22/03/2020 22/03/2020 Εγκύκλιο προς το λαό και τους ιερείς εξέδωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος με αφορμή την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως. Συγκεκριμένα αναφέρει: “Στο Σταυρό του Χριστού καλούμαστε να προσκυνήσουμε τα άχραντα πόδια του ενδόξου θύματος και Ευεργέτου μας Ιησού Χριστού οι πάντες: αμαρτωλοί και ταπεινοί, ασθενείς, εγκαταλελειμμένοι και προδομένοι, φοβισμένοι και ολιγόπιστοι, απελπισμένοι και πικραμένοι,...
22 Μαρτίου, 2020 - 12:08

“Από την αγάπη του Χριστού κανείς δεν μπορεί να μας χωρίσει”

Διαδώστε:
“Από την αγάπη του Χριστού κανείς δεν μπορεί να μας χωρίσει”

Εγκύκλιο προς το λαό και τους ιερείς εξέδωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος με αφορμή την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως. Συγκεκριμένα αναφέρει: “Στο Σταυρό του Χριστού καλούμαστε να προσκυνήσουμε τα άχραντα πόδια του ενδόξου θύματος και Ευεργέτου μας Ιησού Χριστού οι πάντες: αμαρτωλοί και ταπεινοί, ασθενείς, εγκαταλελειμμένοι και προδομένοι, φοβισμένοι και ολιγόπιστοι, απελπισμένοι και πικραμένοι, για να λάβουμε αιώνια λύτρωση”.

“Και Σας παρακαλώ, όλοι μαζί, ενωμένοι στο σύνδεσμο της αγάπης και της ειρήνης, να προσευχηθούμε και να βοήσουμε, εξ όλης της καρδίας μας: Η αήττητος, και ακατάλυτος, και θεία δύναμις του τιμίου και ζωοποιού Σταυρού, μη εγκαταλίπης ημάς τους αμαρτωλούς” καταλήγει στην εγκύκλιό του ο Σεβασμιώτατος.

Διαβάστε αναλυτικά: 

Αγαπητοί Πατέρες και Χριστιανοί μου ευλογημένοι,

Φθάσαμε ήδη, με την Χάρη του Θεού, στο μέσον της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και ιδού σήμερα η Αγία μας Εκκλησία προβάλει ενώπιόν μας τον ζωοποιό Σταυρό του Κυρίου μας και μας προτείνει να τον ασπασθούμε, προκειμένου να λάβουμε χάρη και δύναμη από το τίμιο αυτό Ξύλο της ζωής και από Εκείνον, ο οποίος το καθαγίασε με το τίμιο Αίμα Του και το μετεμόρφωσε, από εκτελεστικό όργανο θανατώσεως καταδικασμένων κακούργων ανθρώπων, σε τρόπαιο αγάπης και ανεξάντλητη πηγή χαράς και σωτηρίας.

Εάν σε κάθε τέτοια κατανυκτική περίοδο νηστείας, τροφών και παθών, είναι απαραίτητη η ενδυνάμωσή μας από τον τίμιο Σταυρό, ασυγκρίτως αναγκαιότερο είναι τούτο εφέτος, όπου οι άνθρωποι, σε παγκόσμια κλίμακα, φαίνονται τρομοκρατημένοι από την ταχύτατη εξάπλωση του θανατηφόρου διά πολλούς Κορωνοιού.

Ένεκα μάλιστα αυτής της απειλής, είμαστε υποχρεωμένοι, κατά τις συστάσεις των υπό του Θεού κτισθέντων ιατρών, αλλά και των εχόντων την ευθύνη της διακυβερνήσεως των ανθρωπίνων κοινωνιών, να παραμείνουμε κλεισμένοι στα σπίτια μας, αρκούμενοι, κατ’ ανάγκην, να ακούσουμε από το ραδιόφωνο ή να βλέπουμε από την τηλεόραση την θαυμάσια και συγκινητική λιτάνευση του τιμίου Σταυρού και την τέλεση της αναιμάκτου ιερουργίας.

Έχουμε, όμως, ευτυχώς, την αναφαίρετη δυνατότητα, να υψώσουμε κεκαθαρμένες τις διάνοιές μας και να προσκυνήσουμε, κατ’ οίκον, τον Σταυρό του Κυρίου, ο οποίος μπορεί να είναι για τον κόσμο «σκάνδαλο και μωρία» (Α΄ Κορ. 1, 23), για τον πιστό, όμως, άνθρωπο είναι «Θεού δύναμις και Θεού σοφία» (Α΄ Κορ. 1, 24).

Με καθαρό τον νού μπορούμε να θυμηθούμε και να συνειδητοποιήσουμε το πόσο πολύ μας αγάπησε ο Θεός, ώστε, για μας τους ανθρώπους και για τη σωτηρία μας, έδωσε τον Υιόν Του τον μονογενή, με αποτέλεσμα, όποιος πιστεύει εις Αυτόν, να μη χάνεται, αλλά να έχει ζωή ατελεύτητη (Ιω. 3, 16).

Στο Σταυρό του Χριστού καλούμαστε να προσκυνήσουμε τα άχραντα πόδια του ενδόξου θύματος και Ευεργέτου μας Ιησού Χριστού οι πάντες: αμαρτωλοί και ταπεινοί, ασθενείς, εγκαταλελειμμένοι και προδομένοι, φοβισμένοι και ολιγόπιστοι, απελπισμένοι και πικραμένοι, για να λάβουμε αιώνια λύτρωση. Και μακάρι ο Σταυρός του Χριστού να ξυπνήσει το φιλότιμό μας και να μας οδηγήσει σε μετάνοια: στην αγάπηση, δηλαδή, του Εσταυρωμένου Κυρίου μας.

Απ’ αυτή την αγάπη του Χριστού κανείς, μα κανείς, δεν μπορεί να μας χωρίσει, καθώς μας διαβεβαιώνει ο θείος Απόστολος Παύλος: «Ποιος, λοιπόν, θα ημπορέση ποτέ να μας χωρίση από την αγάπην του Χριστού; Θλίψις ή εσωτερική στενοχωρία ή διωγμός εκ μέρους των απίστων ή πείνα ή γυμνότης ή οιοσδήποτε κίνδυνος ή μάχαιρα, που να μας απειλή με σφαγήν;» (Ρωμ. 8, 35).

Όποιος, όμως, αγαπάει τον Χριστό, πρέπει και να τον υπακούει και αληθινά. Ταπεινός άνθρωπος είναι ο υπάκουος άνθρωπος, χάρμα οφθαλμών και χαρά του ουρανού.

Όποιος θέλει να είναι του Χριστού, δεν αρκεί να το διακηρύσσει, παρουσιάζοντας, ως δήθεν αρετή του, τις κατηγορίες εναντίον των συνανθρώπων του, όπως λέγει ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, αλλά οφείλει να σταυρώνει το σαρκικό του φρόνημα, τα πάθη και τις επιθυμίες του (Γαλ. 5, 24), των οποίων ρίζα πικρή είναι ο εγωισμός και καρπός, ωραίος στην όψη (Γεν. 3, 6), αλλά φαρμακερός στη γεύση και θανατηφόρος στο αποτέλεσμα (Γεν. 2, 17), η ανυπακοή!

Όποιος με αυτόν τον τρόπο αγαπά τον Θεό, έχει την χαρούμενη εμπειρία, να δεχθεί στην καρδιά του την επίσκεψη του Κυρίου μας, μαζί με τον Πατέρα Του και το Άγιο Πνεύμα και όχι απλώς επίσκεψη, αλλά και διαμονή(Ιω. 14, 23). Το Ξύλο της ζωής είναι η αγάπη του Θεού. Ο ευρών την αγάπην, τον Χριστόν εσθίει και πίνει κάθε ώρα και γίνεται αθάνατος, διακηρύσει ο Όσιος Ισαάκ ο Σύρος. Αυτό ας είναι και μια αληθινή παρηγορία για όλους τους εν Χριστώ αδελφούς μας, οι οποίοι, παρά τη θέλησή τους, δεν θα μπορέσουν να κοινωνήσουν και σήμερα το Σώμα και το Αίμα του Χριστού.

Αγαπητά μου παιδιά,

Μέσα από την καρδιά μου, που Σας σκέπτεται και Σας χωράει όλους, εύχομαι, να έχετε στήριγμα και βακτηρία Σας και φυλακτό Σας τον τίμιο Σταυρό. Και Σας παρακαλώ, όλοι μαζί, ενωμένοι στο σύνδεσμο της αγάπης και της ειρήνης, να προσευχηθούμε και να βοήσουμε, εξ όλης της καρδίας μας: «Η αήττητος, και ακατάλυτος, και θεία δύναμις του τιμίου και ζωοποιού Σταυρού, μη εγκαταλίπης ημάς τους αμαρτωλούς»! (Μέγα Απόδειπνον)

Με πατρική αγάπη

Ο   Μ Η Τ Ρ Ο Π Ο Λ Ι Τ Η Σ

† ο Χαλκίδος ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων