23/01/2020 23/01/2020 Κάθε χρόνο, στις 25 Ιανουαρίου, ο προσφυγικός ελληνισμός της Καβάλας και της ανατολικής Μακεδονίας γιορτάζει τη μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου και θυμάται μέσα από τις μαρτυρίες των παλαιοτέρων την ημέρα που οι πρόγονοί τους εγκατέλειψαν με πόνο ψυχής και δάκρυα στα μάτια τις πατρογονικές εστίες. Οι μνήμες αυτές, μαζί με το Μουσείο Καππαδοκικού...
23 Ιανουαρίου, 2020 - 10:05
Τελευταία ενημέρωση: 23/01/2020 - 9:34

Οι Καππαδόκες και ο Άγιος Γρηγόριος στη Νέα Καρβάλη

Διαδώστε:
Οι Καππαδόκες και ο Άγιος Γρηγόριος στη Νέα Καρβάλη

Κάθε χρόνο, στις 25 Ιανουαρίου, ο προσφυγικός ελληνισμός της Καβάλας και της ανατολικής Μακεδονίας γιορτάζει τη μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου και θυμάται μέσα από τις μαρτυρίες των παλαιοτέρων την ημέρα που οι πρόγονοί τους εγκατέλειψαν με πόνο ψυχής και δάκρυα στα μάτια τις πατρογονικές εστίες. Οι μνήμες αυτές, μαζί με το Μουσείο Καππαδοκικού Ελληνισμού που λειτουργεί στη Νέα Καρβάλη, αποτελούν σημεία αναφοράς της ζωής που άφησαν πίσω τους οι πρόσφυγες από το Γκέλβερι της Μικράς Ασίας και εγκαταστάθηκαν στη Νέα Καρβάλη της Καβάλας.

Χιλιάδες απόγονοι προσφύγων από την Καππαδοκία θα κατακλύσουν και φέτος την περιοχή για να τιμήσουν και να προσκυνήσουν το ιερό λείψανο του Αγίου, που φυλάσσεται στον ομώνυμο προσκυνηματικό ναό.

Το λείψανο του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου αποτελεί το σημαντικότερο ιερό κειμήλιο που έφεραν μαζί τους. Παρά το γεγονός ότι οι μαρτυρίες αναφέρουν πως μέσα στη λειψανοθήκη φυλάσσονται και λείψανα μελών της οικογένειας του αγίου (εξάλλου, κάποια λείψανα φυλάσσονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και άλλα σε μονές του Αγίου Όρους), εντούτοις η μακρά ιστορική παράδοση και η βαθιά πίστη των απογόνων των προσφύγων θέλουν στη Νέα Καρβάλη να βρίσκεται ολόκληρο το σκήνωμα.

Ο ναός όπου σήμερα φυλάσσεται το λείψανο του αγίου είναι πιστό αντίγραφο του ναού του Αγίου Γρηγορίου που βρίσκεται στο Γκέλβερι της Μικράς Ασίας.

Η Ιερά Μητρόπολις Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου προγραμματίζει λατρευτικές εκδηλώσεις με αφορμή τη γιορτή του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, στον ομώνυμο ναό στη Νέα Καρβάλη με το εξής πρόγραμμα:

Την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου, στις 18:00, θα τελεστεί μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός.
Το Σάββατο 25 Ιανουαρίου, στις 07:00, θα τελεστεί Όρθρος και θα ακολουθήσει (11:00) η λιτάνευση της εικόνας και του σκηνώματος του Αγίου στους κεντρικούς δρόμους της Νέας Καρβάλης.
Την Κυριακή 26 Ιανουαρίου, στις 07:00, θα τελεστεί Όρθρος.

Πηγή: pontos-news.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων