09/01/2020 09/01/2020 Κλειδαριές σε όλα τα παρεκκλήσια της Θάσου, μετά τον πρωτοφανή βανδαλισμό ανήμερα των Θεοφανείων στις εικόνες δυο παρεκκλησίων έξω από την πρωτεύουσα του νησιού, τον Λιμένα, αποφάσισε να βάλει η Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου). Κάτοικοι του νησιού, που την ημέρα των Θεοφανείων είχαν επισκεφθεί τα παρεκκλήσια της Αγίας Μαρίνας και του Αγίου Βασιλείου,...
09 Ιανουαρίου, 2020 - 13:12
Τελευταία ενημέρωση: 09/01/2020 - 12:00

Κλειδαριές στα παρεκκλήσια της Θάσου βάζει η Μητρόπολη

Διαδώστε:
Κλειδαριές στα παρεκκλήσια της Θάσου βάζει η Μητρόπολη

Κλειδαριές σε όλα τα παρεκκλήσια της Θάσου, μετά τον πρωτοφανή βανδαλισμό ανήμερα των Θεοφανείων στις εικόνες δυο παρεκκλησίων έξω από την πρωτεύουσα του νησιού, τον Λιμένα, αποφάσισε να βάλει η Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου). Κάτοικοι του νησιού, που την ημέρα των Θεοφανείων είχαν επισκεφθεί τα παρεκκλήσια της Αγίας Μαρίνας και του Αγίου Βασιλείου, με έκπληξη διαπίστωσαν ότι οι εικόνες της Παναγίας και του Χριστού είχαν δεχθεί πυροβολισμούς.

Δυο μέρες μετά το πρωτόγνωρο γεγονός, που αναστάτωσε την κοινωνία του νησιού, οι αστυνομικές αρχές βρήκαν τον δράστη. Πρόκειται για ένα νεαρό άντρα, μόνιμο κάτοικο της Θάσου, που αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα και ο οποίος πυροβόλησε τις εικόνες με αεροβόλο όπλο.

Με ανακοίνωσή της, η Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου εκφράζει τη θλίψη της για το γεγονός και ταυτόχρονα καταδικάζει την πράξη του νεαρού άντρα σημειώνοντας ότι ο πυροβολισμός των εικόνων «δεν οφείλεται σε κάποια εκδήλωση μίσους εναντίον της χριστιανικής μας θρησκείας ή χλευασμού των ιερών μας, αλλά βασίσθηκε στην ασεβή και άπρεπη συμπεριφορά ενός ατόμου, που έχει ανάγκη από ψυχολογική και ιατρική στήριξη και θεραπεία. Η πράξη αυτή ήταν καθαρά μια κίνηση παράλογη και αψυχολόγητη, και οφείλεται στο δύσκολο οικογενειακό περιβάλλον και στη μη ομαλή εφηβική ανάπτυξη του δράστη».

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι με απόφαση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, κ. Στεφάνου, αποφασίζεται να μπουν κλειδαριές σε όλα τα παρεκκλήσια του νησιού και όσοι θέλουν να τα επισκεφθούν να έρχονται πρώτα σε συνεννόηση με τους εφημέριους των ενοριών όπου υπάγονται τα παρεκκλήσια για να τους ανοίξουν, προκειμένου όπως αναφέρεται «να διαφυλαχθούν τα ιερά και τα όσια της πίστεώς μας».

«Ας αντιληφθούν επί τέλους κάποιοι υπεύθυνοι-ανεύθυνοι», καταλήγει η ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, «ότι δεν μπορούμε να αφήσωμε τα ιερά παρεκκλήσιά μας εντελώς απροστάτευτα από τις κακόβουλες και άρρωστες καταβολές όλων εκείνων που μπορούν μέσα στις επιλογές τους, είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα να φθάσουν σε τέτοιες επικίνδυνες και ασεβείς συμπεριφορές. Δεν θα επιτρέψωμε σε οποιονδήποτε θελήσει στο μέλλον με τέτοιους τρόπους να προσβάλει το θρησκευτικό συναίσθημα του ιερού κλήρου και τους ευσεβούς λαού μας. Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους για να μην επαναληφθούν παρόμοια ασεβή για την ορθόδοξη χριστιανική πίστη μας και επικίνδυνα για την ανθρώπινη ζωή γεγονότα».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της Μητρόπολης.

Για τη βεβήλωση των ιερών εικόνων σε παρεκκλήσια της Θάσου

«Μὲ πολλή θλίψη και περίσκεψη και μετά από την σχετική ενημέ­ρωση εκ μέρους των αστυνομικών αρχών σε ό,τι αφορά στην βεβήλω­ση των ιερών Εικόνων των παρεκκλησίων της ενορίας της αγίας Τριά­δος της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως ΦΝΘ στον Λιμένα της Θασου, γνωρίζομε στην κοινή γνώμη τα παρακάτω:

  • Τα όσα θλιβερά συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες στο νησί της Θάσου με τους πυροβολισμούς των ιερών εικόνων σε παρεκκλή­σια της παραπάνω ενορίας προκαλούν αισθήματα βαθείας λύπης και μεγάλου προβληματισμού στους κληρικούς μας και σε κάθε χριστιανό.
  • Όπως διεπιστώθη εκ της ερεύνης, η ενέργεια αυτή δεν οφείλεται σε κάποια εκδήλωση μίσους εναντίον της χριστιανικής μας θρη­σκείας ή χλευασμού των ιερών μας, αλλά βασίσθηκε στην ασεβή και άπρεπη συμπεριφορά ενός ατόμου που έχει ανάγκη από ψυ­χολογική και ιατρική στήριξη και θεραπεία. Η πράξη αυτή ήταν καθαρά μία κίνηση παράλογη και αψυχολόγητη, και οφείλεται στο δύσκολο οικογενειακό περιβάλλον και στην μη ομαλή εφηβι­κή ανάπτυξη του δράστη.
  • Βάσει των σχετικών βεβαιώσεων της αστυνομικής αρχής, το όπλο πού χρησιμοποιήθηκε ήταν αεροβόλο και κατά την παράνομη και α­σεβή αυτή πράξη του δράστη δεν τραυματίσθηκε κάποιος παρ­ευ­ρι­σκόμενος.
  • Από τούδε και εξής, σε όλα τα παρεκκλήσια που ευρίσκονται στο νη­σί της Θάσου, και υπάγονται στις ενορίες της καθ’ ημάς Ιεράς Μη­τροπόλεως ΦΝΘ με την υπεύθυνη παρέμβαση των εκκλησια­στικών συμβουλίων τους, και κατόπιν εντολής του Σεβ. Μητροπο­λίτου μας κ. Στεφάνου θα τοποθετηθούν αμέσως κλειδαριές ασ­φα­λείας, οι οποίες θα ανοίγωνται μόνον κατόπιν συνεννοήσεως με τους κατά τόπους υπευθύνους ιερείς, προκειμένου να διαφυλα­χθούν τα ιερά και τα όσια της πίστεώς μας.
  • Είναι γνωστό σε όλους, ότι κατά το παρελθόν, όταν ο μακαριστός Μητροπολίτης Προκόπιος σε συνεργασία με τους εφημερίους του νη­σιού προέβη στην υποχρεωτική τοποθέτηση κλειδαριών στα εν λόγω παρεκκλήσια, δυστυχώς δέχθηκε εκ μέρους κάποιων ανευ­θύ­νων και κοινωνικά ανωρίμων ανθρώπων μεγάλη αντίδραση και δεν ολοκλήρωσε την απόφασή του αυτή.
  • Άς αντιληφθούν επί τέλους κάποιοι υπεύθυνοι-ανεύθυνοι, ότι δεν μπο­ρούμε να αφήσωμε τα ιερά παρεκκλήσιά μας εντελώς απρο­στά­τευτα από τις κακόβουλες και άρρωστες καταβολές όλων εκεί­νων που μπορούν μέσα στις επιλογές τος, είτε συνειδητά είτε α­συν­εί­δητα να φθάσουν σε τέτοιες επικίνδυνες και ασεβείς συμπε­ριφορές.
  • Δεν θα επιτρέψωμε σε οποιονδήποτε θελήση στο μέλλον με τέ­τοιους τρόπους να προσβάλη το θρησκευτικό συναίσθημα του ιε­ρού κλήρου και τους ευσεβούς λαού μας. Ας αναλάβουν όλοι τις ευ­θύνες τους για να μην επαναληφθούν παρόμοια ασεβή για την ορ­θό­δοξη χριστιανική πίστη μας και επικίνδυνα για την ανθρώ­πι­νη ζωή γεγονότα».

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως
Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων