22/01/2023 22/01/2023 Λαμπρός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός τελέσθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 21 Ιανουαρίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας επί τη μνήμη του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου του Ελεήμονος και Πνευματικού, στο πλαίσιο του πρώτου επίσημου εορτασμού μετά την Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη Αναγραφής του στο Αγιολογόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας  από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ενώπιον του...
22 Ιανουαρίου, 2023 - 8:30
Τελευταία ενημέρωση: 22/01/2023 - 10:24

Όσιος Βησσαρίωνας Αγαθωνίτης – Κλήρος και λαός τίμησαν τον πρώτο εορτασμό από την Αγιοκατάταξή του (ΦΩΤΟ/ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Όσιος Βησσαρίωνας Αγαθωνίτης – Κλήρος και λαός τίμησαν τον πρώτο εορτασμό από την Αγιοκατάταξή του (ΦΩΤΟ/ΒΙΝΤΕΟ)

Λαμπρός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός τελέσθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 21 Ιανουαρίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας επί τη μνήμη του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου του Ελεήμονος και Πνευματικού, στο πλαίσιο του πρώτου επίσημου εορτασμού μετά την Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη Αναγραφής του στο Αγιολογόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας  από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.


Ενώπιον του Ιερού Σκηνώματος του Οσίου, τελέσθηκε ο Μέγας Αναστάσιμος Πολυαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Διευθυντού του εν Αθήναις Γραφείου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Μητροπολίτη Λαοδικείας κ.κ. Θεοδώρητου, ως εκπροσώπου του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου, Αντιπροέδρου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και εκπροσώπου του  Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλαδος κ.κ. Ιερωνύμου και συγχοροστατούντων πλειάδος Ιεραρχών της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Τα Ιερά Αναλόγια στελέχωσαν πολυμελής Βυζαντινοί Χοροί, καθηγητών και μαθητών του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «Γερμανός ο Μελωδός» υπό τον Άρχοντα Υμνωδό της ΜτΧ Εκκλησίας κ. Δημητρίου Μαντέ και τον Διευθυντή του Ωδείου Δρ. κ. Ανδρέα Ιωακείμ εκ Δεξιών και Μελών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, της ιδιαιτέρας πατρίδος του Οσίου Βησσαρίωνος, υπό τον Διευθυντή και Πρωτοψάλτη κ. Κωνσταντίνο Σιάχο εξ αριστερών.

Ο Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός μεταδόθηκε απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και από πολλά ραδιόφωνα της πόλεως, ενώ τηλεοπτικά μεταδόθηκε από τον Τηλεοπτικό Σταθμό «Star Κεντρικής Ελλάδος» και μέσω livestreaming από την ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

Ο οικείος Ποιμενάρχης, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών καλωσορίζοντας τους Αγίους Αρχιερείς χαρακτηριστικά σημείωσε:

«”Καταναγκασμοί στην Εκκλησία μας, παιδιά μου, δεν χωράνε. Όποιοι χριστιανοί θέλουν, έρχονται στην Εκκλησία μας. Μόνοι τους το αποφασίζουν αυτό. Κανένας δεν μπορεί να τους φέρει με το ζόρι. Αν υποθέσουμε πως κάποιον τον έφεραν με τη βία, η Εκκλησία δεν θα τον δεχθεί. Η ίδια η ελευθερία ισχύει και για τα μυστήρια της Εκκλησίας. Κανένα μυστήριο δεν τελείται χωρίς την φανερή θέληση αυτού που θα το δεχθεί και καμία πνευματική αξία δεν έχει η ιεροπραξία που θα γίνει σε κλίμα ανελευθερίας και εξαναγκασμού”.

Λόγοι τόσο απλοί, μα τόσο σαφείς και απέριττοι. Λόγοι και διδαχές του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου, του δικού μας αγίου, του δικού μας παππούλη. Λόγοι που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο ιδιοτελούς αναγνώσεως.

Λόγοι ελευθερίας, σεβασμού, ανεκτικότητας, καλωσύνης, καταλλαγής.

Άλλωστε ένας αληθινά θεοφόρος και χριστοφόρος και πνευματοφόρος άνθρωπος δεν μπορεί παρά να είναι φορέας, κοινωνός και διδάσκαλος ελευθερίας.

Τέκνο ελευθερίας υπήρξε ο Όσιος Βησσαρίων, ως κήρυκας και άγγελος ελευθερίας πορεύθηκε στην γη της Φθίας “ευεργετών και ιώμενος”, και σήμερα επ’ ελευθερία  μας προσεκάλεσε στην πνευματική αυτή συνεστίαση, για να χαρούμε και να συνευφρανθούμε μαζί του, την αιώνια χαρά της δικής του κοινωνίας με τον Χριστό, την οποία ο ίδιος μας αποκαλύπτει και μας φανερώνει με την αφθαρσία του σκηνώματός του και με την αφθαρσία της αγάπης του.

Σε αυτήν την πρόσκληση του Οσίου Βησσαρίωνος, ανταποκρίθηκε πληθύς Αγίων Ιεραρχών της Εκκλησίας μας.

Δεχθείτε, Σεβασμιώτατοι, την ευγνωμοσύνη της τοπικής μας Εκκλησίας!! Την ευγνωμοσύνη μας όχι μόνο για την Υψηλή Σας παρουσία, αλλά κυρίως για την αγάπη Σας προς τον Όσιο Βησσαρίωνα.

Στην πρόσκληση του Οσίου Βησσαρίωνα ανταποκρίθηκε με ενθουσιασμό και αρχοντική καλοσύνη και ο εν Ελλάδι Εκπρόσωπος του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαοδικείας κ.κ. Θεοδώρητος, κομίζοντας την ευχή και ευλογία της Αυτού ΘειοτάτηςΠαναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος Πατριάρχης ηγάπησεσφόρδρα τον Όσιο Βησσαρίωνα και δια τούτο εισηγήθηκε στην περί Αυτόν Πατριαρχική Σύνοδο την αναγραφή του Οσίου Πατρός Βησσαρίωνος στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος, Αντιπρόεδρος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, και οι ί Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος, Σεβασμιώτατοι: Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μήλου, Δήλου και Μυκόνου κ. Δωρόθεος, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος, Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, Κρήνης κ. Κύριλλος, Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεώργιος, Φωκίδος κ. Θεόκτιστος, Ελασσώνος κ. Χαρίτων, Γρεβενών κ. Δαυίδ, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος, Καστορίας κ. Καλλίνικος, Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, Περιστερίου κ. Γρηγόριος, Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρος και ο Θεοφιλέστατος Ευρίπου κ. Χρυσόστομος.

Εύχομαι στον Όσιο Βησσαρίωνα να τους ενδυναμώνει στην διακονία της εν Χριστώ ελευθερίας και παρακαλώ ευλαβώς έναν εκ των πρεσβυτέρων και λογιοτέρων ιεραρχών της Εκκλησίας μας, τον όμορο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, να μας κηρύξει τον Θείο Λόγο».

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος αναφέρθηκε στην μεγάλη χαρά να τελήται για πρώτη φορά η επέτειος της μνήμης του οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου, μετά την εγγραφή του στο Αγιολόγιο της Εκκλησίας.

Ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο για την απόφασή του αυτή, τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και την Ιερά Σύνοδο, όπως και τον Σεβ. Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών για την πρότασή του.

Στην συνέχεια, χρησιμοποιώντας πολλά αγιογραφικά και πατερικά χωρία, ανέλυσε την μεγάλη αξία των αγίων για την Εκκλησία, αφού αυτοί είναι φίλοι και υιοί κατά Χάριν του Θεού και προστάτες του γένους παντός, είναι έμψυχα σκηνώματα του Χριστού.

Ιδιαιτέρως αναφέρθηκε στον όσιο πατέρα Βησσαρίωνα τον Αγαθωνίτη, ο οποίος είναι ένα πολυεπίπεδο μυστήριο ανθρώπου, Χριστιανού, ιερομονάχου και θεουμένου αγίου, όπως το δηλώνει και το άφθαρτο σώμα του. Ο όσιος Βησσαρίων ήταν ένας πνευματικός αδένας της Εκκλησίας, που είχε ελεήμονα καρδία για όλους, ο οποίος αγάπησε τον λαό κενωτικά, ευεργέτησε πλουσιοπάροχα, προσέφερε τα πάντα θυσιαστικά, προσευχήθηκε φλογερά και γι’ αυτό η Χάρη του Θεού συσσωρεύθηκε και στο σώμα του.

Ευχαρίστησε θερμά τον φιλόθεο και φιλάγιο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών, διότι με τις ενέργειές του ανύψωσε το φως επί την λυχνίαν για να φέγγη σε όλη την Εκκλησία και προέτρεψε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο να συγχαρή με όλη την τοπική Εκκλησία και τον Μητροπολίτη της, αλλά και να ευλογήση τον περιούσιο λαό του Κυρίου που έχει πνευματικά αισθητήρια για να βλέπη, να ακούη, να οσφραίνεται, να ψηλαφά τους αγίους του Θεού, που είναι οι έμψυχοι ναοί Του και τα έμψυχα σκηνώματά Του».

Στον Μέγα Πολυαρχιερατικό Εσπερινό παρέστη σύσσωμη η πολιτική, στρατιωτική και εκπαιδευτική ηγεσία του τόπου, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας,   ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Ιωάννης Σαρμάς, καθώς και οι Δήμαρχοι της γενέτειρας του Οσίου Βησσαρίωνος Μεσσήνης κ. Γεώργιος Αθανασόπουλος και Καλαμάτας κ. Αθανάσιος Βασιλόπουλος και ως εκπρόσωπος του Α/ΓΕΝ ο Πλοίαρχος Π.Ν. Ιωάννης Τσικαλάκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023, στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Παναγίας Αγάθωνος θα τελεσθεί Πανηγυρικός ´Ορθρος και Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο, το οποίο θα μεταδοθεί τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά και διαδικτυακά.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων