14/06/2022 14/06/2022 Από την Ιερά Μητροπόλη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου ανακοινώνεται ότι, μετά από πολυετείς προσπάθειες της τοπικής Εκκλησίας και με την καθοριστική παρέμβαση και το προσωπικό ενδιαφέρον του Καβαλιώτη Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νικολάου Παναγιωτόπουλου, τακτοποιήθηκε νόμιμα και οριστικά η από μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως Φ.Ν.Θ. χρήση του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος εντός του πρώην στρατοπέδου...
14 Ιουνίου, 2022 - 17:35
Τελευταία ενημέρωση: 14/06/2022 - 17:44

Παραχώρηση οικοπέδου και Ι.Ν. Αγίας Τριάδος εντός του πρ. στρατοπέδου «Ασημακόπουλου» στη Μητρόπολη Φιλίππων

Διαδώστε:
Παραχώρηση οικοπέδου και Ι.Ν. Αγίας Τριάδος εντός του πρ. στρατοπέδου «Ασημακόπουλου» στη Μητρόπολη Φιλίππων

Από την Ιερά Μητροπόλη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου ανακοινώνεται ότι, μετά από πολυετείς προσπάθειες της τοπικής Εκκλησίας και με την καθοριστική παρέμβαση και το προσωπικό ενδιαφέρον του Καβαλιώτη Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νικολάου Παναγιωτόπουλου, τακτοποιήθηκε νόμιμα και οριστικά η από μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως Φ.Ν.Θ. χρήση του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος εντός του πρώην στρατοπέδου «Ασημακοπούλου» στο Περιγιάλι της Καβάλας μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο και με τα εντός αυτού προσκτίσματα, συνολικής επιφανείας 4.932,32 τ.μ.

Διαβάστε το χρονικό της παραχώρησης στο δελτίο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως, που έχει ως εξής:

«Η ευτυχής για την περιοχή μας συγκυρία της από μέρους του συντοπίτου μας βουλευτού κ. Νικολάου Παναγιωτόπουλο ανάληψη των υψηλών καθηκόντων του Υπουργού Εθνικής Άμυνας επανέφερε και την εναγώνια προσδοκία της Ιεράς Μητροπόλεως για τηνεπίλυση της χρονίζουσας εκκρεμότητας, σχετικά με την νομότυπο χρήση και λειτουργία του ιερού Ναού της Αγίας Τριάδος εντός του πρώην στρατοπέδου «Ασημακοπούλου».

Σε προσωπική επικοινωνία, πριν από ένα χρόνο περίπου, του Σεβ. Μητροπολίτου Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στεφάνου με τον αξιότιμο κύριο Υπουργό στο γραφείο του στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ετέθη το ζήτημα της παραχωρήσεως του ἐν λόγω ἱεροῦΝαοῦ και του περί αυτόν ζωτικού χώρου για την εξυπηρέτηση των λειτουργικών αναγκών της υφισταμένης στην ανατολική πλευρά της πόλεως Ἐνορίας.

Εξ αρχής υπήρξε η κατανόηση και η καλή διάθεση από μέρους του κ.Υπουργού, ο οποίος ανέλαβε προσωπικά την οριστική επίλυση του χρονίζοντος ζητήματος, ενεργώντας τα δέοντα προς το Γενικό Επιτελείο Στρατού και το Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ), μέχρι που η Διοικητική Επιτροπή του ΤΕΘΑ με την υπ’ αριθμ. 7/4-3-2022 απόφαση της (ΑΔΑ : 6ΔΡΑΟΡΛΦ-Π3Β) ενέκρινε την «ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΤΑ ΧΡΗΣΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ, ΕΠ’ ΑΟΡΙΣΤΟΝ, ΣΤΟ ΝΠΔΔ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΦΙΛΙΠΠΩΝ, ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΘΑΣΟΥ» ΤΟΥ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ, ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ, ΜΕΤΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ, ΕΚΤΑΣΗΣ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ 4.932,32τ.μ., ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΟΙΠΩΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΚΤΙΣΜΑΤΩΝ», και απέστειλε προσχέδιο συμβάσεως για τα περαιτέρω.

Ακολούθως το αρμόδιο διοικητικό όργανο της Ιεράς Μητροπόλεως, το Μητροπολιτικό Συμβούλιο, με την υπ’ αριθμ. 2/16/1-42022 απόφασή του, ενέκρινε και έκανε αποδεκτή την σχετική απόφαση του ΤΕΘΑ για την δωρεάν κατά χρήση παραχώρηση και εξουσιοδοτήθηκε ο Σεβ. Πρόεδρος αυτού για την υπογραφή της σχετικής συμβάσεως παραχωρήσεως.

Εν τέλει, το μεσημέρι της Τετάρτης, 8 Ιουνίου 2022, στην Αθήνα υπεγράφη η σχετική σύμβαση από τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Στέφανο, ως νόμιμο εκπρόσωπο του ΝΠΔΔ«Ιερά Μητρόπολις Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου», και από τον Αντιστράτηγο κ.Αντώνιο Κονδύλη, Διευθυντή του ΝΠΔΔ «Ταμείο Εθνικής Άμυνας» (ΤΕΘΑ), με την παρουσία και επιστασία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νικολάου Παναγιωτόπουλου.

Με τον τρόπο αυτό θεραπεύεται και κατοχυρώνεται η νομότυπος από μέρους της τοπικής μας Εκκλησίας χρήση και διαχείριση του ιερού Ναού (πρώην στρατιωτικού και νυν ενοριακού) και του περιφραγμένου περιβάλλοντος χώρου, με την προοπτική ἐξασφαλίσεως της κυριότητας της συγκεκριμένης οἰκοπεδικής εκτάσεως, όταν θα οριστικοποιηθεί από την αρμόδια Δημοτική Αρχή η σχετική πολεοδομική μελέτη και καταρτισθεί η πρόταση οργανώσεως συνόλου του πρώην στρατοπέδου, με την σαφή πλέον αποτύπωση της παραχωρουμένης εκτάσεως ως «ΧΩΡΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ».

Ήδη, άλλωστε, ο εν λόγω ιερός ενοριακός Ναός λειτουργεί αδιάκοπα τα τελευταία 70 χρόνια κατά τους ιερούς Κανόνες και τις νομικές κανονιστικές διατάξεις της Εκκλησίας, ενώ αποτελεί, ως γνωστόν, κέντρο της δια του υπ’ αριθμ. 239/24-11-2005 (ΦΕΚ 289 Α΄/29-11-2005) Προεδρικού Διατάγματοςιδρυθείσης Ενορίας το 2005 στο Περιγιάλι της Καβάλας, η οποίασυνεστήθη με τις επίμονες ενέργειεςτου μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Προκοπίου,-παρά τις γραφειοκρατικές δυσκολίες και τις αγκυλώσεις και τα τεχνάσματα των τότε αρμοδίων εντοπίων υπηρεσιακών παραγόντων- του οποίου το όραμα, για τη δημιουργία ενός συγχρόνου εκκλησιαστικού χριστιανικού κέντρου στην αναπτυσσόμενη περιοχή του Περιγιαλίου, τώρα αρχίζει να πραγματοποιείται.

Για ακόμη μία φορά εκφράζεται η ευαρέσκεια και οι πολλές ευχαριστίες της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου προς τον αξιότιμο Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος από την ημέρα της αναλήψεως των υψηλών καθηκόντων του κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για την οριστική λύση της εκκρεμούσης υποθέσεως επωφελεία του χριστεπωνύμου Πληρώματος της τοπικής Εκκλησίας και της τοπικής κοινωνίας εν γένει».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων