01/08/2022 01/08/2022 Με αφορμή την επέτειο μνήμη του αγίου Αποστόλου Σίλα, συνεργού και συνοδίτου του φωτιστού και πολιούχου αγίου Αποστόλου Παύλου, και επιπλέον με την συγκυρία της συμπληρώσεως πέντε χρόνων από τον αιφνίδιο θάνατο του μακαριστού Μητροπολίτου Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κυρού Προκοπίου, η τοπική Εκκλησία της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, με την πρόνοια και...
01 Αυγούστου, 2022 - 16:40
Τελευταία ενημέρωση: 01/08/2022 - 16:55

Εορτή Αγίου Σίλα και μνημόσυνο μακαριστού Φιλίππων Προκοπίου

Διαδώστε:
Εορτή Αγίου Σίλα και μνημόσυνο μακαριστού Φιλίππων Προκοπίου

Με αφορμή την επέτειο μνήμη του αγίου Αποστόλου Σίλα, συνεργού και συνοδίτου του φωτιστού και πολιούχου αγίου Αποστόλου Παύλου, και επιπλέον με την συγκυρία της συμπληρώσεως πέντε χρόνων από τον αιφνίδιο θάνατο του μακαριστού Μητροπολίτου Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κυρού Προκοπίου, η τοπική Εκκλησία της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, με την πρόνοια και τον συντονισμό του Σεβ. Μητροπολίτου Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στεφάνου, προγραμμάτισε και πραγματοποίησε, με την δέουσα λαμπρότητα και κατά την εκκλησιαστική τάξη, την τέλεση των επετειακών λατρευτικών εκδηλώσεων στο μοναστήρι του αγίου Σίλα Καβάλας, το διήμερο 29 και 30 Ιουλίου 2022.

Την Παρασκευή, 29 Ιουλίου το απόγευμα, εψάλη ο πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μιλήτου κ. Αποστόλου και ακολούθως εκκίνησε η Λιτάνευση της ιεράς Εικόνος του αγίου στα ερείπια της αρχαίας οδού «Εγνατία», επί των οποίων εβάδισαν και οι φωτιστές μας άγιοι Απόστολοι την άνοιξη του 50 μ.Χ.. Το Σάββατο, 30 Ιουλίου το πρωΐ, τελέσθηκε το Αρχιερατικό Συλλείτουργο, και ακολούθως το νεκρώσιμο Τρισάγιο επί του τάφου του μακαριστού Μητροπολίτου Προκοπίου.

Το Σάββατο, 30 Ιουλίου το πρωΐ, τελέσθηκε το Αρχιερατικό Συλλείτουργο, και ακολούθως το νεκρώσιμο Τρισάγιο επί του τάφου του μακαριστού Μητροπολίτου Προκοπίου.

Στο σημείο, όπου, σύμφωνα με την παράδοση, αναπαύθηκε κατά την οδοιπορία από το λιμάνι της αρχαίας Νεαπόλεως προς τους Φιλίππους ο Απόστολος Παύλος με τον συνοδίτη του Απόστολο Σίλα στην ιερά Μονή του, αναπαυόμενος εκεί και ο μακαριστός και γεραρός Ιεράρχης Προκόπιος, εψάλησαν με θρησκευτική ευλάβεια ψαλμοί και ύμνοι και ωδές πνευματικές, προς τιμήν των φυτουργών της πίστεώς μας αλλά και του επί μία τεσσαρακονταετία και πλέον «Δεσπότη της Καβάλας», ο οποίος άφησε, πράγματι, το αποτύπωμα της αγάπης και της προσφοράς του στην τοπική Εκκλησία.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων