θαύμα της γλυκύτητας του προσώπου του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, ενώ χαρακτήρισε τον σύγχρονο άνθρωπο “λυχνάρια που τρεμοσβήνουν”.

Η παρουσία του Αρχαγγέλου εδώ είναι μία ακόμη έκφραση του Μυστηρίου της Θείας Οικονομίας, μία ακόμη έκφραση της μεγάλης αγάπης του Θεού για τον άνθρωπό“, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών, οποίος κατά την δεύτερη μέρα επίσκεψης στη Λέσβο, μαζί με την μουσική αποστολή από την Λαμία, τον Διευθυντή, τους καθηγητές, και τους μαθητές και τις μαθήτριες του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος προσκύνησαν τον Ιερό Ναό του Αρχιστρατήγου Μιχαήλ στο Μανταμάδο της Λέσβου.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών πλαισιώθηκε από τον πολιό και σεβάσμιο Προϊστάμενο του Ιερού Προσκυνήματος Πρωτ. π. Ευστράτιο Δήσσο. Τα Ιερά Αναλόγια πλαισίωσαν οι καθηγητές και οι μαθητές του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» υπό τον Πρωτοψάλτη του Ναού κ. Μιχαήλ Δήσσο και τον Διευθυντή του Ωδείου κ. Ανδρέα Ιωακείμ.

Προ της απολύσεως, ο Σεβασμιώτατος, οι ιερείς και οι διάκονοι με τους Αγίους Ιεροψάλτες έψαλλαν ενώπιον της Θαυματουργού Ιεράς Εικόνος του Αρχιστρατήγου Αρχαγγέλου Μιχαήλ το Δοξαστικό «Ὅπου ἐπισκιάση ἡ χάρις σου Ἀρχάγγελε», το οποίο κατέθεσαν ως προσευχή και ως ευχαριστήριο ύμνο στον Θαυματουργό Ταξιάρχη εκ μέρους όλης της Φθιώτιδος.

“Μέσα σε αυτή την απελπισία έχουμε το προνόμιο να έχουμε τους Αγίους της πίστεως μας και τα θαύματα της πίστεώς μας”

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών με συγκίνηση ευχαρίστησε τον  Σεβασμιώτατο Μηθύμνης κ. Χρυσόστομο για την άδεια, την ευλογία και την αρχοντική φιλοξενία, την οποία απολαμβάνουν από χθες όλα τα μέλη της μουσικής αποστολής από την Φθιώτιδα και χαρακτηριστικά σημείωσε:

«Είναι μεγάλη ευλογία να βρίσκεται κανείς σε αυτόν τον τόπο, καθώς στις φτερούγες του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, όλα τα τσακισμένα καλάμια αυτού του κόσμου, όλοι οι άνθρωποι οι πληγωμένοι, οι κουρασμένοι, ερχόμαστε να καταθέσουμε τα λάθη μας, τις παραλείψεις μας, τις θλίψεις μας, τα προβλήματα μας, τις ελλείψεις μας, τις μειονεξίες μας. Ερχόμαστε να φέρουμε το λίγο, για να πάρουμε το πολύ. Να πάρουμε δύναμη, καθώς ο Αρχάγγελος εκφράζει τον προφητικό λόγο του Κυρίου μας τον ανεπανάληπτο: «Κάλαμον συντετριμμένον οὐ κατεάξει καὶ λίνον τυφόμενον οὐ σβέσει…» έτσι μοιάζει ο σύγχρονος άνθρωπος και έτσι μοιάζουμε όλοι μας. Λυχνάρια που τρεμοσβήνουν και καλάμια τσακισμένα μέσα στις περιπέτειες της ζωής, των ανθρωπίνων σχέσεων και μέσα στην πολυπλοκότητα και την συνθετότητα της αμαρτίας, που γίνεται λαβύρινθος και η οποία μας οδηγεί σε αδιέξοδα.

Μέσα σε αυτή την απελπισία έχουμε το προνόμιο να έχουμε τους Αγίους της πίστεως μας και τα θαύματα της πίστεώς μας. Η παρουσία του Αρχαγγέλου εδώ είναι μία ακόμη έκφραση του Μυστηρίου της Θείας Οικονομίας, μία ακόμη έκφραση της μεγάλης αγάπης του Θεού για τον άνθρωπό. Αυτό το απίστευτο θαύμα της γλυκύτητας του προσώπου του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, είναι ένα τεράστιο δώρο που κάνει ο Θεό σε όλους τους κουρασμένους ανθρώπους. Αυτή την πραότητα, την ταπεινότητα και την γλυκύτητα λαμβάνει κανείς μπροστά στην εικόνα του Ταξιάρχη, σε όλους εμάς που ψάχνουμε φως για να φωτίσουμε τα σκοτάδια της ζωής μας».

Ο Σεβασμιώτατος στο τέλος της ομιλίας του αναφέρθηκε στον Όσιο Βησσαρίωνα τον Αγαθωνίτη τον Ελεήμονα, ο οποίος συνδέεται με το ακριτικό νησί της Λέσβου, καθώς πολλοί μαθητές, σημερινοί κληρικοί, όπως και ο πολιός π. Ευστράτιος Δήσσος, υπήρξαν μαθητές

της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας και «αισθανθηκαν το χάδι της αγάπης και την ευλογία του Οσίου Βησσαρίωνος, ο οποίος ως Πνευματικός των μαθητών της Σχολής, ευλογούσε, ελεούσε, προστάτευε και ενίσχυε όλους τους μαθητές», όπως τόνισε ο κ. Συμεών.

Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε απευθείας από το διαδικτυακό κανάλι του Ιερού Προσκυνήματος στο Youtube, καθώς και μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος (89,4 Fm).

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

Διαβάστε ακόμη: «Εκεί που σμίγει η Δύση με την Ανατολή» στο Πλωμάρι της Λέσβου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων